X

SZENTGYÖRGYHEGY

Ripka Gergely

Gilvesy Pixu Riesling 2019

Elsőre kissé fedett riesling illat, de aztán szépen felül emelkednek benne a fajta friss, üde citrusai,  fehér húsú őszibarackos, licsis, finom, érett egzotikus gyümölcsei. Ízben is fehér és zöldes húsú lédús gyümölcsök, finom sav, amit némi édesség lágyít, sok-sok őszibarackos, érett lime-os, tiszta zamattal, kerekséggel, kitűnő arányok mellett. Nem bonyolult, de játékos, jóleső és szépen elkészített rajnai, ami napról napra szebben viselkedik bontás után. Rég kóstoltam ilyen kedves hazai rieslinget, mely egyúttal bizonyság, hogy a balatoni bazalton ez a fajta nagy dolgokra lehet még képes.

 

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy St. George 2019

Szépen fejlődik. Olaszrizling, furmint és rajnai házassága. Szép hordó, modern érlelés mellett finom, érett gyümölcsök, főleg zöldesek. Ízben robbanó savak, életteli, vitális, sok-sok citrus, mindvégig nagyon szép lendülettel. Tiszta, modern világ, mely a vibráló, makulátlan, feszes savasságra épül. Többedszerre is képes meggyőzni vakon!

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy St. George 2019

Kedves citrusos, még inkább citromfüves aromatika. Ízben tiszta, feszes, szárító lime ismét, de mégis jóleső, szép korty jellemzi, olajos magos, mandulás díszítéssel. Nagyon szép és magabiztos példa a régió fehér boraira. Halak mellett lehet az igazi.

Tovább

Ripka Gergely

2HA Tabunello 2017*

Babér, kátrány, nagyon finom fűszerek, izgalmas sötét árnyalatok érezhetők illatában. Hűvös, széles, vonzó és ölelő korty. Dús, mély, szép tannin, szuper savak. Mindene megvan szépen. Finom hordó, izgalmas fűszerek. Egyensúlyos és profi arányosság, ami vakon is mindig képes lenyűgözni. Ha esetleg valaki egy kedves olasz ismerőst vár látogatóba, és kibontana valami frappánsat, ez a bor vakon kóstolva biztosan fel fogja dobni az estét.

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy Rajnai rizling Váradi 2016

Gilvesyéknek már többször is elsült a kezük rajnaiban. A termőhely némileg felülírja a fajtát. Érett, szúrós, intenzíven petrolos, klasszik palackbukét mutat, egész halvány citrusossággal és érlelt jegyekkel. Ízben a fajtához mérten elég nagy test, fűszerek, jó minőségű sav, de azért ne keressünk benne olyan cizelláltságot ezen a téren, mint a németekben. Hosszú, vállas, sokrétű magyar rajnai ez, több dimenzióval, bazaltos terroirkarakterrel (tercier formában, "barnuló jegyekkel"), de kár, hogy a végén kissé az alkohol erősít be, nem a sav és a citrusok. 

Tovább

Ripka Gergely

Roncsderbi helyett váratlan oldtimer találkozó

Patinás száraz fehérborok gondolatébresztő sora (2000-2015)

Dagadtos kolléga noha az írástól rég visszavonult, de akik olyan vének mint én, azok biztos emlékeznek, nagyszerű írásaira az ősalkeszen. - Sokunk számára számtalan új perspektívát nyitottak meg a borok tágabb univerzumai felé. Köztudomású, hogy időnként saját gyűjteményéből és kedves ismerősei által máig gyakorta raknak össze klubkóstolókat egy elhagyott, félhomályos pesti helyiség mélyén, méghozzá igazán különleges csemegékből, a világ távoli borvidékeiből és olykor-olykor magyar ritkaságokból válogatva. Az élmény mindig különleges, s a kóstolás pedig többnyire vakon megy. Ha jól emlékszem, tavaly édesek szerepeltek egy hasonló roncsderbin, és akkor nem volt meglepő, hogy Tokaj szépen leiskolázgatta a mezőnyt, de hogy ilyesmi szárazban is előfordulhatna....(arról ma már csak álmodni merünk).

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy Bohém 2013

A birtok valamennyi fajtája színezi: sauvignon, pinot gris, olaszrizling, sauvignon blanc. Visszafogott illat: széna, fű, vegetális jegyek, egyszerre sauvignonos és olaszrizlinges jegyek villanak meg a felszín alatt. Ízre nagyon friss, sima, könnyed, itt talán inkább az olaszrizling kap nagyobb szerepet. Ásványos, sós utóíz. Elejétől a végéig nagyon friss még. Laza, citrusos szentgyörgyhegyi fehérbor.

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy Rajnai rizling T001 2012

Olajos magok zsíros illata, hordó fűszerek, citrusok és halványan petrol. Feszes, rajnais savak, komoly tartalom a kortyban, melynek végén a szesz azért befűt. Ásványok, pici édesség is jelen van benne.

Tovább

Ripka Gergely

2 Ha Olaszrizling 2011

Krémes, fás, vaníliás illat, köves ásáványossággal. Szép, tömör korty, krémesen terül szét szájban. Mindenütt a közhelyes hordós jegyek uralják.

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább