Szép rubin árnyalat a pohárban. Orrban izgalmas fűszerek, avar, dohány, fekete bors. Telt, testes világ, hosszú, komplex, mély íz. Selymes textúra, szép tannin, nagyon elegáns szerkezettel komponálva. Ha jól látom az árát, akkor ez bizony bomba vétel (a pincétől/Szekszárdról nem először)! Bravo (6+)
Tipikus halvány szín. Illatban is eltéveszthetetlen kadarkás fűszerek jönnek azonnal, tisztasággal, fajtajelleggel. Ízben friss savak, bogyós gyümölcsök játéka, piros díszek, kissé rövid korttyal. Laza, könnyed, vékonyka bor. Ilyen az, amikor egy bor egyszerű, de mégis szép. (6)
Mély rubin szín. Illatában gazdag, komplex és sűrű bor, sötét húsú gyümölcsökkel díszítve. Elég kemény tanninok, fiatalos szerkezet, vaníliás jegyek adta hordókarakter jellemzi. Erdei gyümölcsök és közepes test fonódik össze a kortyban. Szép munka. (6)
Likőrös, szilvás, mély illatában elegáns fa, szantál, fakéreg és szegfűszeg. Ízében csodás fűszerek, szép puha tanninjával finomszemcsés szerkezetet mutat. Sötét húsú gyümölcsök teszik fiatalos szerkezetű és hosszú borrá. Végül tömör, fajtajelleges étcsokis végszóval búcsúzik. (6+)
Frissen őrölt kávé, étcsokoládé, kakaó árad illatából. Édeskés gyümölcsök, széles, mély íz. Húsos korty, sok babérral, már finom tercier jegyek jelenléte mellett. Némileg hagyományos stílusú vörösbor. Finom selymes korty, érett jegyek, szép kávésság. Tetszik az érettsége, de a szép kimunkált test mellett gyümölcsös részleteket is mutat. (7)
Szép rubin szín. Friss primer illatjegyekkel indul, főként fekete húsú erdei gyümölcsökkel. Friss, fiatalos korty, benne, negro cukorkás, mentás gyógynövényesség, tapadó tannin, újvilágias vanília, azaz kifejezett hordó érezhető. Modern jelleg. Szép mélység, teltség és koncentráció együttesével. (6)
Hogy a pezsgő után is legyen mivel ünnepelni, jöjjön egyik kedvenc idei vörösborom! Bíbor és rubin szín játszik a pohárban. Egészen újszerű stílus a hazai vörösök mezőnyében. Modern, kirobbanóan gyümölcsös, kávés jegyek, sok-sok hordófűszerrel. Finom üdítő sav, egészen frissítő ízek, fiatalos stílus, mégis tartalmas bor sok húsos gyümölccsel. Remek tannin, izgalmas fűszerek, (intelligensen) vaníliás hordó. Végre egy igazán eleven vörösbor! Tetszett nagyon a sok harapható, jóleső gyümölcsével ő is. (7)
Étcsokokládé, vanília és szilva tiszta, modern hangolású illata. Ízében is jön az étcsokoládé, élénk sav, igaz kicsit egyszerű szerkezet mellett. Élénk fűszeresség, intenzitásban, koncentrációban kissé egydimenziós, de tiszta, elegáns savú, közepes testű tétel, amely semmiben nem túloz. (6)
Egy szép szekszárdi vörös az ünnephez. A Hidaspetre-dűlő termése. Fiatalos gyümölcsök, érettek, pirosak, elegáns hordóval és finoman piros fűszeres díszekkel. Nem a koncenctrációra vagy a mélységre hajt ez a bor, de pont ettől tetszik. Itt a kevesebb tényleg több! Tiszta gyümölcsök ízben, édeskés fűszerek, telt primer hatás. Összességében lágyabb és simább bor, mégis igazán jól esik inni, otthon is bármikor, bármivel örömmel fogyasztaná az ember. (6+)
Nem olyan rég megemlékeztem a legszebb 2o22-es tokaji élményeimről. Az olvasóknak elsőre úgy tűnhet, hogy csak tokaji borokkal foglalkozom, pedig ez nincs így (aki a sokbor rovatba lapoz jobbra, az azonnal láthatja, bár nem tagadom, a pálya lejt Tokaj felé kicsit a napi egyboros boros posztoknál). De egyrészt, aki arra adja a fejét, hogy borral foglalkozzon, annak igyekeznie kell a hazai és nemzetközi trendek pulzusain is rajta tartani az ujjait, másrészt hivatalból is sok-sok meghívást kapok borversenyekre, tesztekre, melyekről igyekszem saját jegyzeteket is készíteni és rögzíteni az utókornak (aztán hátha olvassa valaki). Ezek a mustrák jó alkalmak arra is, hogy a hazai borok alakulásaival is lépést tudjak tartani valamelyest (mármint Hegyalján kívül). Tény, hogy rieslingekből, francia borokból gyakrabban születik itt nagyposzt, sőt van bennem némi szkepticizmus a magyar vörösborokat illetően, de ma egy olyan izgalmas és ritka madárról kell mesélnem, ami igen meggyőző példája annak, hogy bizony itthon is létezhet nagy vörösbor elegancia mellett is! Az év magyar vörösbora nálam...
Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:
Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény
Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!
I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):
Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!