X

SZÁRAZ TOKAJI

Ripka Gergely

Eskol Pince Tokaji Furmint 2021

Új szereplő első évjárata Abaújszántóról (zömmel tállyai szőlőből és a közösségi feldolgozóban elkészítve). Tiszta illatában direkt, populáris, primer aromák: körte, üde zöldalma és más fehér húsú gyümölcsök, főként almatermésűek. Valósággal tapintható a technológiai tisztaság. Ízben intenzív savak, zöldalma, finoman kerekítő maradékcukor, harapható, roppanó, ress gyümölcsök. A végén tiszta savak mossák le a kortyot. Kellő hossz, tele érett gyümölccsel, lendülettel. Korrekt, makulátlan, intelligensen elkészített alapfurmint. A magam részéről én ilyeneket várok a közösségi infrastruktúrából, ehhez hasonló ügys induló borászatok első szárny-próbálgatásai gyanánt. (Lesz miről írni a friss kiadványban idén...)

Tovább

Ripka Gergely

Rózsa Pince Együtt Furmint 2020

Tiszta, finom, marcipános illat. Egyensúlyos ízek, simaság, kerek bor (másodtöltésű hordóval keretbe foglalva). Kissé magas az alkohol, de hozzáad, nem elvesz a borból. Rózsáékra egyre inkább érdemes odafigyelni a tősgyökeres tállyaiak közt. (6)

Tovább

Ripka Gergely

**Bott Csontos Furmint 2021**

Méltó furmint Hegyaljáról a feltámadás ünnepéhez (sajátos szimbolikának is értelmezhető). Gyönyörű zöldes déli gyümölcsök, intenzív illata jelenik meg orrban. Élénk, virgonc savak 21-ből, de közben mégis mély, vastag korty, kifejező hordóval, kellő tartalommal. Nagy anyag, kis cukorral, végtelen hosszúsággal, még fiatal köntösben. Ritka, kivételes termőhelyi minőség a palackban. Csodás száraz tokaji példa, mely bármilyen mezőnyben megállná a helyét a világban! (7+) 

Tovább

Ripka Gergely

Áts Pincészet Szent Tamás Furmint 2021

Kifejezett fahordó, kókuszos jelleg, alatta azért finom gyümölcsöt is kapunk. Telt korty, krémes ízek, hosszúság, gazdagság! Profi és szép hordós jellegű furmint (ilyet ritkán mondok hordós fehérre), naspolyás lecsegéssel. Ugyanígy tetszett nyáron is, pedig Áts Károlyt inkább az édes borok miatt szoktuk ünnepelni, a 21-es szárazai nagyon is ígéretesek. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Sanzon Rány Furmint 2020*

Csiszolt, elegáns, penge és neutrális furmintillatok a borászat kristálytiszta stílusával most is. Cizellált savak a hűvös évből, élénk, eleven, cirusos korty, de közben hosszú, és mély is tud lenni a bor. Remekül tartja magát (igaz egy éve azért még nagyobb lendület volt benne), minden nagyon szépen összesimult benne mostanra. A kis bényei borászat továbbra is az egyik legelegánsabb száraz stílussal örvendezteti meg a terroirborok rajongóit. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

DemeterVin Mád Max 2021*

Úrágya és Király furmintja. Finom érlelés, koncentrált buké, sok almatermésű jeggyel színezve. Komplex, vastag íz, sósság, hosszúság, melyet jóleső kis édes zamat gömbölyít. Szép sav ad neki pazar egyensúlyt és nagy szerkezetet. Több, mint megnyerő száraz tokaji. (7)

Tovább

Ripka Gergely

Hétszőlő - helyszíni szemle

Tokaji-hegy, déli oldal, nyugati szinteken

Sok kedves meghívást kapok termelőktől folyamatosan, igyekszem eleget tenni annyinak, amennyinek csak tudok. Makai Gergővel is már tavaly óta toljuk a látogatás dátumát. Múlt héten végre összejött ez is. Kovács Tibor visszavonulása után fiatalos, új energiákat lehet érezni a Rákóczi Pincében. 2017-ben már a borvidék első hivatalosan organikus aszúja is elkészült a francia alapítású tokaji pincében, és ha az ember a Hétszőlő dűlőiben sétál, olyan érzése támad, mintha nyugat-európai borvidékeken járna: látványos, gyönyörű, méltóságteljes bio birtok, mely méltó a tokaji aszúbor első említéséhez (1671). A címkéken is történtek újítások, de egyetértettünk a fiatal birtokigazgatóval abban, hogy azért az is pozitív, hogy az 5 puttonyosnál megmaradt a hagyományos (franciás) címeres címke. És hát igen: az is világossá vált ismét, hogy ez a birtok történelmileg is és ma is az aszúborok egyik legizgalmasabb bölcsője. Lássuk, mely friss tételek tettek erről tanúbizonyságot ottjártamkor!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa Szent Tamás Furmint 2021*

A borász jellegzetes kukoricás szárazboros védjegye itt is megjelenik, finom zöldes húsú gyümölcsökkel kiegészülve illatban. Húsos, széles íz, nagyon finom savak 2021-ből. Hosszú és rendkívül telt ízélmény, tele friss gyümölcsökkel, a dűlő gyönyörű hosszúsággal és elegáns hordóval. Most is szép, de pár év pihenő jót fog még neki tenni. (7)

Tovább

Ripka Gergely

Mádon új eredetvédelem indul

Itt az MOC és MDOC

Fordulat Mádon. Mivel pár éve a Mád OEM "nem ment át" a borvidéki Hegyközségi Tanácson, a mádi közösség végülis önálló eredetvédelmi szisztéma kidolgozása mellett döntött, mely épp idén év elején debütált. Két kategóriában lesznek megkülönböztetett, helyi árujelzők a borvidék legnagyobb (mintegy ötödét képező) hegyközségének borain (a francia AOC után szabadon): MOC és MDOC szinten, melyek közül utóbbi a dűlős szintet jelöli. Részletek a kattintás után:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2013

Egy nagy évjárat tíz év után

Nekem személy szerint ambivalens érzéseim vannak 2013-mal kapcsolatban Hegyalján, de alighanem abban a 10-ből 10 termelő egyetért (és ez is ritka), hogy az előző évtized egyik legszebb éve volt. Bár a szokásos 10 éves kóstolón (Pollák Tibor szervezésében) elég szűkszavúak voltak a borászok, az világos volt, hogy a legtöbben minden bortípust el tudtak készíteni. Stéphanie elmondása szerint Tarcal északabbi végén volt egy durva jégverés, de többnyire meleg, napos őszi idő örvendeztette meg a borászokat. Szerettük a komplex szárazakat, aztán az édeseknél elég gyorsan fény derült két faktorra, ami kuszálja a képet. - Egyrészt, hogy a meleg ősz miatt a savak háttérbe szorultak némileg, másrészt, hogy az a fajta intenzív botritisz, ami 2013-ra jellemző volt nem mindig adott egyértelműen elegáns képet (pláne összeadódva a savdeficittel). Lássuk, is milyen ma 2013 a szépen tárolt borok tanúsága szerint, természetesen vakon, meglepetésekkel.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább