X

SYRAH

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

Sauska Syrah 2018

Szép élénk szín a bíbor és a rubin közt. Illatban syrah-san buja: finom édes hordófűszerek, főtt epervelő, érett meggy, piros húsú gyümölcsök és (malolaktikus) tejszín. Megnyerő és elegáns buké. Ízben szép sav, szép tannin, közepes test, közepes hossz, primer, piros gyümölcsös, (vörös)áfonyás íz. Inkább mondható gyümölcsösen dzsúzos, mint vastag vörösnek. Profi és modern villányi bor, fogyasztásra kész állapotban: se több, se kevesebb. 

Tovább

Ripka Gergely

Torbreck Barossa The Struie Shiraz 2019

Mély bíbor szín. Elég direkt újvilágias illat, tele a tipikus eukaliptusszal, gyógynövényekkel, szilvával, vaníliával, egy kis animalitással. Száraz íz, kifjező tannin, szép komoly test, szilvás, fekete ribizlis, bőrös ízekkel, kerek korttyal. 

Tovább

Ripka Gergely

Mas de Cadanet Rouge 2017

Nagyobb részben syrah és grenache. Azonnal jönnek a syrah tobzódó jegyei: sok sötét húsú, éret gyümölcs, fűszerek, cappucino, gyógynövények, földes, avaros jelleg és némi ki animalitás színezi (messze nem a zavaró formában). Izgalmasan széles aromaspektrum. Komplex, erőteljes és nagyon elegáns aromák. Ízben közepesnél izmosabb test, sok gyógynövény, komoly földes, sós ízek. Sok fűszer, kellő hossz, kellő termőhelyiség (amit ugyan Provence kapcsán eddig nem tapasuztalt ennyire közelről). Tartalmas, jó szerkezetű, arányos és emlékezetes vörösbor. 

Tovább

Ripka Gergely

Podmaniczky Merlot-Shiraz 2019

Balatonboglári cuvée. Pirosas gyümölcsösség, zöldfűszerek: vagány illata friss és fiatalos. Erős savak, fanyar, hűvös világ, sok friss gyümölccsel, de eléggé rövid, üres, egyszerű szerkezetet mutat az összkép.

Tovább

Ripka Gergely

Bodri Premium Gurovica Syrah 2017

Komoly, bordóias illat, bőr, fűszer, finom érett fekete ribizli, szeder, szilva. Szép fahasználat jellemzi, elegáns, hosszú, komoly íz. Kakaópor, rumosmeggy, kis újvilágiasság, sok szesz a végén. Szép, de mégis kissé egyszerű szerkezet (mégha ára nem is ezt sejteti).

Tovább

Ripka Gergely

Kovács Nimród Soul Syrah 2017

Élénk bíbor színárnyalat. Visszafogott aromák. Kellemetlen csatornásság, de kiszellőzik, éret sötét húsú gyümölcsök, szilva jelenik meg aztán szerencsére. Élénk korty, szép savak, piros gyümölcsök, kerek utóíz. Szép lecsengés csokis jegyekkel, izgalmas szárítással. Egy kis toszkán hangulatot csempész az ember poharába.

Tovább

Ripka Gergely

Fekete Syrah Válogatás 2017

Friss, fiatalos, érett sötét húsú gyümölcsök, erdei gyümölcsök, porcukros süteményes formában. Friss ízek, finom savak, szépen szélesedő korty. Szemcsés tannin, sok fűszer és közepes test. Kár, hogy a végén kissé üres, mert vártam volna még folytatást, finálét, de alapvetően a fajta rajongóinak korrekt opció lehet így is.

Tovább

Ripka Gergely

Ikon Áfium 2016

Merlot és Shiraz találkozása Rádpusztán, Konyári Bori pincéjében. Kellemesen érett, enyhén tejszínes (almasavbontásos), eleinte füstölt sonkás, fűszeres aromatika. Ízben szárít, keresűcsokis, finoman tapadó, szemcsés tannin, sok fűszer, viszonylag kevés gyümölcs, finom, hevítő test és alkohol (14 %). Összességében szépen megkomplonált, bár kissé szokatlan párosítás a két fajtával, de működik, a Merlot érezhető benne jobban, így aki ezt a fajtát kedveli, annak hétköznapi téli estékre tökéletes program. 

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább