X

SPANYOL

Ripka Gergely

10 érdeksség a Verdejo fajtáról

A spanyolok olaszrizlingje

Elnézést az alcím képzavaráért, de a Verdejo fajta valóban szinte kizárólag Spanyolhonban található meg, de helyhezkötöttségén túl is több mindenben hasonlít "a mi rizlingünk" esetére. Többnyire a sauvignonhoz és a szürkebaráthoz hasonlítják, számomra inkább utóbbira hajaz illatban és ízben egyaránt, mégis van benne valami végtelenül egyedi és mégis végtelenül egyszerű is. Ma róla lesz szó kitekintő rovatunkban.

 

Tovább

Ripka Gergely

Ramon-Bilbao Rioja Crianza 2014.*

Atyaég, nagyon rég ittam Rioja-t. Pedig szeretem, és eleve a spanyol klasszikusok közel állnak az ízlésemhez (mindig is közelebb álltak, mint a legtöbbre tartott olasz vörösek). Szintén Milotta Laci adta a félbehagyott palackot egy tokaji szállítmány kézbesítésekor (köszönet ezúton is). Sötét, átlátszatlan szín. Érett jegyek orrban, édes keleti fűszerek, sötét húsú gyümölcsök, szilvakompót, cassis, gyógynövény-likőrösség. Húsos, széles korty, szuperérett szilvás, csonthéjas gyümölcsökkel. Nagyon szép savak teszik élővé a kortyot, szép dohányos, babéros érettséggel, elegáns, étcsokis hordóval. Puha tannin, széles, dús vörösbor, igazi mediterrán telivér. Nagyon megéri az árát!

Tovább

Ripka Gergely

Petit Pittacum Bierzo Mencia 2018

Mencia, egy eléggé lesajnált spanyol fajta, ami kezdi újra megtalálni táborát a borászok és borkedvelők közt is. Ez a lehető legkönnyedebb kiadás, ami elképzelhető belőle. Olyasmit képzeljünk el, mint egy friss portugieser. Primőr és primer jegyek hangsúlya. Gyümölcsbomba illat, bozsolés frissesség. Lédűs piros és sötét, érett gyümölcsök illatoznak. Ízben kerek, közepes test, enyhe és elég letompult savval, igazi délies szövetű vörös, édes tónussal, kerek és kissé lusta végszóval. Jól esne még némi frissítő, éltető sav a sok érett szilvás, befőttes jegy mellé.

Tovább

Ripka Gergely

Pétalos 2007-2011

Alvaro Palacios a meglepetések borásza

Bierzo, Alvaro Palacios, a spanyol borkészítés örökmozgó fenegyerekének esete a Menciával, Spanyolország észak-nyugati szegletében. Azt korábban is tudtam, hogy a fajtát sokkal kevesebb figyelem veszi körül Spanyolországban, mint amennyit egyébként megérdemelne. Amit a kóstoló megtanított nekem a Menciáról, hogy ez a fajta nem az eszméletlen kifinomultság, rétegzettség szobra, s nem is az eltarthatóságé, azt gondolom. Ez persze nem baj: tudjuk jól, hogy vannak ilyen fajták, a mi házunk táján is. Ne is keressünk benne tehát olyan komplexitást és mélységeket, mint egy cabernet-ben vagy pinot-ban. De ettől még miért ne lehetne benne bőven szunnyadó lehetőség, akár az éréssel is? A márka szépen fel lett építve, immár számos remek évjárattal megtámogatva a magas minőséget. A címke gyönyörű: a névhez illő módon virágszirmok jelzik, hogy ez a kedves, florális hangulat a borban is gyakorta visszaköszön. Akkor nézzük a gyakorlatban is, hogy ezeket a virágokat: 

Tovább

Ripka Gergely

Torres Salmos 2012

Spanyolország egyik leghíresebb nagybirtoka Prioratból a Torres, a világ számos pontján elérhető borokkal. Fás, vaníliás, hordósan cseres íz. Krémes textúra. Talán nem is a közhelyes a jó szó, de mindenesetre egy megszokottabb, tudatosab, kiszámítható nagyborosság jellemző rá, étcsokis, kávés utóízzel. Aki kedveli az intenzív, kiadós vöröseket, nyugodtan nézzen rá.

Tovább

Ripka Gergely

Palacios Petalos 2011

Gyümölcsös-túrós süteményes illat. Ízben határozott csersavak. Húsos, harapható ízek, festőszőlőket idéző hangulat és sűrűség. Szép spanyol vörösbor, amiben minden megvan.

Tovább

Ripka Gergely

Telmo Rodrigez Gago 2008

Fanyarabb illat, fűszerek, főleg bors és aztán mák. Fiatalabb, nyersebb, tanninosabb, vadabb a Dehesa Gagonal. Így kevesebb örömet találtam benne most, de ez idővel könnyen megváltozhat…

Tovább

Ripka Gergely

Numanthia 2008.*

Komoly, mély illat: bőr, fekete gyümölcsök. A kortyban hatalmas testet találni, lecsengésében étcsokoládéval, gyönyörűen érett, de még kissé erőteljes tanninokkal. Az alkohol lehetne benne visszafogottabb. Egyedülálló tehetség, mely a korral biztos okozhat meglepetéseket még.

Tovább

Ripka Gergely

Pintia 2008.**

Nagyboros fűszeresség, sonka, animalitás, igényes hordós jegyek. Tapadós tanninok, markánsak a csersavai, és egyúttal nagyon fiatal is még. Idő kellene még neki, hogy kellően kibontakozzon benne minden. Hosszú íz, nehezen definiálható jelleggel, komplexitással.

Tovább

Ripka Gergely

Telmo Rodrigez Dehesa Gago 2010.*

Illata komplex és remekül definiált: gombás és avaros. Ízben még teltebb és tömörebb, mint amit az illat sejtet. Tömör és meglepően sűrű korty. Gazdag, igazi spanyolos, izgalmas, mediterrán egyéniség, melyet hosszasan lehet elemezgetni, miközben nem kell érte egy vagyont kifizetni. Meglepetés.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább