X

SIKE

Ripka Gergely

Sike Tamás Szürkebarát 2007

Kevés ilyen borélményt tudnék mondani (elsőre szinte nem is lehetett megállapítani, hogy egyben van-e még a bor, de azért másodikra sajnos igen). Igaz, ez nem az ő hibája volt: bevallom, polcon állt, talpon elég hosszan ez a bor (méltatlan körülmények közt). A 2006-osról hallottam, hogy szenzációsan szépen érik (bizonyára nagyobb potenciál is jellemezte)...ez erről a 2007-esről kevésbé mondható el, sőt mondhatni széthullott, de azért nem elhanyagolható, hogy valamennyit mégis képes volt megőrizni halálában is szépségéből (és egy évvel tovább, mint egy azonos évjáratú, hasonló sorsra jutott Chardonnay). Színben talán nem meglepő, hogy tükrösen aranyló citromos árnyalat fogad. Illata egészen szép: érett jegyek, de eleinte még nem annyira oxidáltak (barack, déli gyümölcsök, pörkölt magvak, kezdetben szép, aztán kicsit fülledtté, sőt kellemetlenné válik, ahogy a levegővel érintkezik). Ízében zamatos, kis citrusosság lengi körbe, krémesen testes, és hosszú és ugyan az oxidált jegyek elnyomnak gyakorlatilag mindent, mégis érzékelhető, hogy szép szerkezetű tétel volt ez hajdanán. Az alkotók azonban mára külön életet élnek (főleg a szesz), pár perc szellőzéssel végérvényessé válik, hogy a bor szép csendben bevégezte (tanulságos néha ilyesmivel is találkozni).

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#6

BEST BUY

Az augusztus (még a fizuosztás előtt) is megfizethető és finom borokkal indul. Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Sike Chardonnay 2009.

Sallangmentes, direkt, mégis jóleső Chardonnay. Aranyos citromszín (halvány szalma). Friss illatában elsősorban diszkrét és elegáns parfümösség, alma és citrusok. Eleinte zamatos, szinte lágy, félszáraz érzet, sok déli gyümölccsel. Aztán a citrusos savak tobzódása után, enyhe, jóleső krémesség jön, a végén visszafogottan kesernyés búcsúval. Melegedve bújnak csak elő a fára utaló jegyek, pörkölési íz és illatelemek vehetők ki a szárazpróbánál is. Hölgyek körében őszinte a bólintás egy ilyen fehérbornál. Soha rosszabb Chardonnayt!

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#4

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Sike Bikavér Selection 2006

Nem túl mély, áttetszően bordó szín. Illatban fűszerkert, hűvös gyógynövényes jegyek, kapor és mák, igazi pannon-stíl vörösborillat. Az ízkép követi az illatot, remek fűszeres ívek, telt korty, jó tömör szövet. Tartalmas bor, melyre sem a fa, sem a tanninok, sem az alkohol nem mászik rá, mégis mindegyikük jelen van, leteszi névjegyét az összbenyomásban. Jólesően összetett vörösbor, némi kávés, hordós kesernyével és füstölt hússal a lezárásban. Egy gazdagon fűszerezett sült mellé esne jól igazán.

Tovább

Ripka Gergely

Sike Leányka 2009

Nos, ha a 8-as Leányka muskotályos, meg szőlőlé illatú volt, akkor ez a bor valami bodzaszörpös, szőlőlés gyümölcskoktélhoz hasonlít illatban. Elképesztő intenzív, de gyönyörű parfümösség, szappanosság, hogy egy mezei, etyeki Irsai belesárgulna. Ízben viszont komolyabb krémesebb, tartalmasabb elődjénél. A muskotályosság nemesebbik oldala ismét vezető jegy, de mellette kesernyés ízek és visszafogott, mégis virgonc, trópusi gyümölcsös, zöldalmás savak kísérnek. Egy izgalmas, egzotikus leányka, melyből hamar legurul egy üveg.

Tovább

Ripka Gergely

Sike Leányka 2008.

Érettszőlős, gyümölcsösen édeskés illat, benne késői szüretes, töppedt jegyek nyomaival, melyek az illatos Leányka fajta velejárói. Üde savak, friss érzet, kellemes reduktív egri bor, a borvidék egyik védjegyévé vált fehér fajtájából. Fröccsnek sem utolsó.

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#1

Egy karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább