X

SÁRGAMUSKOTÁLY

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 2 ma

Halmozottan hátrányos helyzetű évjárat

Tart még a Furmint Február. Ilyenkor hagyományosan 10-years-challenge-elni szoktunk Hegyalján, a Pollák család és Tóth Zoltán gyűjtő szervezésében. A Kisfalucska Vendégházban tizedjére jött össze a baráti társaság néhány kellemes borász jelenlétével, boraival, hogy kiderüljön, mire mentek a tíz évvel ezelőtti borok a palackban. Ez a harmadik év, hogy én is ott lehetek. Ezúttal tehát 2012-re kerül a sor, melyről meg kell mondjam, sosem tartozott a nagy kedvenceim közé: meleg volt 2011 nyara is, aztán 2012 szintén, de míg az esős 2010 után a szőlő a talaj mélyebb rétegeiből még tudott vizet felvenni, addig 2012-re bizony szenvedtek az aszálytól az idősebb tőkék is. Botritisz csak a legszerencsésebbeknek jutott (egyikük hivatalos szokott lenni e kóstolóra). Tavaly 2011-ből kevés meglepetés ért, de meséljenek most a 12-es borok vakon 1 és 9 pont között!

Tovább

Ripka Gergely

Palkó Bodzavirág 2020

Vegetális, csalános, gazos jegyek orrban. Könnyed, nyárias, laza fehérbor, elég rövid korty, nem túl komplex, szájban is vegetális ízek. Sós, fanyar, szárító végszó jellemzi a hűvös év emlékeként.

Tovább

Ripka Gergely

Hímesudvar Sárgamuskotály 2020

Parfümös, illatos, behízelgő muskorálykarakter. Friss szőlő, szappan, rózsa és szellőzve vegetálisabb szálak is fonódnak illatába. Ízben markáns, roppanó savú, könnyed és nem túl hosszú vagy testes, de tiszta, laza íz jellemzi. Fajtajelleges bor, némi sajátos kesernyével, fűszeres, bukéboros, mentás karakterrel. Citrusos savérzet, roppanó frissesség, fiatalos és közérthető stílusban. 

Tovább

Ripka Gergely

Gróf Degenfeld - 25!

Nemesi tradíciók, organikus jelenkor, negyed évszázad tapasztalatával

A Gróf Degenfeld család története igazi regénybe illő história. A reformkor idején Gróf Degenfeld Imre helyi borászokkal, termelőkkel egyesületet alapított azzal a céllal, hogy a tokaji borok minőségét szabályozzák, illetve magasabb szintre emeljék. Ez lett 1857-ben a Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület, mely a borminőségek szabályozásában, később kereskedelmében is szerepet játszott. 1873-ban kastély épült Tarcalon, egy országos program keretein belül, mely a borászatok megerősítését támogatta a filoxéra alatt és után. A patinás épület vincellériskolaként működött, ezzel is támogatva a válságos időket élő régiót. Az évszázadok folyamán a család számtalan nemesi sarja származott el szerte Európában (német és erdélyi szálakkal), szerepet kapva a politikában, de pl. a 30 éves háborúban is. A világháborúk idején a család néhány évtizedre eltűnt Magyarországról, hogy aztán 1995-ben méltó pompával térjen vissza, a borászat mellett nemesi kifinomultságot sugárzó kastélyszállóvá alakítva a tarcali birtokközpontot, modern borászattal a rendszerváltás utáni borvidéki privatizáció második/harmadik hullámában. A 25 év alatt olyan szakemberek bábáskodtak a birtok stílusának kiérlelésén, mint ***Demeter Zoltán, Bárdos Sarolta, Rakaczki Gábor, Ujvári Vivien, Zsurki Sándor, de mindenképp nevesíteni kell a kezdetek óta szőlészként itt dolgozó Varkoly Istvánt is, akinek köszönhetően immár organikus elvek szerint zajlik a szőlőtermelés!

Tovább

Ripka Gergely

Degenfeld Muscat blanc 2020

Organikus tarcali muskotály egy nehéz évből.Direkt, populáris parfümös muskotályosság, édes sütivel, citromos tarte-tal, főként érett sárga és fehér húsú déli gyümölccsel, citrusokkal. Mindig nagyon komplett és szerethető orrban. Ízben először a cukor, aztán a hűvös, esős év, lédús citrusos savai kérnek főszerepet maguknak. Soksok primer gyümölcs, kerek félszáraz zamatok és így együtt ez egy nagyon jól csúszó összhatást ad ki a nap végére. Ideális bulibor, leánybúcsúra hangolódó tétel. 

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó Késői szüret Sárga muskotály 2019

Színtelen muskotályosság és orrban is nagyon tipikus, illatos, technológiai jegyekkel. Lágy, savakban kifejezetten tompa, lusta mozgás, de gyönyörű tiszta gyümölcsök ízben. Krémes, szép szerkezet, kifejező, elragadó fajtajelleg. Nagyon szerethető, a műfaj rajongóinak alapmű.

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Muscal Lunel 5 puttonyos tokaji aszú 2017

Mély, borostyán szín. Illatában nagyon intenzív, mély, áthatóan mézes, birses, marmelade-os narancsosság, de a fajtára is sok utalást érezni azonnal. Ízében az évjáratra és a fajtára jellemzően is elsősorban a cukor dominál. Kifejezetten vastag korty, telt, de eléggé gyorsan véget ér aztán, némi viaszossággal.

Tovább

Ripka Gergely

Bujdosó Pincészet Tramontana 2018

Ez igen, koncentrált, összetett, izgalmas botritisz karakter, mely Tokajban is helyt állna. A sárga muskotály fajta is megjelenik benne, de nem túloz. Sokat ígér illatban és a korty be is váltja. Szőlővirág, szőlőcukor. Vastag, hosszú, szép és erős sav, markáns és kifejező édes bor. Megnyerő szerekezet, érlelhető tétel. Megközelíthető nagyság. Ha a Balatonnál édes élményre vágyna az ember, ennél most aligha tudnék jobbat mondani (és az ára sem vészes).

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/VIII.

Kincsvadászat címke nélkül

Miközben korlátozások vesznek minket körül, tulajdonképpen csak egyetlen dolog nem változik: a borivás. Azaz mégis változik, említettem, hogy tavaly novemberben kaptam szülinapomra egy Coravin eszközt, amivel új szintre lépett az otthoni vakkóstolgatás. Végre nem kell a megbontott borokat 2-3 nap alatt pánikszerűen meginni (azok közé a régi vágású fickók közé tartozom, akik sajnálnak literszám borokat kiönteni, még akkor is, ha ez részben kicsit munka is). Most részben azok a borok fognak következni, melyek már a VII-es számú vaktesztünkön is szerepeltek két hónappal ezelőtt, ezúttal **Demeter Zoltán szárazak körében. Érdekes tanulságokkal szolgált a viszontlátás a tűvel szondázott palackok utóélete terén:

Tovább

Ripka Gergely

Pannon Tokaj Muscat lunel 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Mély, aranyló szín. Intenzív, erőteljes illat, sok kajszis, mézes, propoliszos, behízelgő rózsás, parfümös jeggyel. Karamell, barack, aszalt kajszis, marmelade-os ízjegyek valósággal tobzódnak benne. Az évjáratra jellemző tisztaság és hosszúság, szépen definiált stílussal. A sav lehetne azért magasabb is ehhez a gazdagsághoz. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább