X

ROSÉ

Ripka Gergely

Carassia - helyszíni szemle

Izgalmas sikersztori Kárászteleken

Havas télben érkezünk Kárásztelekre. Útközben ismerős partiumi táj: filoxéra előtt teraszos domboldalak képe, melyről mindannyian tudjuk, mi hiányzik rég. Aztán hirtelen mégis szőlősorok közt találjuk magunkat, melyek közt a hegytetőn modern szőlőbirtok fogad. Kinn ólmos mínuszok, benn fiatal borász fogad minket. Patika feldolgozó és tartálytér: itt erjed a királyleányka, rajnai, pinot noir vagy éppen pinot meunier asti módszerrel, csendesbornak vagy methode traditionelle pezsgő alapborának. A Carassia indulásánál még a néhai Gál Tibor is jelen volt, majd bő évtizeddel később, 2013 után indult csak be a pincészet aktívabban a befektetői körnek köszönhetően. Azóta a pezsgősítés komoly berendezései is mind a helyükre kerültek. De még minden emberi léptékű: a birtokot bejárva elmarad a “nagyüzemi-érzet”. Csendesborként Vinca boraik, habzóként a fehér és rozé Friza, míg pezsgőben Carassia néven kerülnek forgalomba a borászat tételei. A helyszínen le is teszteltük, megállják-e a helyüket a hazai színtér kortárs kihívói mellett. Katt a Tovább gombra a részletekért!

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Syrah rosé 2020

Mélyebb, lazacba hajló szín. Visszafogott, vegetális jelleg, pici kén ül rajta. Friss sav, szénsavas kortylefutás, ropogós, fiatalos, szárító ízek. Klasszik nyárias szomjoltó roséka Szekszárdról.

Tovább

Ripka Gergely

Günzer Családi Birtok Lezser Rozé 2020

Mélyebb rózsás szín, lazacos-pinkes beütéssel. VIsszafogott, de rosék közt mérve kedves, tiszta illat, piros ribizli és málna. Tartalmas, hosszú, széles íz, de kellően gyümölcsös, kis édes tapintással a végén.

Tovább

Ripka Gergely

Carassia Rosé Brut (2017)

Kellemes meglepetés Kárásztelekről, és nem az első... 2021-es degorzsálású rosé pezsgő. Megnyerő halvány lazacszín. Elegáns buborékozás már a pohárban is. Illatban kifinomult pezsgősség, modern frissesség, sok gyümölcs, de nem a populáris megközelítésben, hanem az emlekedett, elegáns kivitelben, tiszta, nem túl autolízises és semmiképp nem oxi iskola. Mondhatnám azt is, hogy nekem találták ki! A kortyban finoman bizsergő buborékok, moderált savak szárítanak, finoman krémes kortyközép mellett is sodró lendület, a végén pirosas bogyós gyümölcsök kedves játékával lekísérve hosszan. Kiváló rosépezsgő, remek arányokkal, profi szerkesztéssel. A Kreinbacher és a Sauska mellé úgy tűnik, egy harmadik intézmény is becsatlakozik a Kárpát-medencéből pezsgőreneszánsz közepette.

Tovább

Ripka Gergely

Lisicza Rosé 2020

Klasszik hagymahéj szín. Enyhe és tompa illatok, aminél felmerül némi üresség, hiányérzet is bennem. Aztán könnyed, laza és elég rövid következik, de hibája nincs, egyszerű, finom rosé a mindennapokra, akár fröccsbe is.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Borház Rosé Cuvée 2020

Sötétebb lazacszín. Fáradt, tompa illat, orvosságos illatjegyek jellemzik orrban. Friss savak, piros gyümölcsök, élénk íz, egy kis tanninos tapadással a végén. Mélyebb, testesebb tétel a húsosabb rosék kedvelőinek.

Tovább

Ripka Gergely

Gangl Borászat Kékfrankos Rosé 2020

Halvány hagymahéj szín. Friss illat, de nem túl meghatározó vagy kifejező. Sajnos egyszerű, vizes, üres korty jellemzi, összességében tiszta jegyekkel (kis édességgel).

Tovább

Ripka Gergely

Whispering Angel The Palm Rosé 2020

Szexi-fancy címke, melyre elég csak rápillantani fél szemmel és máris a Cote d'Azur-ön fogjuk érezni magunkat egy kicsit (igaz, az élményért egy átlag magyar rosé árának 4-5 szörösét kell fizetni). Színében barackszirom, halvány babarózsaszínes fény. Illatában visszafogott, tiszta és megnyerő kedvesség: főként görög és sárgadinnye, érett pirosas gyümölcsök, de nem tolakszik és főleg nem közhelyes. Ízben simaság, elegancia és őszibarackos gyümölcsösség. Fehérboros szélesség, gömbölyded hatás, a torokban is érezhető testtel (majdhogynem alkoholos hevítéssel). Kétségtelenül nagyon itatja magát, miközben intelligens bor, ami kerüli a rosé-skála durva és buta közhelyeit.

Tovább

Ripka Gergely

Figuiére Mediterranée Rosé 2020

Görög dinnyés, üde, fiatalos, mégis közhelyektől mentes roséillat, pirosas, érett gyümölcsökkel díszítve. Ízben kerek, sima kortylefutás, pont annyi savval, amitől még száraz, de nem túlzottan és a finom, lédús gyümölcsök is érezhetők. Ezáltal nem egydimenziós rosé (ami nálunk sajnos elég gyakori tendencia). Tisztán búcsúzik, nagyon profi és elegáns rosé, amit az ember nem tud megunni az első pohár/üveg után sem! Nincs az a kertiparti, amiben felsülnénk vele.
Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Rosé Pezsgő

Erős habzás kitöltéskor. Illatában finom, fanyar piros gyümölcsök, tiszta és definiált pezsgős illatok. Ízben puha krémesség, apró bubirékok, élénk savak, kerek íz. Finom és jellegzetes Kreinbacheres autolízises ízek: nemes és emelkedett pezsgősség, krémes taointású habzással. Tiszta, gyümölcsös lecsengés, visszafogott rosésság, vérprofi munka. Egy szép, hideg lazacos előétel falat mellé lehet az igazi így nyáron.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább