Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)
A Borkollégium szakmai napján jártam
A Borkollégium szakmai napján jártam
Közepes rubin fényű bor. Elég visszafogott illatban, mediterrán, húsos gyümölcsöket mutat: érett szilva, fekete cseresznye, paradicsom, bőr, animalitás. Élénk gyümölcsök ízben is, magas sav, sok érett, finom tannin tapad a végén, kakaóval, étcsokival, babérral. Temperamentumos jelenség ízben. Közepesnél valamivel erősebb test, gyógynövények, erős szárítás. Szép, de fiatal még.
Közepes rubinszín. Szép érlelés, balzsamos illat, finom édes fűszer, bounty szelet, érett gyümölcsök orrban. Mély, telt, vastag bor, édes tónussal, hosszú ízzel. Bársonyos simaságba öltözött kimunkált test, bőr, sötét húsú gyümölcsök. Tanninjai tapadnak kissé, de nagyon szép vörösbor.
Közepes rubinszín. Tiszta, közepesen intenzív, kész bukéjában vörös szilva, cseresznye, étcsoki, ibolya. Száraz, nem túl testes vagy tanninos, de nagyon arányos bor, ami Rioja eetében nekem mindig alaperény. Úgy tartalmas, hogy közben sok cseresznyés, aszalt gyümölcsös, gyógynövényes dísze is van, kellő hosszúság mellett. Profi anyag.
Elsőre igazi gyümölcsbomba, sok mediterrán stílusjeggyel: áfonya, szeder, fekete ribizli. Néhány nap szellőzés után még cassisosabb és sötétebb hangnemre vált, igazi szenvedélyes spanyol díva. Ízben lágy sav, délies kedvesség, kerek, bársonyos szövet, húsos és behízelgő elegancia, tele érett sötét húsú gyümölcsökkel. Szinte szétolvad szájban, fűszeresen, édes fűszerekkel, gyógynövények édeskés jellegével kísérve. Ez a spanyol díva bárkinek könnyen belopja magát a szívébe, de a savakra kevéssé toleráns vörösborokat kedvelőknek ideális most is.
Dórimnak hála külföldi borok is kerülnek időnként a nappaliba a sok tokaji közepette. Imádnivaló, buja, tankönyvi, mediterrán vörösborillat: puhára érett sötét és vöröses gyümölcsökkel, lekváros szilvával, erdei gyümölcsökkel, egy kis dohánnyal és animális jegyekkel. Barátságos illat után súlyos korty. Ízben eleinte szinte krémesen kerek és sima, aztán előtörnek belőle a szárító savak és a szemcsésebb tannin. Bőr, sötét fűszerek, kávé és kimondottan nagy test (érdemes kicsit lehűteni), alkoholja is számottevő (14), főleg a korty végét behevítve. Vastag, széles déli vörös, mehet nyugodtan kiadósabb, véresebb vörös húsok mellé.
Atyaég, nagyon rég ittam Rioja-t. Pedig szeretem, és eleve a spanyol klasszikusok közel állnak az ízlésemhez (mindig is közelebb álltak, mint a legtöbbre tartott olasz vörösek). Szintén Milotta Laci adta a félbehagyott palackot egy tokaji szállítmány kézbesítésekor (köszönet ezúton is). Sötét, átlátszatlan szín. Érett jegyek orrban, édes keleti fűszerek, sötét húsú gyümölcsök, szilvakompót, cassis, gyógynövény-likőrösség. Húsos, széles korty, szuperérett szilvás, csonthéjas gyümölcsökkel. Nagyon szép savak teszik élővé a kortyot, szép dohányos, babéros érettséggel, elegáns, étcsokis hordóval. Puha tannin, széles, dús vörösbor, igazi mediterrán telivér. Nagyon megéri az árát!
Herczeg Ági MasterTasting/6
A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:
Egy fehér, egy vörös
Még mindig nem írunk annyit külföldi borokról, mint kéne. Épp ezért igyekszem megragadni minden lehetséges alkalmat, hogy behozzam ezt a lemaradást, már amennyire tőlem telik. Augusztusban kaptam meghívást a la plaza spanyol étterem részéről, hogy ha van kedvem, ismerjek meg két díjnyertes spanyol bort. Volt kedvem.
Fejtagító borok/#3
E két fontos déli ország borai gyakorlatilag szintén teljesen idegen pályát jelentettek számomra. Sokszor találkozunk a boltok polcain kedvező árú spanyol és portugál borokkal. Hallottunk már a portóiról meg olvastunk Rioja 20 évig érlelhető borairól, de a személyes tapasztalat oly kevés (részemről is). Végre alkalmam nyílt néhány izgalmas ibériai borral megismerkedni.
Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt
Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!
Keserédes, felemás élmények
A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….
8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával
Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….
Egy viszontagságos év édesei 10 év után
A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:
Egy viszontagságos évjárat egy évtized után
Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon: