X

PEZSGŐ

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: Pezsgőleckék ***Demeter Zoltánnal

Koccintsunk egy jó pezsgővel!

II/IV: Az idei második részben évek óta nem látott ismerős látogat el köreinkbe. Nem más, mint a TokajGuide eddigi egyedüli 3 csillagos termelője, Demeter Zoltán fog nekünk kifinomult tokaji buborékokat mutatni a rá jellemző mély üzenetek kíséretében. Közismert, hogy ezt a műfajt igen magas színvonalon űzi Hegyalján, de zászlóvivője és szószólója a tradicionális pezsgőkészítésnek országos viszonylatban is. Elmondható az is, hogy ő maga személyesen is ezt a műfajt fogyasztja a legnagyobb előszeretettel. 

Tovább

Ripka Gergely

Pietra Fine Asolo Prosecco Superiore DOC Case Paolin

Halvány ezüst szín. Kitartó, intenzív, kis méretű buborékok. Illatban friss szőlő, déli gyümölcsök, fehér virág, kedves, vidám, tipikus prosecco-jelleg. Ízben laza, sima, gyümölcsös, nem túl száraz korty. Kissé azonban egysíkú, lapos, izgalmaktól mentes tétel, melynek a végén mégis valahogy egy bárgyú édeskés jegy erül szét. Mellette friss szénsav, de egyszerű és direkt pezsgőjelleg, rövid, egy dimenziós íz még prosecco mátrixon belül mérve is.

Tovább

Ripka Gergely

Béres Extra Brut Pezsgő

Friss, fiatalos illat, klasszikus pezsgős stílusjegyek, sok primer bogyós gyümölcsös jeggyel. Szép száraz íz, bár kicsit szigorú, neutrális arcél, kedvesség nélkül. Aperitif stílust mutat ezzel a kevés dosage-zsal. Hibája nincs, de kicsit egydimenziós pezsgő képét mutatta. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Chateau Dereszla Prestige reserve Brut

Tiszta illatok. Kifejező és komplex pezsgősség jellemzi. Ízben intenzív buborékok, száraz korty, szinte nulla cukor, inkább jólesően fanyar jegyek, de az egész élmény nagyon profin lett megkomponálva. Neutrális és fiatal szerkezet jellemző rá. Hibátlan és élvezetes pezsgő. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Degenfeld Pezsgő Extra brut 2019

Érettebb illat, szúrós, zárt jelleg, redukció gyanújával, körtével és almával díszítve. Ízben is elég rendezetlen, nyers és fanyar pezsgő. Durva sav, éles és bántó korty. Ebbe most nem szerettem bele vakon kóstolva... (Halvány 5)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Prestige Brut

Kellemes, jóleső, tiszta pezsgőillat. Fiatalos, parfümös, florális, citrusos aromatika. Intenzív savak, egyedi és kifejező magyar pezsgőstílus (a műfaj egyik nagy öregjétől). Tiszta íz, szárító jegyek, egyedi terroirjegyek, izgalmas tétel. (Minden elismerésemmel együtt is viszont érzésem szerint a dizájnon érdemes lenne ráncfelvarrni kicsit.) (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Fehérvári Borbirtok Brut Nature Reserve

Nem túl megnyerő illat fülledt, redukált jelleggel. Sok és nagy buborék jön aztán ízben, zöldességgel. Határozott pezsgősség, kis krémes, briósos jelleg, az eleganciát és a stílust viszont hiányolom belőle sajnos... Hiába, a jó pezsgő megformálása nem egyszerű feladat. (4+)

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Sparkling sauvignon blanc

Visszafogott, orvosságos, krétás illat mutatja be a terroirt és a fajtát. Szép habzás, majd az orvosságos mellékíz megjelenik a kortyban is, nagy méretű buborékok kíséretével. Kifejező, édeskés cukor, a végén elég lapos ízzel sajnos. Összességében eléggé kusza, nehezen érthető szerkezet. (5)

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári Furmint Brut

Jól felismerhető furmintkarakter ordít belőle vakon is. Virágos, szép illat, bogyós gyümölcsökkel, elegáns és izgalmas stílusban. Finom, apró buborékok, száraz íz, élénk savak. Fiatal pezsgő még, erős habzással, tele energiával. Igazi aperitif pezsgő, kifinomult arcéllel. Hiába, azért a profi munka meglátszik a Garamvári pezsgőkben: hazai viszonylatban is sok botcsinálta "pezsgőmester" tanulhatna itt érzésem szeint... (6+)

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Gonda Borászat, Erdőbénye

Juhászattól borászatig

Erdőbénye még mindig az egyik legszínesebb közössége Hegyaljának. De végre egy olyan történet, aminek helyben is vannak előzményei! Gonda Péter családja mély gyökerekkel rendelkezik ugyanis Bényén. Mezőgazdasággal foglalkoznak nagy területen, s leginkább juhászatuk után lehet ismerős a család neve, hiszen néhány évig juhsajtokban, bárányhúsban is utaztak. Időközben a súlypontok optimalizálódtak, aminek a bárányok vesztesei lettek (bár ez nézőpont kérdése). Péter Miskolcon alapított családot, de megmaradt pár hektár szőlő és feleségével úgy döntöttek, ezt a vonalat ők viszik tovább a családban. Fél hektár a távolabbi Lapisban, másfél a bényei Lepényben és kettő a Danszálláson adja a tájkép hátterét. Az első forgalmi tételek megformálásában a közösségi infrastruktúra közreműködött, míg a saját víziók (részben natúr elvek mentén) a miskolci avasi pincében öltenek testet, ígéretes végeredményekkel. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább