X

PÉCS

Ripka Gergely

Ebner Cabernet sauvignon 2017

Régi ismerős Pécsről. Rubin mag, gránát szélekkel. Illatában erdei gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli. Sok finom gyümölcs, de a tetszetős illat után durva tannin következik, bár érezhetően fiatal borról van szó, melynek az érés talán jót tehet még. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Lisicza Borház Cabernet franc 2018

Izgalmas bor. Sok fűszer, sósság, füst, sok sötét húsú gyümölcs, főként szilva, sonka, finom animalitás, sokszínű illat, profi kivitel. Fémes az eleje, aztán vastag, széles, elég nagy test és komplex, hosszú bor, kis kávé és a végén (fiatalos) erős cseres tapadás és szárítás érezhető mindenhol lenyelés után.

Tovább

Ripka Gergely

Belward Classic Olaszrizling 2020

Pécsi olasz. Fűrészpor, pörkölt fa illata, de igényesen megformálva. Ízben élénk savval indul, szárít, citrusos, magas savú olaszrizling. Kis vegetális, mandulás ízvilág, elég zavaros a vége, de tisztán hagyja a szájat, némi gyógyszerességgel.

Tovább

Ripka Gergely

Lisicza Rosé 2020

Klasszik hagymahéj szín. Enyhe és tompa illatok, aminél felmerül némi üresség, hiányérzet is bennem. Aztán könnyed, laza és elég rövid következik, de hibája nincs, egyszerű, finom rosé a mindennapokra, akár fröccsbe is.

Tovább

Ripka Gergely

Pécsi Kutató Intézet Summa Merlot 2017

Halvány szín. Diszkrét illat, édes fűszerekkel, érett alapanyag ígéretével. Tapadóan szárító íz, újvilágias, mégis integrált fa, érintésnyi kesernye. Ízét a vanília, étcsoki, a nagy test, kerekség, finom rétegzettség jellemzi, sok gyümölccsel. Bárki is készíti a borokat a kutatónál, nem tréfál, az biztos...

Tovább

Ripka Gergely

Ebner Cabernet franc 2015

Hosszú ideje nem kóstoltam pécsi bort, pedig Andreas Ebner tudom, hogy már régóta vizsgálja a franc-t ott lenn délen... Vanília, édesfűszer, piros gyümölcsök, bőr érezhető orrban. Szép sav, komoly, fűszeres íz, dohány, eukaliptusz, étcsoki érezhetők benne. Szerettem.

Tovább

Ripka Gergely

Matias pécsi Zweigelt 2008.*

Izgalmas képviselőjét ismerhettem meg a Zweigeltnek Matiasékéban nem rég. Új technológia szülötte, melyet Kiss Gábor, a borász fedezett föl külföldön, s melynek lényege tulajdonképpen a magok áztatás előtti hatékony elválasztása. Meglepően halvány szín egy Zweigelthez képest: meggyes bíbor. Nagyon harsány illat, feketeribizlivel, rengeteg bogyós gyümölccsel. Lágy és krémes textúrájú vörösbor, kimondottan puha tanninokkal, újvilági behízelgéssel, közel tökéletes arányérzékkel tálalva. Nem mondanám rá vakon, hogy ez egy fajtajelleges Zweigelt, tele van érzékeny Pinot-s bájjal, miközben mediterrán bujaság is akad benne bőven. Szép vörösbor.

Tovább

Ripka Gergely

Lisicza Primőr Rozé 2009.

Igazi hamisítatlan primőr rozé, méghozzá az elsők között! Vidám, pink szín, kellemes töltetlen málnacukor az illatban, kis pezsgés, friss és hihetetlenül virgonc savak hosszú ízérzetével. Most kell inni, amíg ilyen ropogós!

Tovább

Ripka Gergely

Lisicza Sauvignon Blanc 2008

Vérbeli üde, nyári fehérbor, melyet csakis jól behűtve, vastagon párás pohárból érdemes kortyolni a nyári kánikulák idején. Illatában érett, lédús trópusi gyümölcsök és beérett szőlő jegyei jelentkeznek. Zamataiban a vágott fűtől, a bodzán át, egész a csalánig minden előbújik idővel, amit egy sauvignontól elvárhatunk. Hamisítatlan képviselője a fajtának, kissé visszafogott, de friss savakkal.

Tovább

Ripka Gergely

Lisicza Rosé 2008

Rozéink közül az egyik legjobb választás. Kékfrankos és Cabernet Sauvignon, ragyogó rózsaszínben, az átlagosnál kicsit sötétebb rozé árnyalattal. Illatban a rozékra oly jellemző jól kivehető gyümölcsös, tuttifruttis pajkosság érzékelhető. Jó italú rozé, mely kellemes savaival, friss jellegével szinte nélkülözhetetlen, üde színfoltja a nyári napoknak. Nincs mit magyarázni rajta: olyan, amilyennek egy jó rozénak lennie kell.

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább