X

PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátság Tricollis vörös 2020

Fele pinot, merlot és franc kíséretében, három dűlőből. Közepes rubin szín. Primer, jegyek, szinte primőr portugiesereket megidéző kávé és kakaópor, fűszerkert, aszalt szilva, de fiatalosság piros bogyósokkal (málna, ribizli) és bájos pinot-s fajtajegyek alapos szellőzés után: egészen összetett és mély aromatika. Ízben nem túl testes vagy nehéz vörösbor, inkább sima és lágy (mind savban, mind tanninban). Sok érett sötét húsú gyümölcs, húsos, szinte dzsúzos textúra, friss, fiatalos karakter jellemzik, sok szilvával és cseresznyével. 2020-ból meglepően könnyen iható, könnyen szerethető vörösbor.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátásgi Infusio 2017

Modern vörösborillat. Cassis, sötét gyümölcsök, éretten, komplexen. Édeskésen tör előre a korty, sötét gyümölcsös ízek követik. Hosszú bor, húsos gyümölcs, dzsúzos, lekváros textúrával. Koncentrált és kissé újvilágias hangolás. Az Infusioval hosszú ideje úgy vagyok, hogy mindig élmény, de csak ritkán felejthetetlen.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Hemina 2019

Szép hordós érlelés, fehér húsú gyümölcsökkel díszítve. Ízben kerekség, vastag, de szerencsére nem esik sehol túlzásba. Érett körte, finom sav. Szép tartalom, jó egyensúly. Kis cukor emel rajta. Hosszú kortylefutás. Remek és profi munka. Ha valami elegáns ajándékot keresünk, idősebb korosztály számára, ezzel jól döntünk.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Apátsági Sauvignon blanc 2019

Tompa, enyhe illat, alig-alig valami...ami azért a fajta tükrében igencsak meglepő fejlemény. Ízben tiszta, de eléggé rövid. Kerek, savakban lágy, inkább a testet érezni. Nem mondtam volna meg, hogy Pannonhalma, sokkal inkább balatonias lágyságot mutat. Kicsit egydimenziós, egyszerű fehérbor a mindennapokra, igaz korrektül elkészítve.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Tricollis Vörös 2018

Halvány bíbor szín, szinte áttetsző. Illatban intenzív, szép piros bogyósokkal indul, aztán egy kis fűszer és végül vegetális jegyek, borsóhüvely. Ízre laza, nem túl száraz, szinte édes és kerek vörösbor. Elég rövid, laza szerkezetű anyag. Nem rossz bor ez, tökéletes azoknak, akik kerülik a savakat, tanninokat, a nehéz vörösöket. Mégis várnék még lendületet, tartást, komplexitást, de leginkább egy kis egyéniséget, karkatert, de ahhoz alighanem magasabb polcon kell próbálkozni a pincénél...

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Pinot Noir Válogatás 2013

Pannonhalma esetében nem ez az első ilyen élményem, de vakon kóstolva bizony meg nem mondtam volna soha, hogy Pinot. Fás, sós, szárított paradicsomos illat. Ízre telt, édes hatású, elég kövér és komoly vörösbor. Alkoholos likőrösség jellemzi… Egyszer szívesen megnéznék az Apátságtól egy északiasabbra hangszerelt Pinot-t. Ez itt akár dél-pannon is lehetne.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Hemina 2013.

Megújult címke, mely szakít az ugyancsak dekoratív arany betűkkel és igazodik az Apátság új, válogatás fehérboraihoz, de azok frissebb karakterét nem követi. Vakon került elém. Visszafogottan virágos, édes gyümölcsös és hordós illat. Tetszik. Chardonnay-s jelleget áraszt leginkább, mégis több bájossággal. Zamatos, hosszú, édes felszínű íz. Leginkább a hossza az, ami megfog, de ásványai és fája is finom. Az eddigi legizgalmasabb Hemina…mondhatni az első, amit igazán megjegyzek magamnak.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Prior 2012

Illatban sok-sok gyümölcs, petrol, palackbuké, rajnais összhatás (hiszen 100 % rajnai). Ízre élénk és harsogó savak. Csontszáraz érzet. Penge, szikár bor, citrusok, az elődhöz képest viszonylag kevés árnyalat. Tán a 11-eshez képest a maradékcukor teszi bujábbá, amit a savak persze kiegyenesítenek. Hordóban ez sem volt. Nem ez a kedvencem a 4 eddigi Priorból, de valahogy a 13-as bujasága és a 11-es csontossága is benne van szépen.

Tovább

Ripka Gergely

Pannonhalmi Prior 2011

Az első Prior. Egyben a legszikárabb, legszárazabb is. Illatban eleinte gumisság mutatkozik a tercier petrol mellett. Hosszabb, ásványosabb, üvegszerűen tiszta szerkezetű bor. Hasonló a 2012-eshez, de mintha annak lecsontozottabb változata lenne, melyről letisztogatták a fölösleges makeup-ot és bizsukat. Friss citrusai a mai napig vidámmá és élénkké teszik. Reméljük ilyen vitális lesz még sokáig. Hordóban egyik Prior sem volt. A 2011-ben megszülető márkával új pannon rajnai-klaszis született Pannonhalmán.

Tovább

Ripka Gergely

Mi újság Pannonhalmán?

Tavalyi évből igen sokféle érdekességgel büszkélkedhet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. Premier előtt sikerült két zászlós borukat megkóstolnom. Azóta a premier is megvolt, remélhetőleg minél többek számára. Az Infusio és a Prior bemutatása valószínűleg nem szükséges már az olvasónak. Talán nem ez a poszt lesz a magyarázat rá, de nekem Pannonhalma egyre inkább a megbízható fehérborok hazája.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább