X

OLASZRIZLING

Ripka Gergely

Varga Olaszrizling Jégbor 2010

Érett, kissé old-school karakter jellemzi már, de alighanem a nehéz év is kap benne szólamokat orrban. Ízben meglehetősen gejl édes bor, alig érezni benne savat, egyáltalán nem vesz le a lábamról, sőt a végén még keserű is.

Tovább

Ripka Gergely

Györgykovács Olaszrizling 2019*

Hihetetelen, hogy mindig mennyire rendben van. Most is óriási élmény. Fiatalos citromszín. Szinte fejlődő illat: mandulakrém, fehér virág, széna, viasz, termőhely, éteri tisztaság, és a fajta legszebb mosolya, kimérten, elegánsan, mintha patikamérleggel mérték volna ki arányait (pedig dehogy). Olyan akár egy csizolt márványdarab: egyben van, mindene tökéletes összhangban. Tömör szövet, krémes textúra, fehér húsú barack, magasság. A 13.5-ös alkohol nem tréfál, de nem is uralja a bort, hanem égig emeli. Hosszú és burgundi borokat idéző emelkedettség, varratmentes egység és részletgazdagság teszi egyéniséggé. A kesernye sem zavaró. A bor pedig még fiatal, alakul, ki tudja pontosan mivé...mit számít: úgy klasszis, ahogy van, éppen akkor és ott...ahogy minden Györgykovács bor. Kincs. Örökkévaló csoda.

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Birtok Olaszrizling hordóválogatás 2019

Enyhe illat, fehér húsú gyümölcsök, zavart jegyek. Ízben egyszerű, nem túl hosszú, de egyensúlyban korrekt, pici krémességgel. Korrekt, izgalmaktól mentes olaszrizling, melyben egy kis plusz sav több érzést váltana ki a fogyasztóból.

Tovább

Ripka Gergely

Paulus Borház Gold Olaszrizling 2020

Nem először okoz szép élményt a móri pince. Fiatalos, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, körte, nagyon tiszta aromatika jellemzi a bort. Friss sav, ropogós, vidám korty. Almás, fehér húsú gyümölcsös, szép, tiszta, szárító ízekkel. Remek.

Tovább

Ripka Gergely

Pécsinger Pincészet Olaszrizling 2020

Sárgadinnye, kissé zöldséges, puha gyümölcsös, őszibarackos karakter orrban. Ízben finom, érett savak, szép hosszú, cizellált bor, tetszetős részletek. Kecses, törékeny szépség, igaz, kissé ellaposodó olaszrizlinges karakterrel végén. Mégis tetszik és külön öröm, hogy új szereplők bukkannak föl Pannonhalma környékén!

Tovább

Ripka Gergely

Káli Balázs Pincészete Olaszrizling 2020

Sós, ásványos illat, tele csodás déli gyümölcsökkel. Szép szerkezet, finom, arányos íz, kerek sav, de mellette izgalmas beltartalom. Tiszta, telt zamatú olaszrizling, finom almás, körtés lecsengéssel. Szép munka.

Tovább

Ripka Gergely

Rádpuszta Szőlőbirtok Olaszrizling 2020

Fiatalos, tiszta illat, igaz elég visszafogott. Aztán a kortyban aztán meglepően magas szerkezet, élénk savak, szárító, szuper tiszta, makulátlan íz. Egyszerre zöldalmás, hosszú és kellően testes kvázi nagy bor. Igazi váratlan megelepetés Boglár mellől!

Tovább

Ripka Gergely

Istvándy Jenő Pincészete Káli Olaszrizling 2019

Liszt, kenyér, enyhe illat, szép fűszeres, vegetális jegyekre vált a levegőn, levendulával. Ízben fajtajelleges kesernye, szárító, kissé nyers, szikár, sorjás (zöldes) savérzet kelt bennem rendezetlen benyomást.

Tovább

Ripka Gergely

Fontányi Borászat Olaszrizling 2018

Új név, szokatlan fajta Villányból. Enyhe illat, tompa, visszafogott, fiatalos, primer buké. Friss, élénk savak, vibráló, cizellált olaszrizlinf. Kicsit vizes, de nagyon frissítő jellegű tétel. Ress zöldalmás, körtés, zöldalmás jelleg. Fiatalos gasztrobor.

Tovább

Ripka Gergely

Fodorvin Családi Pincészet Mindszentkállai Olaszrizling 2020

Borsóhüvelyes, vegetális, enyhén parfümös fiatalosság jelenik meg illatban. Meglepően telt íz, széles, zamatos bor. Kevés sav, sőt érezni némi cukorot is: édesség, tiszta ízek mellett. Érnie kell még… Kedves, behízelgő karakterű, igaz szokatlan arányokkal rendelkező olaszrizling.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább