X

NESZMÉLY

Ripka Gergely

Hilltop Ihlet Cuvée 2021

Szép mélyebb szalmasárga szín. Illatában van egy kis túlérett, késői szüretes, túlérett jegy, mandulával, őszibarackkal, vegetális hangulattal (benne egyébként az általam ismert egyedüli hazai chenin blanc-nal). Minden csak nem neszmélyi illat most is. A korábbi véekben is simán rámondtam volna valami bazaltos borvidéket vakon. Ízben széles, dús korty, simaság, kerekség, fehér húsú gyümölcsök játéka, kellő lendületű savakkal és testtel. Minden tekintetben komoly és élvezetes fehérbor, kimondottan hosszú utóízzel, finom mandulás kesernyével, egyedi komplexitással és teltséggel. Szép munka! 

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Neszmély Ihlet Cuvée 2020

Cserszegi, Chardonnay, Sauvignon blanc és Olaszrizling. Újzélandias, bodzás, grapefruitos illat. Sauvignonos jelleg, vegetális korty, de elég disszonáns, magas alkohol, túlzó test és szesz…de egyébként szerkezetre izgalmas és összetett neszmélyi bor.

Tovább

Ripka Gergely

Stróbl Királyleányka 2020

Őszibarack, körte, birses illat, lisztes, csirízes zöngékkel. Kellemes, könnyed, nagyon gyümölcsös, őszibarackos jelleg ízen. Nagyon iatalos jegyek, sok sav, citrusok, jól iható, könnyen szerethető primer stílusú fehérbor a mindennapokra. Jó látni, hogy Neszmélyről kisebb szereplők megjelennek hasonló tisztaságú borral.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Neszmély Gyöngy 2020

Behízelgően virágos, illatos, muskotályos jegyek, sok primer gyümölccsel. Tiszta és tetszetős fehérborosság. Ízben korrekt, tiszta, technológiai karakter, bukés, illatos vonal jellemzi. Remek gyöngyözőbor.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Neszmélyi Ihlet Cuvée 2017

Megszokhattuk, hogy a pincénél szeretik az extremitásokat. - Mély szín. Illatban is érett palackbuké, sőt némi késői szüretes barack furakodik előre (vakon immár sokadjára nézem bazaltos bornak). Kerekség, dús korty, van cukor és van bőven alkohol is. Hosszú íz, érlelt stílus, de izgalmas és szép így is. Markáns egyéniség, komoly extrakt. Egy bor, amiben van miről beszélni, szálazgatható, amolyan hedonista ízvilág, a mai divatokkal szembemenve.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017

Sárgás szín. Sokadszorra tréfál meg ez a bor. Érett bazaltosságra hajazó illatok (foglalmam sincs, hogy csinálják ezt Neszmélyen), mézzel, propoliszossággal. Tercier hangulat. Ízben is a nektáros, mézes, kerek érettség dominál. Kicsit savban enyhe, de az extrakt elviszi hosszan a kortyot. Szép, izgalmas, egyedi, terroirbor. Aki játékos vakkóstolóhoz keres valami trükkös feladványt, annak ideális választás.

Tovább

Ripka Gergely

Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Kalács-hegy Sárgamuskotály 2015

A címke kicsit sokat akar mondani. Az nem teljesen világos, hogy most a Hilltop miért erőlteti nagy, arany betűkkel a Kamocsay nevet, holott az egész pince kezdettől fogva a Hilltop-brandet építi külföldön és idehaza is. Mindegy. Ne is vesszünkel a marketing útvesztőiben. Illatban például rögvest lebilincsel a kedves báj, ami árad virágaiból, muskotályos parfümjéből. Ízben nagyon rövid, savvezérelt ital, de amíg tart, addig friss, roppanó és élénk, enyhén szénsavas bor. 

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Prémium Neszmélyi Pinot Grigio 2009

Sárgásabb árnyalat a színben. Magos, olajos illatok, ígéretes aromatikával, érettséget sugalló jegyekkel (hihetetlen, hogy csak egy éves volt kóstoláskor). Kicsit talán tartalmasabb ízben a többi Pinot Grigiohoz képest (fa?). Ízében a kesernyés végszó, és a krémesség a jellemző. Ezzel együtt is elegáns, megnyerő bor.

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább