Bognár Pincészet Kopár Merlot 2018
Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés.
Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés.
A pince kékfrankosait szerettem korábban, most a merlot-val meggyűlt a bajom. Animális, büdi, bőrös, kávés illat, sok gyógynövénnyel. Szárító és eléggé animális ízek, nagyon tapad a vége. Összességében hiányzik az elegancia és szépség (de nem tévesztem szem elől a pincét, mert pár hete a furmintjukban is láttam fantáziát).
Nagyboros, komoly érlelésű, de fiatalos buké. Fűszerek, hordó, szilvás gyümölcsök, szép ízeket mutat nagyon. Izgalmas vörösbor. Erős tannin, sok hordóvanília, szárító, nagy testű merlot, a korty végén némi tapadással (fiatal még, de komoly vörösbor).
Szép likőrösség, gyógynövények és sósság sejlik fel illatban, bár mellette egy kis izzadságszagos animalitás is bevillan. Ízben hatérozott tanninok, merlot-s étcsoki, szárító, durván cseres és eléggé hordós is a korty vége. Lecsengésében fűszerekkel, sötét húsú gyümölcsökkel búcsúzik.
Sok fűszer, érettebb mélység illatban, kis mákkal, földességgel. Sok hordó, sok tannin, tömör íz, komplex és vagány vörösbor. Vanília, viszonylag kevés gyümölcs, egészen kókuszos (újvilágias) a korty vége.
Halványabb rubin szín. Visszafogott illat, pirosas gyümölcsökkel, egyedi vonások illatban, de alig-alig mutat valamit. Ízben is elég sok piros bogyós jegy: málnás, ribizlis, játékos, nagyon, kedves és barátságos vörösbor, a maga egyedi módján.
Füred-csopaki merlot válogatás. Sok-sok gyógynövény, negro, szépen nyílik: mák és kávé fűszerezi illatát. Fiatal bor, sok sötét gyógynövény ízben is. Kevés tannin, jól iható világ, igaz különösebb izgalmak nélkül.
Fekete gyümölcs, bőr, fekete fűszerek, szép és komoly illat, fabútoros hordóhatással. Komoly, komplex íz, nagyon fűszeres, nagyboros, tüzes, nagytestű, de rendkvül komplex, rétegzett merlot. Igazán összetett és szép magyar vörösbor, komoly hordóval.
A tavalyi év egyik meglepetése számomra Villányból. Fiatalos, friss gyümölcsillat, főként sötét húsú gyümölccsel, szilvával, nagyon megnyerő mélységgel. Fiatalos, friss íz, vaníliás és erős hordó, szárító tannin, de újvilágias stílusa nagyon el van találva. Végre egy igazi újszerű, egyedi élmény Villányból!
Koncentrált, nemes, erős hordó, sok vanília. Ízben az évjárat adta magas sav szárít, fiatalos, sok sötét húsú gyümölcs, szép, intelligens hordóhasználat és ez még alakulhat tovább felfelé. Tetszett.
Érlelt löszborok tanulságai Tokajból
Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:
Eszterbauer vs. Sebestyén
Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény
Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!
I/IV. klubest (2024) részletei
I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):
Patreon oldalam továbbra is él!
Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!