X

MÁTRAALJA

Ripka Gergely

Szőke Paskomi Chardonnay 2018

Érett, érlelt vonal, a hordó bujkál illatában, mellette sárgadinnye, barack. Súlyos anyag, vastag, savakban szegényes, széles chardonnay, elég lapos és pufi. Hosszú és nagyon szépen beérett gyümölcsöket érezni a korty végén. Összességében tetszett és érezni benne a potenciált is, de a forró év talán közbeszólt...

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Hoop Wines - karanténszemle

Hopsz, a borbloggerből borász lett...

Németi Zoli nálam a három legjobban kóstoló hazai borismerő ember közt van. Néhány alkalommal nekem is volt szerencsém köreiben kóstolni, ezért is merek ilyet állítani. Octopus néven a művelt alkoholista hasábjairól lehet ő egyébként ismerős. Nem az alapító művalkesz generáció tagja, de szigorú és következetes pontszámairól bizonyára többen ismerik; komoly nemzetközi kitekintéssel rendelkezik, aki sok-sok éve kóstol hazánkban el nem érhető referenciákat is a nagyvilágból. A művelt alkoholistát sokféleképp ítélik meg boros körökben (néhány poszt erejéig magam is csapattag lehettem rövid időre), egy dolgot azonban biztosra veszek: formálták a magyar borízlést és bormédiát is, elfogulatlan és kendőzetlen hangvételük nekem az első percektől (2008) irányadó volt. Kulcsszerepük volt ennek a blognak a születésében is. Amellett pedig én is kitartok, hogy a nemzetközi kitekintés rendkívül fontos ahhoz, hogy a saját értékeinket felismerjük és a helyükön, illetve a világpiacon is kezelni tudjuk. Zoli borszeretete és kíváncsisága odáig “fajult”, hogy két éve elvégezte a Soóst. Borász lett és nyomban be is kapcsolódott évfolyamtársa, Kerekes Zoltán gyöngyöspatai pincéjébe. Ez lett a Hoops.

Tovább

Ripka Gergely

PETNAT - kisokos!

10 érdekesség a hipszterpezsiről

Azt nem lehet mondani, hogy újkeletű lenne a műfaj, de így pár év elteltével is reneszánszukat élik az alternatív és natúr borstílusok és szezonja is van már. Hazánkban talán nem akkora a hype, de ha valaki követi a szláv, nyugat-európai, de akár más kontinensek boros frekvenciáit, az bizonyára vette az adást, hogy a természetes műfajokra óriási a kereslet. A borászok és a fogyasztók egyaránt natúrlázban égnek, és egyelőre úgy fest, ez nem is nagyon fog változni. - Mindenki, hogy ennek örül vagy sem… Ma a hipszterek egyik nagy kedvencével foglalkozunk, amit PetNat néven vált ismertté. 

Tovább

Ripka Gergely

Losonci Nyitnikék 2018

Sajátos, de  izgalmas, sokat ígérő aromatika, amiben sötét színű erdei gyümölcsök, bodza, áfonya, kökény, szeder, némi törköly és egy kis animlaitás találkozik. Valahogy az egész borban van egyfajta természetes attitüd. Ízben fanyar, szárító, szikár sav, elég vékonyka test. Friss és nagyon fiatalos bor. Van benne egy kis hűvösség a forró év ellenére. Értem én, hogy ez inkább gasztrovörös, de jól esne némi kedvesség, test és súly még pluszba. 

Tovább

Ripka Gergely

Chardonnay Masterclass a Borkollégiumban

Kielmayer Kristian vezetésével

Egy világfajta, mely okkal lehet kedvencünk, de akár olyan fajta is, amit sokan messzire elkerülünk. A Chardonnay vélhetően inkább szőlősz-borász oldalról szolgált rá a világsikerre, hisz tényleg nagyon adaptív, jól teljesít mindenféle klímán, termőhelyen, nagy biztonsággal termeszthető szinte a világ bármely borvidékén (itthon is) és a gasztronómiában is mindig megvolt a fontos szerepe. Ideális sokféle borkategróiához: magas minőségű pezsgőtől, a laza reduktívakon át a grand cru palackba zárásáig. Fogyasztói oldalról közben pedig évek óta az egyik leginkább mellőzött fajta; kivéve érthető módon Burgundiában, s önmagában ezutóbbi jelenség is oly sok mindent megmagyaráz nem csak a Chardonnay-anomáliák körül.... Egyrészt megvilágítja a középszerűségbe süppedés veszélyét és okait a világ chardonnay-inak minimum 80 %-a esetében, másfelől az eredetiség, a történelmiség és a termőhelyiség fontosságát a burgundi chardonnay örökérvényű kultuszát is megérthetjük egy hasonló, vegyes sort kóstolva. Egy fajta, mely képes volt műfajában a legnagyobb presztízsre és a legnagyobb középszerre is. A Borkoliban nem rég a világból számos szép példát megkóstolhattam. A végkövetkeztetések előtt jöjjenek előbb a jegyzetek.

Tovább

Ripka Gergely

Molnár és Fia abasári Olaszrizling 2018

Friss citrusok jellemzik illatát. Ízben mandulás, krétás, ásványos, majd krémes és végül kesernyés búcsú, kellemes fehér gyümölcsökkel: körte, alma. Korrekt, fajtajelleges olaszrizling, bár szerkezetében kissé egyszerű.

Tovább

Ripka Gergely

Kovács Pince Merlot Markaz 2017

Merlot a Mátrából, ritka madár, méghozzá markazi. Érdekes földimogyorós illattal indul, váratlan vegetális jegyekkel. Telt, vastag, fekete tónusú korty, fekete gyümölcsökkel, kesernyés, étcsokis, hosszú ízzel a végén. 

Tovább

Ripka Gergely

Borászok Borásza 2019 – kóstoló kör

Egy délután a hazai élvonal borászaival és boraival

Egyszercsak 2019 lett. Mintha tavalyelőtt lett volna, hogy 2007-ben először odaítélték a Borászok Borásza elismerést (**Demeter Zoltánnak), amolyan „kontra-díjként” elindítva valamit, mely egyértelműen feddhetetlenebb, hitelesebb életműdíj szeretne lenni a boros elismerések valóságos tengerében. Rókusfalvy Pál hívta életre a kezdeményezést, melyet az idő is szépen igazolni látszik. Közben eltelt 12 év, s idén is 50 jelölt közül szavazhattak a hazai borászok egymás közt, hogy aztán áprilisban kiderüljön, ki is lesz a jobbak legjobbja. Gratulálunk minden jelöltnek! A névsoron végigpillantva öröm látni, hogy a hazai élvonal objektív szompontok alapján is szerepelni tud közös platformon, és hogy díjat odaítélni a korszellem értékeinek megfelelően is képes a borszakma. Ebben az évben kicsit komolyabb keretek közt lehetőség nyílt együtt kóstolni a korábbi nyertesekkel és az idei 50 jelölttel, méghozzá nem is akármilyen csillagzáporral, egészen 9 pontig:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább