X

LUKA ENIKŐ

Ripka Gergely

Luka Enikő 2011/ vol. #2.

Luka Enikő újabban kap hideget is meleget is a bloggerektől. Ősszel meséltem a 11-es vörösökről. Nekem nem volt különösebb fönntartásom velük. Tiszta, fajtajelleges borok, s nekem szimpatikus, hogy egy olyan fajtából is, mint a Zweigelt-ből is próbál nagy bort megformálni a pince (nem mintha ez könnyű lenne, de az általam eddig megismert két évjárat ígéretesnek tűnik). Egyeseket talán megbotránkoztathat, de nekem a burgenlandi párhuzam is tetten érhető a borokban a megszokott, hűvös sopronisággal megtoldva. A fa vagy pláne az alkohol szinte soha nem telepszik rá a borokra, s én úgy látom, a borászat limitált tételeinek megvan a maga rajongótábora is. Sopron újabban töretlenül modern irányba fejlődő és szimpatikus pincéinek dinamikáját szerintem Luka Enikő sem bontja meg...

Tovább

Ripka Gergely

Luka Enikő/2011

burgenland sopronban

Van egy soproni borász, akiről keveset beszélünk. Ennek az egyik oka az, hogy Sopronról eleve fájóan kevés szó esik. A másik ok az, hogy Luka Enikő borai még a hazai piacon is elenyésző palackszámban készülnek. Csak jönnek, aztán már mennek is. Bizonyára sokat ad el helyben is, mivel köztudottan sokan és színesen látogatják őt. Borai pedig tiszták, elegánsak és még véletelenül sem állnak be semmilyen sorba, trendbe. S ha mondjuk én valamit szeretek a jegyzett 3-4 soproni borászban, akkor a saját útjuk, stílusuk mindenképpen az (Ráspi, Weninger stb).

Tovább

Balla Márton

Bortársaság kóstolók 2

Második felvonás

Luka Enikő Pinot Noir, 2007 | Sauska Pinot Noir, 2007 | Luka Enikő Zweigelt, 2007 | Sauska Kékfrankos, 2007 | Sauska Kadarka, 2007 | Luka Enikő Cabernet Sauvignon, 2007 | Weninger Cabernet Franc, 2006 a pohárban

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább