X

KREINBACHER

Ripka Gergely

Kreinbacher Prestige Brut*

Erős habzás a pohárban. Illatban igen finom pezsgős jegyek: sok péksüti, keksz, briós, tökéletes a kompozíció! Puha, akár egy vattacukorba csomagolt friss csokor fehér virág vagy friss foszlós kalács. Semmi bizonytalanság, csak a profizmus árad belole. Ezt a pezsgőt simán oda lehet tenni bármelyik sikeres világpiaci példa mellé, legyen az francia vagy angol vagy bármilyen…! Tökéletes krémes perlázs, jóleső dosage foglalja keretbe a frissitő savakat. Tisztán hagyja a szájat, krémes, hosszú és prémium utóízzel. Nagyon rég nem kostoltam (ittam...merthogy itatja magát nagyon) ennyire magabiztos magyar pezsgőt! Erre a minősegre lehet imázst építeni. Lehet, hogy csak ez a szeria lett ilyen szép, de ez nagyon rendben van: L23131 (KMHC)!!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher meets Tokaj

A sas leszáll

Csodálkozom, hogy még nem nagyon cikkezett róla senki, pedig már egy bő hete is van annak, hogy egy zártkörű tállyai esemény megnyitóján Kreinbacher József, Somló egyik legmeghatározóbb intézményének tulajdonosa, a magyar pezsgőforradalom igazi vezéralakja bejelentette, hogy Tokajban is tervez szárnyakat bontogatni. A sas leszállni készül…

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018*

Szép elegáns illatában briós, finom és tiszta fehér húsú gyümölcsök, izgalmas elegancia. Kényeztető krémesség a kortyban, apró gyöngyökkel, simasággal, szép egyensúllyal. Remek dosage, tökéletes pezsgő, bármilyen alkalomra. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Brut Classic

Mindig az egyik legmagabiztosabb pontja a Kreinbacher sornak (igazi bestbuy). Autolízises, péksütesményes, kenyérhéjas illat, tercier jegyekkel, halvány oxidációval. Egészen apró buborékok kárpótolnak aztán ízben. Szofisztikált pezsgő, végig száraz ízzel. Klasszikus stílusjegyek, profi kivitelben, eleganciával, kifinomult szerkezettel (igaz szerettem már ennél jobban is). (6)

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Brut Nature

Több fajta házassága. Szép tiszta ezüst szín, apró bubik intenzíven halandak fölfelé a pohár aljáról. Illatban csupa kenyérhéj, kovászos péksütemények, csak enyhén érett, még épp a csúnya érésen innen van, tiszta, elegáns és definiált pezsgősséggel orrban. Finom buborékok, aprók, feszes sav adta csontszáraz érzet. Szikár, de nem bánt, egyensúlyos, tömör szerkezetű pezsgő. Hosszú és tartalmas élmény, hibáktól mentesen, közepes izgalmakkal. Most is profi részletek, precíz kompozíció.

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Birtok Öreg Tőkék Bora 2018

Olasz, hárs és furmint házassága Somlóról. Érett, tercier aromatika, izgalmas, vaníliás fássággal. Almasavbontott hangulatában krémes, széles, emelkedett stílus, kevéske sav, de komplex, tetszetős ízek. Izgalmas egyediséget mutat, a végén némi krémességgel.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaji pezsgés a THE-n

A borklub poharaiban friss hegyaljai bubik, némi kitekintéssel

A THE-Broklub, azaz a Tokaj-Hegyalja Egyetem havi rendszerességű borkóstolója izgalmas állomáshoz érkezett a hónap utolsó szerdájána. Kivételesen nem egy termelőt, hanem Dr. Fiáth Attila, a Tokaj Wine Business Institute vezetőjét hívtam meg előadni. Témájául a pezsgőt választottuk. - Nem véletlen, hisz tudvalevő, hogy előadónk nagy pezsgőrajongó hírében áll. A cél az volt, hogy ne csak Tokajt járjuk körbe a bubikkal, hanem a kontextust teremtsük meg hazai és külföldi referenciákkal is. Így került a sorba egy cava, egy magnum Champagne (ami persze dicséretesen el is fogyott, mire én le tudtam volna ülni vele) és egy Kreincbacher is. Némileg perverz jegyzetek következnek, ugyanis Patakról még éjjel hazavezetve (welcome to my life), másnap reggel jutott csak energiám arra, hogy leüljek a borokkal ismerkedni: mondanom se kell addigra a buborékok igencsak megcsappantak a palackokban, de a stílusbeli különbségek talán pont ettől egész máshogy/még szebben kijöttek:

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Birtok Extra Dry Magnum (2017)

Kis briós, péksütis jelleg, élesztős illatok. Nagy buborékok szúrnak, almás, szép élesztős ízek. Szinte robban a szájban. Szép pezsgősség, elegáns és korrekt, megbízható minőségű tétel, mint mindig.

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher-helyszíni szemle

A magyar mintapezsgők műhelyének teljes sora

Kicsit kiszakadva a tokaji-mókuskerékból, megtörjük a hegyaljai hegemóniát. Pár hete a Borkollégium szervezésében látogathattam el a somlói nagybirtokra, ahol köztudomású, hogy Kreinbacher József befeketetése nyomán nem csak csendes, de pezsgőborban is komoly színvonalat sikerült megalapozni területkben, technológiában és szaktudásban is. A fine-dining étterem mellett pedig menő szálláshely is létesült a leghíresebb hazai vulkán lábánál. Valóban egyedülálló szinergiákat lehet érezni a látványos birtokközpont épületei közt, melyet valamiért most először sikerült csak teljes keresztmetszetében bejárni. Természetesen megkóstoltuk az összes jelenlegi pezsgőt. A Tovább gomb mögött kiderül, melyik hogyan viselkedik a pohárban…

 

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Rosé Pezsgő

Erős habzás kitöltéskor. Illatában finom, fanyar piros gyümölcsök, tiszta és definiált pezsgős illatok. Ízben puha krémesség, apró bubirékok, élénk savak, kerek íz. Finom és jellegzetes Kreinbacheres autolízises ízek: nemes és emelkedett pezsgősség, krémes taointású habzással. Tiszta, gyümölcsös lecsengés, visszafogott rosésság, vérprofi munka. Egy szép, hideg lazacos előétel falat mellé lehet az igazi így nyáron.

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább