X

KÉKFRANKOS

Ripka Gergely

Böjt Kékfrankos 2017*

Tudom, hogy az elmúlt hetekben elég sok negatív kritika röppent ki ezen a felületen egri borokról. Itt jön a feloldás. Végre egy szép, tiszta, kortárs egri bor (ami nem Bolyki vagy Thummerer). Külön öröm, hogy tiszta kékfrankos! Sötét húsú gyümölcsök (szinte syrah-s reflexei vannak a bornak, ami kékfrankostól nem kis dolog), szép érlelés. Ízben sok tannin, szárító, újvilágias stílusjegyek, vaníliás kontúrok, édeskés tónussal. Mégis legfőképpen az az értéke, hogy van benne fantázia és egy egészséges egri bor, ami izgalmas, sokrétű és tisztán készítették. Van remény...

Tovább

Ripka Gergely

Kovács Nimród Blues Kékfrankos 2017

Az igazat megvallva ismerek ennél kellemesebb bluest is. Cefrés, erjedő gyümölcsös, vörösborban teljesen váratlan almás illat. Fűszeres, szárító korty. Fanyar, bizonytalan és durva íz sajnos...

Tovább

Ripka Gergely

Pét-nat-etalon a Mátrából

Hoop Wines Pink Kékfrankos 2020

Már jócskán eltelt pár év, mióta hazánk borbárjaiba, borlapjaira is berobbantak a Petillant naturelle (aka. methode ancestrale aka. degorzsálatlan, opálos/zavaros) pezsgők, de a hype aligha lanyhult. Épp ellenkezőleg, a műfaj ragályos. A friss borfogyasztó (Z) generáció körében erősen terjed az alternatív/natúr boros alapokra helyeződés borízlés terén, én magam inkább a borkritikus pártatlanságával a partvonalról figyelem a történéseket. S noha úton-útfélen kóstolgatom a kénmentestől, a natúron át, a petnatig a mezőnyt idehaza és külföldről egyaránt, az esetlegesség továbbra is tettenérhető, igaz a pozitív, sőt katartikus élmények is örvendetesen sokasodnak. Elköteleződésről mégsem tudok egyelőre beszámolni a magam részéről, de van abban a (BenczePistis) típusreakcióban valami, hogy ha egyszer az ember “beérez” (megért) egy adalékoktól mentes természetes borízt, onnantól óhatatlan, hogy két irányba indul el: (1) külön értelmezési tartományt kap a natúr vs. konvencionális ízvilág vagy (2) véglegesen elköteleződik az előbbi mellett és utóbbi többé nem okoz örömet…

Tovább

Ripka Gergely

Bock Kékfrankos 2017

Szilva, meggy és egy kis likőrösség illatban. Dús, húsos, kellően széles és kerek kékfrankos. Szép délies megfogalmazása a fajtának, bár kissé rövid a vége. 

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Kékfrankos 2019

Laza, enyhén portugieseres, primer illat. Könnyed, gyümölcshangsúlyos jegyek. Szárító, fanyar, meggyes jelleg utal aztán a fajtára. Összességében korrekt, mérsékelt klímáról mesélő kékfrankos a mindennapokra.

Tovább

Ripka Gergely

Garger Imre Kékfrankos válogatás 2017

Fajtajelleges meggyes, finom, tiszta és modern buké, kifejező a fajtát és a termőhelyet illetően egyaránt. Hűvös, cseresznyés, meggyes kékfrankososság ízben is, erős soproni savak és tiszta kortylefutás mellett. Remek példa a hazai kékfrankos mezőnyben.

Tovább

Ripka Gergely

Maul Creator Kékfrankos 2018*

Élénk rubin szín. Behízelgően kedves, parfümös, balzsamos, erőteljes, pirosas, sötét húsú illat, erdei gyümölcsökkel: megnyerő és komplex. Nagyon egyedi íz, vegyül bele némi édesség, ölelő és széles korty, ami komplex, egzotikus jegyekkel és fekete ribizlivel. Hosszú, szép érett tannin, sötét tónussal. Lehet, hogy a kékfrankos is megérdemelne villányban annyi figyelmet, mint a franc...(?).

Tovább

Ripka Gergely

Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2017

Cassis, koncentrált, mély illat, kávéval, csokival, kakaóval. Érett sötét húsú gyümölcsök. Szép széles íz, sósság, érett gyümölcsök, kitölti a szájat és nem túloz sehol. Kicsit talán már érett állapotot mutat, de remek arányokkal, jó fogyaszthatósággal, szépen kísérő hordóval, hűs érzetű, fanyar és virgonc savakkal. Akik a déliesebb, kevésbé húzós savú kékfrankosokat keresik, íme egy korrekt példa.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Kékfrankos 2019

Enyhén háztáji, rumos aszalt szilvás, meggyes, dzsemes (cefrés) jegyek orrban. Illatban még találtam erényeket, de ízben sajnos kevésbé meggyőző. Ízben elég sajátos textúra, fanyar jegyek, a háztáji jelleg itt is beköszön. Hiányzik kissé a fókusz, a test és a mélység is, van helyette nagyon sok piros és sötét gyümölcs, egy meggymagos kis kesernye és némi nyers, húzós karakter (amit nevezhetünk persze természetességnek, kozmetikázhatjuk kézművességnek, de engem ezúttal sajnos nem vesz meg). 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább

Ripka Gergely

Az aranyvenyige titka

Islai Inez meséje

Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel:

Tovább