X

JÓVÉTEL

Ripka Gergely

Martinus Olaszrizling Tagyon-hegy 2019

A legszebb tavalyi felfedezés volt a 18-as: igazi mintapéldány a fajtából! Végre egy olasz - mondom, amit nekem találtak ki: friss, fiatalos, szomjoltó és mégis büszke tudok rá lenni! Minden külföldi (akár boros) barátomnak örömmel mutogatnám a teraszon. Aztán év elejére már kicsit kopott a fénye, de ez valószínűleg egynyári műfaj, s ez egyáltalán nem baj. Nyáron minden nap meginnám! A friss kiadással továbbmennék: ez a mi üde sauvignonunk. És nem azért, mert illatban vagy ízben (tévedésből) arra hajazna, hanem mert annyira finom, virgonc, élvezetes és itatja magát így tavasszal. Illatban citromgerezd, citromhéj, csillaggyümölcs, egy szelet körte is és sok érett, sárga déli gyümölcs. Imádom! Ízben feszes, zsenge savérzet, vibráló, virgonc, grapefruitos, ropogós és élénk. Vidám olaszrizling és én ilyennek szeretem ezt a fajtát: oltja a szomjat, nem bántóan keserű, eladható (mai), nem kell megmagyarázni a vevőnek mit kell éreznie, csak egyszerűen inni kell és vigyorogni. Gyoran elfogy. Bestbuy és maximális ajánlás. Bravúr két egymás utáni évjáratban!

Tovább

Ripka Gergely

Kaiken Malbec 2018

Klasszik, jól kivehető vaníliás, füstölt szalonnás, édes fűszeres újvilágiasság. Direkt, populáris és nagyon könnyen elvarázsol bárkit. Meleg, puha és ölelelő módon hat minden érzékszervre. Ízre is elég kövér, széles, húsos, haraphatóan telt vörös, ami ezért az árért többet ad jóval az átlagnál. Már egy szolid kis érettség és játszik benne, de nem vesz el belőle, inkább emel az élményen. Hosszú, vaníliás, savakban elég tompa, kissé az édesebb jelleg felé hajlik, mégis szuper balansz jellemzi. Az áráért még mindig nagyszerű vétel.

Tovább

Ripka Gergely

TarcalBor 2016

Remek érettség, palackbuké, klasszikus száraz tokajiság, egy fajta kristálytiszta rieslingesség sikkjével megtoldva orrban. Ízben is finom tisztasága tetszik leginkább (sokkal tisztább, mint a 17-es kiadás), friss sav, citrusok, körte, lendület, finesz, csiszolt és nagyon szépen lekerekedett korty. Tud mindent, emellett jó inni, mesél a terroirról, definiált a száraz tokaji jellege és büszkén mögé állhat a tarcali 9 pince, mely résztvett a bor házasításában. Barvo, Tarcal, hajrá Tarcal!

Tovább

Ripka Gergely

Chateau Pey Latour 2016.*

Mély szilva, bőr, kis animalitás, tejszínes, cappucinos elegancia mutatkozik orrban. Elegáns merlot-s jegyek és emelkedett, komoly vörösborosság hatják át a bort szellőzés után. Ízben vastag, telt, krémesen testes, fekete és tömör, szépen feltapadó tanninokkal, fiatal bor még. Szép étcsokoládés, kávés lecsengés, mélység. Egy bordói, mely nagyon megéri az árát most is (mert bizony létezik ilyen is).

Tovább

Ripka Gergely

Ipacs Géza Inni jó 2016

Cabernet franc és kékfrankos Villányból. Méghozzá szuper arányokkal mind a borban, mind pedig árát tekintve. Tejszín, nemes, átható és emelkedett illat, ami drága topvillányiakat idéz. Vanília, szilva, sötét húsú gyümölcsök, fiatal jelleg. Ízben nagyon friss, szép édes fűszerekkel, délies karakterrel és kissé tapadó, fiatal tanninal a végén. Kimunkált test, de arányos, finoman fűszeres, hosszú íz. Van még ideje a palackban. Még sok ilyet délpannóniából!

Tovább

Ripka Gergely

Villebois Sauvignon blanc Val de Loire 2018

Diszkrét, alig felismerhető vegetális, friss, üde sauvigonosság, kis egressel, licsivel, fehér húsú gyümölcsökkel, tisztán, fiatalosan, szépen. Ízben meglepően kerek, egyáltalán nem a savak dominálnak benne, sokkal inkább a kerek, érett grapefruit és fehér húsú gyümölcsök, amiket az illat is ígért. Finom húsossága, komplex szerkezete van, egyszerre szórakoztat és tanít a fajta által. Finom, roppanó fajtejegyekkel, mindvégig frissíti a szánkat. Igazi gasztrobor, amivel köszönthető majd a tavasz. Több, mint korrekt loire-i sauvignon az áráért!

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos Édes Szamorodni 2014.*

Alighanem a legjobb ár-érték arányú szamó ma a piacon. Mély szín. Intenzív botritizses gombásság, modern és nemes aszús jegyek. Aszúszintű az íz is, koncentrált, hosszú, sárga gyümölcsös, krémes, vastag bor. Elképesztő tartalom, szikár savak egy esős (és nehéz) évből.

Tovább

Ripka Gergely

Eszterbauer Tüke Bikavér 2016

Ár-érték arányban Eszterbauer közismerten kiváló, még szekszárdi viszonylatban nézve is, mely mindigis azért állt közelebb a szívünkhöz, mert bőven villányi minőséget kaptunk, méltányos árért. Ha mondhatjuk valamire, hogy bikavéres bor, akkor róla ez kijelenthető. - Meggyes, fekete bogyós, kedves, tiszta, fiatalos primer jegyek jellemzik illatát. Fűszeres és kitartóan hosszú korty, selymes tanninnal, életteli savakkal.

Tovább

Ripka Gergely

Harsányi Hízelgő 2017.*

Vakkóstolók sztárja lett idén a Harsányi késői szürete! Rengeteg szép díjat zsebelt be, legalább háromszor kóstoltam országos versenyen idén, és minden alkalommal szép pontokkal szórták/szórtuk meg. Megérdemli hát a figyelmet! - Friss és kirobbanóan fiatalos orrban. Birses late harvest vonal, tiszta gyümölcsökkel, primer jegyekkel. Ízben egyensúlyos, érett barack, nagyon arányos és finom késői szüret jelleg. Kristálytiszta, szuper elegáns ízek, nem kimondottan hosszú vagy extrém komplex, de élvezet és öröm inni így fiatal állapotában. 

Tovább

Ripka Gergely

Bernard Ott Am Berg GV 2017

Kristálytiszta, vidám, primer illat, sok érett, mézédes sárga és fehér gyümölccsel, fiatal GV jegyekkel. Ízben is metszően (irigylésreméltóan) tiszta és pro bor. Nagyon kerek, nagyon szép arányokkal megáldott fehrébor, benn az összes elvárható stílusjeggyel, ami egy osztrák fehérbortól elvárható. A maga nemében arányos, csiszolt, elegáns, kellően fajtajelleges és termőhelyi is. Ideális választás hétköznapi fehérborozáshoz. 

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább