X

HÁRSLEVELŰ

Ripka Gergely

Zsirai Pince - gyorsszelme

Betsek, Szent Tamás és Középhegy együtt

A múltkori szamorodni- vs. aszúsor után direkt szerencse volt, hogy merő véletlenségből Csanaky Máté barátunk keze ügyében voltak aktuális Zsirai borok is, mert nagyon rég kóstoltam őket, már hogy úgy koncepciózusan (és nem futtában). 2018 és 2019 került most terítékre a borászattól, melyet továbbra is Zsirai Katai irányít Mádon. Fontos adalék, hogy idő közben a birtok számára új területeken nyílt lehetőség dűlős borokkal kísérletezni. Nézzük is, hogy a Középhegy, a Betsek és a Szent Tamás közül vajon melyik nyújtja a legtöbbet a pohárban!

Tovább

Ripka Gergely

**Bott Pince a THE-Borklubban

Bodó Judit fontos üzenetei számunkra, mindenki számára...

Ülök Patakon a koliszobámban a szokásos havi THE-Borklub után, csordultig tele örömmel, élménnyel. Megint mindenki imádta, habzsolta Judit történeteit és igazából fogalmam sincs, hogyan csinálja, de valahogy a lényéből fakad. Bevallom, én is imádok vele kóstolót tartani, egyrészt, mert ő képes lekötni egész este a hallgatóságot önmagától is, másrészt, mert tudom, hogy mennyi értéket közvetít minden szavával, mondatával, történetével. Ami ugyanúgy üzenet lehet a fiatal szőlész-borász hallgatónak, a pataki polgárnak, a könyvtárosnak vagy egy rektornak egyaránt. És a legszebb, hogy erre a produkcióra képes bármilyen közönség előtt: TokajMagicen, hazai pályán, díjátadón és egy egyetemi borklubban úgyszintén. És én mérhetetlenül hálás vagyok neki ezért. Agyaltam sokat, hogy egyboros posztokat írjak a palackok alján megmaradt morzsákról, innen a koliszobámból, de úgy döntöttem, annyira szép volt ez az este, hogy Bodó Judit ismét megérdemel egy önálló nagyposztot (akkor is, ha sokszor szerepelt mostanában így a blogon, akkor is, ha ezek a borok is voltak már). Fogadjátok szeretettel a kóstolt szárazakat:

Tovább

Ripka Gergely

Mitiszol? tavaszi kóstolgatás a Haris Parkban

SAP, tokaji és bubis meglepetések

Kató Andrást legtöbben talán még a Terroir Clubos időkből ismerhetjük. Időközben a képlet sokat változott, emlékszünk még a Terra Hungarica-ra, aztán később lett Mitiszol? - eseménysorozat, s immár a Chefmarketen belül zajlik a természethű borok képviselete, többek közt Juhász Panka szaktudásával megtámogatva a csapatot. A Haris Parkban tartottak tavaszi kóstolót, és mivel egyébként is régen kóstoltam az András által képviselt pincék boraiból, az időpont is megfelelt, így alig vártam, hogy megszondázzam az izgalmas választékot. Lássuk!

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Visus Hárslevelű 2021*

Nemes cél, nemes tokaji borral

Visus (latin) fn. - jelentése: látás, látóképesség.

A Disznókő Szőlőbirtok 2021-es évjáratból limitált mennyiségben különleges száraz bor jelentetett meg.  A Disznókő Visus Hárslevelű 2021 egy olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy remek TokajDry bort kóstolhatnak, de ezzel jótékony célt is támogatnak. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/XV.

Kincsvadászat címke nélkül

Fagyos volt az első áprilisi hétvége. Hogyan használja ki az ebből adódó lehetőséget a borblogger totálisan beleunva az értelmetlen kampányhajrába? - Kipakolja az erkélyre az összes száraz tokaji borát a pincéből (coravinezetteket és bontatlanokat), hogy egy nagy vakteszten mérje őket össze a nappaliban. Hűtés: pipa!
Pár hete a járalan ösvényen kóstolgattunk, most a konvencionálisabb száraz mezőny került vakon a poharakba. Nézzük, hogyan alakulnak a palackban régi és frissebb tételek Hegyaljáról, immár a tizenötödik vak körben!

Tovább

Ripka Gergely

Sauska Tokaj Birtok Hárslevelű 2012*

Aranyló szín. Gyönyörű hársas palackbuké, érett sárga húsú gyümölcsökkel, mint narancs, majd intenzív sárgadinnye, méhviasz, cukorkabolt és finom hordófűszerek. Ízben nagy test, krémes és a forró évre jellemző puhább tapintás, enyhe savval. Mégsem öreg, nehéz vagy túl érett. Komplexitásába vegyül egy kis fenolos kesernye, érezhető az alkohol, de méltóságteljes, tiszta és nagyon szerethető érett TokajDry tétel ez most (a Sajgó, Szent Tamás és Úrágya-dűlők terméseként). Időnként képes meglepni ez a nehéz évjárat...

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 2 ma

Halmozottan hátrányos helyzetű évjárat

Tart még a Furmint Február. Ilyenkor hagyományosan 10-years-challenge-elni szoktunk Hegyalján, a Pollák család és Tóth Zoltán gyűjtő szervezésében. A Kisfalucska Vendégházban tizedjére jött össze a baráti társaság néhány kellemes borász jelenlétével, boraival, hogy kiderüljön, mire mentek a tíz évvel ezelőtti borok a palackban. Ez a harmadik év, hogy én is ott lehetek. Ezúttal tehát 2012-re kerül a sor, melyről meg kell mondjam, sosem tartozott a nagy kedvenceim közé: meleg volt 2011 nyara is, aztán 2012 szintén, de míg az esős 2010 után a szőlő a talaj mélyebb rétegeiből még tudott vizet felvenni, addig 2012-re bizony szenvedtek az aszálytól az idősebb tőkék is. Botritisz csak a legszerencsésebbeknek jutott (egyikük hivatalos szokott lenni e kóstolóra). Tavaly 2011-ből kevés meglepetés ért, de meséljenek most a 12-es borok vakon 1 és 9 pont között!

Tovább

Ripka Gergely

*Kikelet - 2020-as szemle a szomszédban

Tarcali lösz, csillagos pince, egy nehéz évben

Közeleg a Kikelet. Idén is egy csokorba szedve, premier előtt kóstoltuk meg furmintfan szomszéddal Berecz Stéphanie friss évjáratát. Az esővel, betegségekkel, sok válogatás nyomásával sújtott 2020-as évjárat biztosan nem a legszebbek közt vonul majd be a kánonba. Ezek az évjáratok aztán rendre a botritiszes borokban lesznek inkább izgalmasak, a szárazak gyors öregedése mellett, de egyelőre kár ennyire előre szaladni, hisz egyelőre a szárazak lesznek a főszereplők 2020-ból. Itt-ott már kóstolhatóak az első érleltebb tételek is, és azt tudjuk, hogy a Kikeletnél Zsolt nagyon figyel a szőlőre, Stephanie pedig a borokra. Lássuk, mire jutottak a tavalyelőtti terméssel, és mit mutatnak a tarcali löszborok fiatalon…!

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum Borház Hárslevelű 2019

Fiatalos, primer világos illat, koncentrált, mély illat. Friss, cizellált, fiatalos íz. Sima, telt, krémes, mégis finom savak, sok primer gyümölcs. Szép rétegek, tetszetős szerkezet, ásványosság. Ígéretes darab.

Tovább

Ripka Gergely

TokajDry-matuzsálemek

A 15-20 éves checkpoint tanulságai

A rendszeres olvasók tudják, hogy van nekem egy kopott címkés, elásott 2000-es Úrágya furmintom, amit egy éve kezdtem el coravinezni. A Nagy Dűlős Furmint archetípusa mellé került a kartonba 3-4 sokat próbált másik érett TokajDry tétel, melyekkel az a terv, hogy a következő években vakon tesztelve követem nyomon (utolsó) éveiket. A végtelenségig persze nyilván nem lehet játszani ezt a játékot: azt mondják, ha már félig van a palack, akkor nem túl gazdaságos pumpálni a palackba az argont, de ezen a télen is eljött az igazság pillanata. - Lássuk, hogyan is érik az a bizonyos nagy tokaji furmint, ha elvileg minden faktor együtt áll a palackban…!

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább