X

FIGULA

Ripka Gergely

Figula Száka Olaszrizling 2022

Halvány szalmaszín. Kedves illatában olaszrizlinges olajos magok, közte mandula, széna, citromfű, de nem harsány. Ízében fajtajelleges kesernye, hosszú, sós, eléggé lágy savú (2022), viszont szép széles a test, enyhén édes tónussal szinezve. Komplex, csiszolt, hosszú és izgalmas szerekezet, finom balzsamos textúrával, kerekséggel. Annyira nem markáns egyéniseg, mint egynémely elődje, de az átlag olaszrizlingeknél mindenképp több az élmény! Ne hűtsük túl, jól áll finom részleteinek a 12-13 fok!

Tovább

Ripka Gergely

Figula Száka Olaszrizling 2018

Hordós, komoly bort sugalló termőhelyi jegyek, melyben izgalmas kövesség hangulata rejlik (botritiszt most nem éreztem). Kerek korty, vastagon terroirhangulattal. Gazdag, komplex és hosszú, sós ízjegyek. Egy olaszrizling, ami megérdemli a palackos érlelést is akár (ebből az évből talán a legszebb Figula tétel). 

Tovább

Ripka Gergely

Figula Sóskút Olaszrizling 2018

Botritiszes, vakon is kivehető figulásság. Mézes, sárgás, délies illat (olaszrizling, Balcsi?), virágok díszeivel. Összetett, vastag, komplex, nagy test, sok alkohol, sima, gömbölyded felszín. Olaszos mandula és kesernye. Komoly anyag. Hosszú íz és némileg farnehéz tétele most a dűlős Figula sornak.

Tovább

Ripka Gergely

Figula Száka 2018*

Elképesztő, mekkorát fejlődött egy év alatt. Micsoda egzotikus illat. Szép, virágos, parfümös, behízelgő és sokat ígérő illat, narancs, sárga gyümölcs. Grapefruit, sárga déli gyümölcsök íze. Maracuja. Már-már Marlborough, Izgalmas és egzotikus korty. Hosszú, tiszta, imádnivaló. Wooow.

Tovább

Ripka Gergely

Figula Cabernet franc 2017

Sok gyümölcs, érettek, sötétek csonthéjasok. Ízben szép simaság, Európai hangvételű vörösbor, mákos, kerek és arányos, megnyerő íz. Finom, hosszú, fűszeres, érett tanninú tétel. Arányos, de fiatal korty, mely széles, betölt mindent.

Tovább

Ripka Gergely

Figula Száka Olaszrizling 2018

Mély, komplex illat, egy kis illóval és egy kissé korai érettség tercier aromáival lep meg. Ízben a túlérett (talán későn is szüretelt) gyümölcs és a meleg év jegyeit érezni. Masszív savak feszülnek, amitől egyelőre elég rendezetlennek éreztem, de a Figula olaszoknak mindig idő kell a palackban.

Tovább

Ripka Gergely

Botritisz a világ körül

Utazás térben/időben, szárazban/édesben

A gombák misztikus világ a természetben. Ha belegondolunk, az élet mennyi területén játszanak jelentős és mégis szemmel nem látható szerepet: lehet ez hasznos szimbiózis és lehet parazita jellegű a jelenlétük (akár a testünkben), az erdők föld alatti, fák közötti misztikus “webkapcsolatát” alkotják, ahol egy egyed akár több kilométeres kiterjedésű is lehet a gombafonalakkal, gyűjtjük és megesszük őket (sőt időnként még hallucinogén hatásuk is lehet). Kierjesztik a bort, ott vannak a pince falán, esős/párás időben pedig szürke rothadástól nemes rothadásig megannyi fertőzést okoznak a szőlőn is (sokszor egyazon gombafaj által). A metamorf borkészítési eljárások egyik legsajátosabbika a Botrytis cinerea által okozott aszúsodás vagy nemes rothadás, mely tudjuk, nem csak Tokajban játszik szerepet a borkészítési eljárásokban, hanem a Föld számos más borvidékén is alkalmazzák a borra gyakorolt természetes édesítő hatását. Varga Zoltán, Bécsben élő borgyűjtő jóvoltából most világkörüli botritisz-turnéra indultunk, de nem csupán térben, hanem bizony időben is. Milyen egy 58 éves aszú, hogyan érik egy 26 éves új-zélandi chardonnay és milyen egy kékszőlőből készült eszencia töménységű ruszti Ausbruch? A Tovább gombra klikkelve elmesélem.

 

Tovább

Ripka Gergely

Figula Sáfránkert Olaszrizling 2017.**

Szenteste alkalmából egy igazi egyéniséget szerettem volna választani, ezúttal pedig a csavar kedvéért most nem is Tokajból: egyszer van karácsony az évben...kedvezve most a régi olvasóinknak, akik nem csak Tokaj miatt látogatnak el ide már 10 éve. Figula Mihály ráérzett valamire az Olaszrizlingben, amire csak nagyon kevesen tudtak: képes valóban Nagy Terroirbort készíteni a fajtából (s nem csak prédikál róla). - Citromfű, barack, sárgadinnye, késői szüretes jegyek, szénás, hordós, barackos díszekkel. Friss savval indul a korty, szélesség, vastagság, nagy test, húsos, gazdag bor, marcipánosan fajtajelleges kesernyés lecsengéssel. Felejthetetlen. Legalább ilyen borokokat kívánok mindenkinek így az évvégi koccintásokhoz!

Tovább

Ripka Gergely

Idén is volt Pannon Borkarácsony

A Pannon Bormíves Céh évzáró estjén jártunk

Az első generációs borászok közös platformjaként indult el 1999-ben a Pannon Bormíves Céh. A szerveződést tíz komoly hazai családi pince indította, valószínűleg az egyik legrégebbi hasonló egyesület, ami minőség mentén definálja önmagát és a magyar bort. Noha az évek alatt kicsit elhalkultak, a Pannon Bormustra sem nagyon kerül napirendre. Pedig annak kérész életű megújulási törekvései egy pillanatra beengedtek némi nemzetközi levegőt kis hazánk igencsak ellaposodott borversenyeinek terébe. Hagyományos évvégi karácsonyozsára minden decemberben összeverődik a sok neves borász, hogy bevonva a szakmát, borkedvelőket, kicsit visszatekintsenek az év történéseire. Balla Géza, céhtag lett ugyebár az év borásza, Szabó Edit Bussay László emlékdíjat kapott, Mészáros Gabriella pedig megindító módon emlékezett meg az idén fájdalmas hirtelenséggel minket itthagyó Sánta Zoltánról, aki tényleg óriási űrt hagyott maga után ebben a közösségben. 

Tovább

Ripka Gergely

Itt a Sauvignon ideje!

körkép a bortársaságnál

Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen meg tudják mutatni a termőhelyi jegyeket is, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább