Bott Frigyes Kékfrankos 2012.*
Bott Frigyes talán a legkövetkezetesebben képes bemutatni a szőlőfajták legmegnyerőbb arcait. Pedig van neki egy pár. Rajnaiban, Zöldvelteliniben, Pinot blanc-ban évek óta több, mint megbízható forrás. Kékfrankost is régóta készít, és azt kell, hogy mondjam, a muzslai borász ezzel a fajtával sem okozott még csalódást (sőt talán pont a 2010-es volta a legnagyobb telitalálat). A kékfrankosnak szerintem igen jól áll a mérsékeltebb klíma (Sopron, Eger, és igen: a Garam-mente is). Kevesebb az édes fűszer, több a gyümölcs és kicsit pinot-sabb elegancia tud megvalósulni, akárcsak ebben a Kékfrankosban. Színben sem túl mély. Illatban csupa meggy és cseresznye, aztán füstölt sonka. Ízre is könnyű beleszeretni: gyümölcsei szuperérettek és habzsolni lehet őket, jól kiegészítik az illat ígéreteit. Nem túloz, közepes teste arányos. Sósság teszi az íz végét egyedivé. Intenzív, tiszta kékfrankos.