X

ETYEK

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Chardonnay 2020

Halvány citromszín. Neutrális, enyhén zöldes-citrusos, fajtajelleges visszafogottság, de tisztán és elegánsan.  Ízben is tiszta, csiszolt, frissítő bor, primer ízekkel, szép testtel, profi megmunkálással. Neutrális, kellően tömör, kellően részletgazdag, kellően tartalmas és hosszú. Kár, hogy a végén a 14-es szesz azért nem tréfál, hangsúlyos, csíp egy kicsit, de ha jól be van hűtve, talán az is elfér. Összeségében szép munka ez.

Tovább

Ripka Gergely

Haraszthy Sauvignon blanc 2021

A Winelovers saját márkás boraként lett címkézve. Kirobbanó, friss, újvilágias illat bodzával, csalánnal, grapefruittal. Üde, könnyű, citrusos és ropogós savú reduktív bor. A modern, intenzív, újvilágias jelleg ízben is folytatódik. Tiszta korty, pontos stílusjegyek. Aperitifnek is, de ételek mellé is remekül iható, nyárias etyeki bor.

Tovább

Ripka Gergely

Kálna Pince Brut Nature 2012

Izgalmas új etyeki pezsgős pince. Enyhe, elegáns illat, tiszta jegyek, visszafogott, krémes, meszes orrban. Krétás, eleven, magas szerkezet, emelkedett és izgalmas pezsgősség. Légies és mégis telt (utóízben kesernye). Nagyon igényes szerkezet és stílus.

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Red 2018

Fűszeres, füstölt sonkás, diszkrét illat. Egyszerűbb, könnyebb szerkezet jellemzi, sok gyümölcs, jól iható, enyhe édeskés tónussal, arányos, finom tétel, bonyolítások nélkül.

Tovább

Ripka Gergely

Haraszty Sir Irsai 2019

Illatában a fajtához képest eléggé zöldséges, kevéssé megnyerő aromatika jellemzi. Több definiált fajtajelleget vártam volna az illatban. Barackos, fehér húsú gyümölcsös, tiszta ízek aztán, simasággal. 

Tovább

Ripka Gergely

Gervai Chardonnay 2019

A sommelier, Gervai Jani alighanem első bora, amiről írok. Pedig nem mostanság kezdte Etyeken: Sauvignon blanc-jai közül már többet is kóstoltam korábban, de ez az első Chardonnay, ami furmintfan-szomszéd palackjából kóstolva kiváltképp tetszett. Tiszta, friss, fiatalos, egzotikus, sárga húsú gyümölcsös illat, némi olajos maggal. Ízében is kristálytiszta, Chardonnay-san kerek, etyekiesen virgonc savú tétel. Összességében élénk, friss gyümölcsös bor, ami így fiatal állapotában fogyasztandó, és megannyi lehetőséget tartogat a gasztronómiában. Kíváncsian várom a folytatást.

Tovább

Ripka Gergely

Etyeki Kúria Pinot noir 2017

Árulkodó halvány szín. Szép, emelkedett, elegáns illat. - Füstölt hús, fűszeres pác és sötét húsú gyümölcsök. Édeskés fűszeres íz, lágyabb, melegebb, ölelőbb, szélesebb korty, igényes megfogalmazás mentén. Etyekről ez egy kivételes szépségű vörösbor (mindig).

Tovább

Ripka Gergely

Pezsgőkonferencia – emelkedő buborékok

Szeptember 3-án ismét Etyeken találkozik a pezsgővilág!

A tavalyi nagysikerű indulás után, szeptember 3-án idén is megrendezik a PEZSGŐKONFERENCIÁT! Újdonság, hogy a plenáris rész, tehát az előadások sora és a kerekasztal vitája után, PEZSGŐÜNNEP néven egy rendkívül izgalmas kulináris élményben is része lehet a résztvevőknek.

 

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Irsai Olivér 2019

Kicsit szúrós, virágos illat, felismerhető fajtajelleg. Ízben laza, friss, sok primer gyümölcsöt mutató bor, mely kellően hosszú és telt is, pontos technológia mentén készítve. Az áráért még mindig remek bor a hétköznapokhoz.

 

Tovább

Ripka Gergely

Nyakas Aligvárom 2018

Vegetális, borsóhüvelyre emlékeztető jegyek. Ízben is folytatódik a sauvignonos jelleg, melybe egy disszonáns hatást keltő édeskés szál is fonódik. Nem lopta be magát a szívembe ez a tétel most Nyakaséktól.

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább