X

EGER

Ripka Gergely

EGER MA/II. - Az egyediség kulcsa: dűlős egri borok

Az Egri Bornap mesterkurzusain jártunk

Pár napja az egri bikavér márka mai helyzetképéről számoltunk be. Mai posztunk pedig remélhetőleg az egri terroirszemlélethez visz majd minket közelebb, legyen az bármi is. Dűlőkről beszélni ma már szinte kötelező, ha borról van szó. Nem csak Hegyalján vagy Burgundiában dübörög a terroir-őrület, de Szekszárdtól, Mátrán át immár Egert is elérte ez az egyébként nyilván izgalmas és érdekes szemléletmód. Fajták jönnek és mennek, a klíma változik, a közízlés sem éppen állandó, de a termőhely örök narratíva (bármelyik borvidék számára). Kérdés persze, hogy mit lehet megmutatni ebből fehér vagy éppen vörösborokon keresztül egy adott borvidéken? A konkrét egri víziót nem igazán fedeztem fel, de íme az ő válaszuk a kérdésre. 

 

Tovább

Ripka Gergely

EGER MA/I. - A legfontosabb bor: az Egri Bikavér

Az Egri Bornap mesterkurzusain jártunk

Hosszú idő óta az egyik legizgalmasabb egri rendezvényen vehettem részt a minap. A Wineglass Communication (Tóth Adrienn és csapata) az egri borászok kezdeményezését erősítve szervezte meg az Egri Bornapot a Societé-ben. Szakmai program, remek helyszín, illusztris előadók, ígéretes témák segítettek elmélyedni a borvidék aktuális borminőségeiben. Mert ha egész őszinték akarunk lenni egymáshoz és magunkhoz, akkor a teljes igazság az, hogy Egert szeretjük, de tele vagyunk még 30 év után is vegyes érzésekkel. (Máshogy, mint Tokaj kapcsán.) Sok szempontból Eger még nehezebb keresztekkel küzd, mint számos más borvidék (írtam én is, hideget meleget egyaránt egri borokról). Amennyire én meg tudom ítélni, Eger a sokféleséget igyekszik erényként bemutatni, de alighanem épp ebben vesznek el a fontos üzenetek, mire a fogyasztóhoz érnének. Két ültetett kóstolóval igyekszünk felvenni most a fonalat. - Az első mesterkurzuson Fiáth Attila, Gál Tibor és Hegyi Ádám a borvidék kiemelt vörösbor márkájáról, a bikavérről okfejtetek.

Tovább

Ripka Gergely

St. Andrea Merengő Bikavér 2018

Animális és enyhén oxidáltba is hajló illatot mutat, tompa érettséggel, sőt öregséggel. Bőrös, fűszeres, gyógynövényes ízek. Nagy test, de az is kissé lomha mozgású, a végén étcsokis lecsengéssel. Nagyon rég várok már egy igazán megnyerő St. Andrea bort (vagy valami olyat, ami az árával pariban van), de engem rendre elkerül az ilyesmi...

Tovább

Ripka Gergely

Thummerer Pince Egri Cabernet franc Superior válogatás 2016

Vegetális buké, fakéreg, elsőre nem túl megnyerő illat, de fejlődik a levegőn. Lágyabb korty, fekete színek, testes, puhább tanninú, túlérett gyümölcsösség teszi némileg egydimenziós borrá. Jól esne még némi élénkség, lendület...

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 2 ma

Halmozottan hátrányos helyzetű évjárat

Tart még a Furmint Február. Ilyenkor hagyományosan 10-years-challenge-elni szoktunk Hegyalján, a Pollák család és Tóth Zoltán gyűjtő szervezésében. A Kisfalucska Vendégházban tizedjére jött össze a baráti társaság néhány kellemes borász jelenlétével, boraival, hogy kiderüljön, mire mentek a tíz évvel ezelőtti borok a palackban. Ez a harmadik év, hogy én is ott lehetek. Ezúttal tehát 2012-re kerül a sor, melyről meg kell mondjam, sosem tartozott a nagy kedvenceim közé: meleg volt 2011 nyara is, aztán 2012 szintén, de míg az esős 2010 után a szőlő a talaj mélyebb rétegeiből még tudott vizet felvenni, addig 2012-re bizony szenvedtek az aszálytól az idősebb tőkék is. Botritisz csak a legszerencsésebbeknek jutott (egyikük hivatalos szokott lenni e kóstolóra). Tavaly 2011-ből kevés meglepetés ért, de meséljenek most a 12-es borok vakon 1 és 9 pont között!

Tovább

Ripka Gergely

Juhász Testvérek Gesztenyés 2016

Egyedi illat, savanyú, érett szilva és más fekete gyümölcsök, bőr, aztán szépen nyílik. Sötét húsú gyümölcsök, moderált, de azért szárító, húsos, harapható, kedves íz, mely nem esik túlzásokba sehol. Hosszú, gazdag, mély korty. Szép és ígéretes egri tétel.

Tovább

Ripka Gergely

Bikavérek vakon a nappaliban

Vannak stabil pontok Egerben is

Ismét egy poszt azoknak a törzsolvasóknak, akiknek Tokaj már a könyökén jön ki. A Wineglass Communication (Tóth Adri) és persze az egyre aktívabban összekacsintó egri borászoknak hála kaptam egy szép bikavérpakkot a minap, s úgy voltam vele, ha már az ölembe pottyantak az egytől egyig új egri palackos tételek, miért is ne legyünk hatékonyak és osszuk ezt meg az olvasókkal. A coravinnek köszönhetően pedig egyszerűen van rá mód, hogy ezeket a palackokat az ember megszondázza. Tudjuk nagyon jól, hogy a bikavér mezőny évtizedek óta nagyon vegyes, régen vegyesebb volt, ma vannak szigetszerű szép teljesítémények; ezen borászok mintha évről-évre képesek lennének tiszta, finom bikavéreket letenni az asztalra. A sor persze egy felszínes merítés (több sztárborász sincs benne), de "a papírforma hozza a papírformát" megbízhatóság tekintetében . Lássuk, a hat pince közül, ki hogyan muzsikált a pohárban.

 

Tovább

Ripka Gergely

Havas és Tímár Pincészet Franom hordóválogatás 2016

Direkt fa. Rumos, kókuszos, vaniliás hordó uralja. Szárító sav, fanyar kezdés, de szép rétegek, finom részletek, meggyes szárítás a végén, végül a hordó sem durva, kis kesernyével zárva. Fiatal még, tapadós kissé a vége, teste közepes. Szélsőségek közt lavírozik nálam ez az egri pince...

Tovább

Ripka Gergely

Tóth és Tóth Kései Debrői Hárslevelű 2020

Debrői hárs a műfaj egyik legmagabiztosabb művelőjétől. Visszafogott illat, friss sárga és fehér húsú gyümölcsök. Laza, kerek, egyszerű íz, közepes cukor, tiszta jegyek. Nem túl hosszú, de élvezetes, közérthető édes stilus, szinte frisstíő, üdítő formákkal.

Tovább

Ripka Gergely

Varsányi Egri Csillag Superior 2019

Egyedi egres, zöldes gyümölcsök, primer jelleg, ribizli érezhető orrban. Szép húsos korty. Finom sav, szép szerkezet, egyedi világ, sok déli gyümölcs ízben, passion fruit, licsi, halvány bukéssággal fűszerezve. Csillagban korrekt darab!

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább