X

EGER

Ripka Gergely

St. Andrea Boldogságos Egri Csillag GS 2021

Finom, elegáns primer gyümölcsök orrban: bogyósok és almatermésűek is egyszerre; szép! Ízben roppanó, friss savak, élénkség, csiszolt elegancia! Elegáns bor, tiszta íz, feszesség, kifejező gyümölcsök díszei mellett. Ritkán kóstolok ilyen szép egri csillagot...alighanem a remek fehérboros év is benne van ebben. (Erős 6)

Tovább

Ripka Gergely

Megbízható forrás Egerből...

Böjt Gergőre oda kell figyelni

Ilyen is létezik mostmár. Egerben izgalmas mozgások érezhetők az elmúlt években. Fordulatos a borvidék története, hisz a rendszerváltás előtti morális és szakmai fertőből kellett sok szereplővel (akár csak Tokajban). Tudjuk, hogy ez mindig nehéz kereszt. Nos eltelt közben 30 év útkeresés, értek csalódások, de értek minket remek élmények is, gy fiatal, világlátott generáció mintha valóban "hazatalált" és saját hangra lelt volna mostanra, és úgy tűnik van már 2-3 név, akikben vakon merek bízni. Közülük az egyik Böjt Gergő, és nem csak azért, mert együtt voltunk gólyák a Kertészetin 2004-ben...

Tovább

Ripka Gergely

Varsányi Egri Bikavér Superior 2018

40 % kékfrankos. Bíbor és rubin színek egyszerre. Finom, erdei gyümölcsös, egzotikus, fiatalos, primer aromatika, sok szederrel, áfonyával, sajátosan újvilágias és könnyed hangolásban. Ízben is elég egyszerű, fesztelen, laza bor. Vegetális jegyek, maximum közepes testtel és szép újvilágias hordóvaníliával a végén. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Thummerer Cabernet Franc Superior Válogatás 2018

Enyhén vegetális, fűszeres jegyek tanúskodnak a hűvösebb klímahatásról. Mákos, gyógynövényes fajtajellegével is sajátosan kilóg a sorból. Koncentrált, testes, édesfűszeres jegyek ízben. Az utóízében étcsokoládé, majd komoly tanninnal tapad a legvégén. Mély íz, simaság, bársonyos szövet, igaz kicsit (alkohol)édeskés lecsengéssel. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Nem mind tokaji, ami arany…

Winelovers Top 100: édes borok kóstolója

Felettébb izgalmas kóstolót volt szerencsém megtartani a Borkollégiumban múlt pénteken. Az idei Winelovers Top 100 legszebb édes borai kerültek terítékre, melyek közt számos váratlan meglepetés is helyet kapott. Az idén nemzetközileg és itthon elismert szakértőkből verbúvált zsűriben én is helyet kaphattam. A mi panelünk csak édeseket kóstolt (szegény szerb hölgy mellettem a végén már úgy szuszogott, fujtatott a sok cukortól), elnökünk pedig Lenka Sedlackova MW volt; öröm volt látni (később), hogy a legtöbb bornál hasonló értékeléseket adtunk. Elképesztő, hogy milyen keveset ismerünk az édes borok stílusai közül, pedig mennyi színt, mennyi árnyalatot lehet találni a műfajon belül akár csak ebben a honi merítésben. A legnagyobb meglepetések persze most is Tokajból jöttek, de bizony a Balaton-felvidékről, sőt Aldebrőről is érkezett a pohárba eleddig számomra ismeretlen érdekesség. Lássuk is, hogy honnan!

Tovább

Ripka Gergely

Varga Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2019

Kifejező, botritiszes aromatika, sok-sok barackkal. Ízben szép arányok, de összességében viszonylag egydimenziós, egyszerű jelleg körtével, birssel, almával. Széles és dús kortylefutás, viszonylag enyhe savval.

Tovább

Ripka Gergely

Varga Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2018

Vegetális, borsós, enyhén illós karkter érezhető illatában. Ízben is folytatódik az emelkedett illósság, sok cukorral, az évjárat visszafogott savaival. Összességében eléggé gejl érdes bor, kevés lendülettel.

Tovább

Ripka Gergely

Böjt Egri Bikavér Superior 2019

Évek óta megbízható pont az egri palettán Böjt Gergő. Ez a bikája sem hagy cserben minket: mély bíbr színe még fiatal bort sejtet. Aromatikában sok fűszer, bors, sötét húsú gyümölcsök, például fekete ribizli. Ízben telt, földes jegyek, sok-sok fűszer, kellő vastagság. Magas tannin, tiszta és modrn egri vörösbor, kellő izgalommal minden téren. Szép munka!

Tovább

Ripka Gergely

Hárs Pince Debrői Hárslevelű 2017

Baracklekváros, mély és komplex illat. A hárs mézessége nagyon érezhető ízében, mellette vastag, finoman érett bor, magas cukortartalommal. Pár napja a 2014-es is ugyanilyen szép színvonalat tanúsított. Van okunk odafigyelni a debrői hársakra a megfelelő pincéktől. 

Tovább

Ripka Gergely

Hárs Pince Debrői Hárslevelű 2014

A borászat névválasztását nem egészen tudom értelmezni, de nagy meglepetés (vakon) Eger mellől édesben, igaz tudjuk, hogy a debrői hárs egy méltatlanul elkallódott értéke ennek a borvidéknek. Mély szín, kis illó érezhető ugyan rajta, de izgalmasak lekváros aromái. Ízben magas cukor, de aztán a sav is sok, nagy koncentrációval, emlékezetes, egyedi ízekkel. Nagyon közel a csillagos élményhez vagy tán meg is van...

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább