X

ÉDES

Ripka Gergely

*Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú Culture 2013**

Meglepően halvány a színe 10 év után is. Illatban finom érettség, sok botritisz, gombás karakter, barnuló őszi gyümölcsök egy ódon tölgyfaasztalon, kis férfiparfümmel körbelengve. Ízben magas cukor, krémes textúra, mádias szélesség, nagy test, sok körtés, birsalmasajtos, mézes, tercier (barnás) tónussal megfestve. Egy nagy évjárat, kicsit már az érettség útján haladva. 

Tovább

Ripka Gergely

*Oremus 5 puttonyos tokaji aszú 2016*

Finom barack és friss aszúk jellegzetes primer sárga gyümölcsös aromatikája játszik az orrunkban. Koncentrált és kifejező illat. Ízben egyensúly, barackok, húsos, szép sav és hosszú íz. Igazi tankönyvi klasszikus a friss TokajGuide új csillagos pincészetétől.

Tovább

Ripka Gergely

Aszúkóstolás innen-onnan

Valami készül....

Aszúhoz illő új poharakat teszteltünk a napokban. A secret projektről még augusztusban hamarosan megosztok több izgalmas részletet is (már tűkön úlök, látva a végkifejletet). Ám ma még a megmaradt, termelők által a tesztelésre hozott borokról osztanék meg pár jegyzetet, amolyan teaser jelleggel...annak jegyében is, hogy nyáron sem bűn aszút bontani, sőt!!

Tovább

Ripka Gergely

Budaházy - Fekete Kúria 6 puttonyos tokaji aszú 2013*

Illatában érett baracklekvár, sok botritisz, gyógynövények, virágpor, kevesebb gyümölcs, az is már kandírozottabb, dzsemesebb állagú, kis dióssággal, marmeláddal, narancshéjjal. Ízben széles, finom kesernyével, sok gombával, narancshéjjal, magas cukorral és kiadós testtel. Csípős szesz, dió és kajszilekvár a lecsengésben, a gazdag évjárat szépségével. A régi és az új iskola határán egyensúlyoz szépen. Keményebb, maszkulin aszústílus, nem az a behízelgő, kedves hangulat, amit mondjuk löszről vagy a borvidék délebbi részén megszoktunk.

Tovább

Ripka Gergely

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Halvány arany szín. Szinte szalmasárga árnyalata jelzi, hogy igen fiatal még (igaz a pincére ez a szín ilyenkor eléggé jellemző). Csoda illat: benne buja, sárga, déli gyümölcsök, főleg mandarin, mangó, marakuja. Ízben is az évjárat mélysége, teltsége a meghatérozó. Egy nagy tál érett, egzotikus gyümölcs, magas cukor, de kellő savval megtámogatva, végtelen íz. Krémes, vastag, hömpölygő korty, amibe bele lehet harapni. Talán savból lehetne benne kicsit több, de igazából a meleg évjáratnak a sajátos textúrája teszi valóban egyedivé. Gyönyörű munka. 

Tovább

Ripka Gergely

Grand Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 2017

Már egyszer írtam róla idén, most egy friss projekt kapcsán újra a poharamba került. Szép halvány arany szín. Illatban friss, primer tokaji gyümölcsök: birs, barack, egzotikus jegyek. Ízben is ehhez passzoló stílusjegyek: dzsemes barack, mézes, buja birses, körtés gyümölcsözön, tiszta és egyensúlyos korty, igen hosszú lecsengéssel. Az áráért több, mint korrekt minőség. 

Tovább

Ripka Gergely

Bognár 6 puttonyos tokaji aszú 2017

Tavaly két csillagig is jutott. Még mindig nem sokat tudunk a pincéről (egy korábbi kereskedő által felvásárolt és forgalmazott egyedi, vsz egyszeri kiadásról van szó a Sparból). A dugó ugyan penetránsan dohos szagú, de a bor illatának érdekes módon több pohárban tesztelve sincs semmi tünete. Fiatalos barackosság, érett, lédús sárga húsú gyümölcsök, egzotikus jegyek, nem túl intenzíven, egy kis virágporral, virágmézzel, lekvárral. Ízben magas cukor, elégséges sav, sok gyümölcs (itt motoszkál egy kis dugó sajnos). Remek egyensúly, jó arányok, hosszú íz, szép aszú és szuper vétel (de vsz enyhén dugós lehetett).  

Tovább

Ripka Gergely

HOLDVÖLGY Intuition No1. Zéta Szamorodni 2013

Szép boritisz, finom sárga gyümölcsök: kandírozottak, főleg barack, narancs, a fajtára jellemző diszkrét intenzitással. Sok gyümölcs, mézes íz, magas cukor, egyenúlyos íz, nem túl hosszan, szép arányokkal megkomponálva. Fiatal még. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Dorogi - helyszíni szemle

Megnyugtató, stabil minőség Tarcalról

Vannak azok a borászok, akiknek simán az alaptermészetük és munkájuk nyugalmat áraszt. Dorogi István például nem ült fel a trendekre, borai így is elég jók, hisz bennük, egyediek, és sokat mesélnek a termőhelyről. Nem akar egyik nap a pezsgővel kitűnni, másik nap a narancs borral, egyszerűen magas minőségű száraz és hagyományos édes borokat is képes tisztességesen elkészíteni. Az ehhez hasonló stabil értékekből pedig sajnos egyre kevesebbet találunk ezen a borvidéken, ahol István elmondása szerint is két három évente újabb nagy, világmegváltó ötletek jönnek, miközben a kisméretű termelők számára ez igen csak labilissá teszi a működést és hosszú távú sikerességet. Pedig rendíthetetlen véleményem, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis családi borászatok jelentik a borvidéken a legfontosabb értékeket, amit a leginkább védeni kell. Dorogi Pistinél meg lehet nyugodni Hegyalján: minden értelemben. - Egyrészt a terasza, vendégháza igazi kis eldugott helyszín, ahol (még én is) le tudok kicsit lassulni, másrészt a borok is megnyugtatóan szépek. Lássuk most, hogyan fejlődnek a régebbi évjáratok:

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Relique Tokaji Aszú 2019**

Szépséges arany szín. Illatban gomba, barack, finom és felismerhető aszús stílusjegyek. Ízben mély, dzsemes, barackkompótos textúra, őszibarackos zamatokkal. Hosszú, jellegzetes modern aszús világ, mely nagyon fiatal képet mutat még. Ismét igen figyelemre méltó minőség a fiatal olaszliszkai tehetségtől! (8)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább