X

DISZNÓKŐ

Ripka Gergely

KAPI 2017: újabb legenda születik?

Itt az ötödik évjárat!

Az első három évjárata csak 6 évente tudott elkészülni, a legutóbbi 2015-ös volt, mi az? Hát persze, hogy a *Disznókő Szőlőbirtok dűlős aszúja, a Kapi. Akik járják a borvidéket, azok naponta elmennek a csodás dűlő mellett, mely balra látható, ha elhagyjuk a Sárga Borház alatti új körforgalmat Sátoraljaújhely felé. Vastag, idős tőkék, abszolút déli kitettséggel részben az Alföldre, részben a Tokaji-hegy felé tekintve, mely kizárólag egy borászat művelésében van. A Disznókő dűlőinek különleges képessége, hogy itt minden évben tud több-kevesebb aszúszem születni, ha megvan hozzá a kellő türelem, de a löszös-rioliotos-agyagos Kapit még savai teszik egyedivé. Az idén 30 éves birtok pedig éppen az aszúiról vált híressé. A kiemelkedő évjáratok közül eddig mindössze 1999, 2005, 2011, 2015 adott nekünk önálló Kapi aszút, mely a minap  2017-ből ötödik kiadásával is bemutatkozott a szakma előtt.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaji időgép: 2019-1999

Különleges időutazás aszúkkal

Angol újságíróknak szervezett tokaji túrát a borvidék hegyközségi tanácsa: végre valami igazán pozitív projekt! Az Angliában élő és ténykedő Toronyi Zuzu szervezte meg azt a három napos eseményt, melynek keretén belül a brit zsurnaliszták lehetőséget kaptak, hogy képbe helyeződjenek, hol tart a tokaji furmint, a hárslevelű, a pezsgő vagy éppen az aszú napjainkban. Jómagam a pezsgős és az aszús mesterkurzus levezénylésére kaptam megtisztelő megbízást, amire mondanom se kell, örömmel mondtam igent. 

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Inspiration 2019*

Tiszta, olajos magos, citrusos és modern illatot mutat. Ízben finom, remek savú, elegáns száraz tokaji bor, melyben direkt jó, hogy a furmintot illatos jegyek díszítik. Kifinomult, részletgazdag és komplex bor, immár három évjárat óta profin és izgalmasan elkészítve.

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Visus Hárslevelű 2021*

Nemes cél, nemes tokaji borral

Visus (latin) fn. - jelentése: látás, látóképesség.

A Disznókő Szőlőbirtok 2021-es évjáratból limitált mennyiségben különleges száraz bor jelentetett meg.  A Disznókő Visus Hárslevelű 2021 egy olyan együttműködés eredménye, melynek köszönhetően a borrajongók nemcsak egy remek TokajDry bort kóstolhatnak, de ezzel jótékony célt is támogatnak. 

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Aszúeszencia 1993***

Nagy, formabontó aszús év, egy új korszak előfutára, egy meghatározó rendszerváltó birtoktól. Gyakorlatilag átlátszatlan kólaszínű a bor (a palack falán durva kiválással, de a bor tiszta, szemben a 6 puttonyossal, ahol zavarosság előfordul a pohárba töltve is), sőt az "unikumszín" talán még jobban átadja a lényeget, hisz ez a bor is tele van gyógynövényes, herbális illatokkal, szilvás, aszaltas jegyekkel, végtelen komplexitással, de zavaró oxidációtól és öregségtől mentesen. Gyönyörű tercier illat, mely ennyi év után is képes levenni a lábunkról. Ízben elképesztő lendületű aszú, széles, gazdag, de nem hömpölyög vagy telít el. A pincére jellemzően a savak játéka, szerkezete ad a bornak tartást és vitalitást ebben a cukortartományban is (180+). Még mindig vannak csonthéjas gyümölcsök, gyógynövények és a bor él és virul mellé. Akár érlelhető is még, ha valakinek ilyen szándékai lennének. 

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő Furmint 2020

A klasszikus Disznókő alapfurmint, mely némileg megújult külsőjét tekintve (tokaji palack+üvegdugó), de a stílus örök: friss, reduktív iskola, a könnyed vonalról. Üde illatában szigorú, birses, körtés, zöldalmás furmintosság, termőhely, kevéssé az aromákkal hódít, de ez a furmint kapcsán egyre kevésbé lep meg, no meg egy kissé 2020 is ott bujkál benne érzésem szerint.  Ízben is jönnek a fehér húsú almatermésűek, erőteljes, szikár, furmintos savakkal és szélességgel. Citrusok, sósság, közepes test, élénk, roppanó frissesség, tiszta korttyal (egész halvány fenolos kesernyével). Hozza az elvárt kötelezőt, de leginkább fehérboros ételek mellé kívánkozik szigorú savaival.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - 1993 aszúi!

Igazi matuzsálemek a pohárban

December van, közeleg az aszúnap is. Ilyenkor az lenne a jó, ha nem csak az én kis TokajMagic klubomban, de világszerte az emberek le tudnának lassulni pár percre annyira (amennyire képtelenek), hogy egy pohár aszú ki tudjon bontakozni, boldogabbá tudja tenni egy cseppet az életünket és át tudjuk adni magunkat az (idén legalább) 450 éves csodának, amit ez a produkció termőhely, növény és ember találkozásával nyújt. 1993 az újjászületés szimbóluma Hegyalján: a rendszerváltás utáni első nagy év, az avinálás már tilos volt (igaz az évjáratok még 1997-ig házasodhattak). Megjelent egy tisztább, gyümölcsösebb, frissebb stílus az aszúk közt, ami aztán egyre inkább a többi tokaji bortípus megújulásával folytatódott (szamorodni, késői szüret, cuvée, főbor, végül a botrtitiszmentes száraz borok térhódításával az ezredfordulón). 2001-el kellett volna idén ünnepelnünk, de azt az évet Hegyalján a többség inkább felejteni szeretné, így nekirugaszkodtam egy 93-as merítésnek. A beszerzés sem volt könnyű feladvány, de csak összejött hét klasszis. Lássuk mivé lesz egy modern aszú 28 évesen! Vajon tényleg gyorsabban öregednek, mint az oldschool aszúk (ahogy annak idején sokan hitték) vagy rá lehet bízni a fogyasztóra, hogy frissen avagy palackéretten akar-e aszút inni...?

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 5 puttonyos tokaji aszú 2013.*

Tankönyvi 2013-as aszústílus. Egy évvel ezelőtti énjéhez képest is visszafogottabb illat, mely ismét nem a gyümölcsökről szól. Vastag és nagyon telt íz, de kevés izgalommal, rövid korttyal, az évjáratra jellemzően magas cukorral (továbbra sem tartoznak 2013 aszúi a kedvenceim közé).

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú 2016*

Meglehet, hogy még rendeződnie kell a palackban, egyelőre elég kesze-kusza képet mutatott. Halvány, sárgás szín. Erősen gombás, botritiszes aromák, de egy kis illó lappang benne, orrban egyelőre nem túl megnyerő. Ízben masszív sav, sok citrus, feszesség. Finom gyümölcsök, tiszta jegyek, szárító lecsengés a pince kézjegyeként. Pár évet nyugodtan lehet még pihentetni, mire teljesen összeáll.

Tovább

Ripka Gergely

*Disznókő - a csillagos aszúbirtok

Időutazás nyolc évjárattal

A sok száraz furmint után épp el is jött az ideje egy aszús posztnak. A *Disznókő a 2019-es TokajKalauzzal kapta meg a csillagát (nagyobb pincék közül elsőként), ami nagyrészt annak a különleges adottságnak köszönhető, hogy gyakorlatilag minden évjáratban képesek legalább egy magas minőségű aszútételt készíteni. Az egyedi fekvésű dűlőkkel rendelkező, francia alapítású nagybirtok fontos műhelye volt mindig a tokaji aszúnak, ahol 1992 óta 5 és 6 puttonyos mellett készül a legjobb években Kapi-szelekció (1999, 2005, 2011, 2015), sőt néha önálló eszencia is. Mindez nagyon egyedi, kimunkált és felismerhető stílusban palackozva, melynek őrzője Mészáros László birtokigazgató. Most az 5 puttonyosok fiatalabb kiadásaitól az idősek felé indultunk egy podcast interjút követően, hogy egy 20 éves állócsillaggal zárjuk a szép sort.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább