X

DÉL AFRIKA

Ripka Gergely

Beszippantani a borkultúrát Londonban/#2.

Külföldi vörösek vegyesen

Bőven van mit bepótolnom nemzetközi kitekintés terén. De talán nem vagyok ezzel egyedül. Bizony nagyon fontos, hogy magunkra szedjünk boros kalandozásaink során elegendő külföldi tapasztalatot is, hisz ez által nyerhet valós értelmet a magyar borok kontextusba-helyezése is. Pár nappal ezelőtt a londoni Mark Savage szortimentjéből megismert fehérborokról értekeztem. A sor nagyon kiegyensúlyozott volt (hat pont alá nem sokszor mentünk). Lássuk, mi a helyzet a vörösek terén!

Tovább

Balla Márton

A Pinotage

dél-afrika csillaga

A pinotage az egyetlen dél-afrikai nemesítésű, nemzetközi karriert befutott borszőlő fajta. 1925-ben a stellenbosch-i egyetem Welgevallen nevű kísérleti farmján a pinot noir és a cinsault keresztezésével állította elő az ismert szőlész Abraham Izak Perold professzor. Perold volt a stellenbosch-i egyetem első szőlész-professzora.

Tovább

Balla Márton

Seidelberg Shiraz, 2006

A Stellenbosch-tól északra elterülő kevésbé ismert dél-afrikai Paarl vidékéről származik. Sokan nem szeretik ezt a stílust, és már-már szitokszóként használják az 'újvilági' kifejezést. Pedig észre kellene már venni hogy ez nem rosszabb csak más...új...(igaz a karcsú vanilia-szörp készítmények rátettek erre az előítéletre egy-két lapáttal...)
Közepesen mély (értsd dél-afrikai vonalon) szín fekete árnyalatokkal. Illata meleg, egyszerre gyümölcsös, borsos és vaniliás. Íze nagyon mély, a korty rendkívül tartalmas és hosszú. Ittam már komolyabb shirazt innen, de ez is lehengerelt. Minden kortyból árad a forróság. Nagyon itatja magát a 14,5-es szesz ellenére, ami csöppet sem lóg ki. Mint egy torta, amiből nem elég egy-két szelet...miért lenne ez baj? Az óvilági középkategória legfőbb hibája sokszor, hogy nincs elég tartalom a jó ihatóság mellé...
És fontos hogy ez Paarl és nem a Rhone-völgy...ez shiraz és nem syrah...és miért is kellene, hogy másként legyen?
Tovább

Balla Márton

Simonsig fehérek

Ritkán szoktam szervezett borkóstolókról írni, mert minden legenda ellenére ez nem kis munka. Egyrészt soha nem lehet olyan társaságot összegyűjteni, aki 5-6-7 bor kóstolása után is hajlandó lenne jegyzetelni, másrészt őszintén szólva nekem is nehezemre esik a sokadik tétel után, egyáltalán beszélni a kóstolt borokról, nemhogy még írni is róluk. Mindenesetre most erőt vettem magamon és végigjegyzeteltem, a többiek pedig ez alatt, hol várakoztak, hol jókat beszélgettek…ennek is megvan a maga varázsa.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább