X

DEBRECZENI KÁLMÁN

Ripka Gergely

Debreczeni Szőlőbirtok Pinot Noir 2008.*

Legfrissebb Pinot-élményeim közt ő tetszett a legjobban mostanság. Sokszor szóba került már, hogy a Pinot noir egészen bevált Etyeken; szokás itt az Etyeki Kúriát is emlegetni ennek kapcsán, mely pince mondjuk nem éppen egy diszkrét "Pinot-s" Pinot-val szokott hódítani (nagyobb test, hordófűszerek, s mintha nem is csak Pinot alkotná a bort).
A Debreczeni-félében lassan nyíló, diszkrét hangú illatba ütköztem. Türelemmel aztán rengeteg piros bogyós gyümölcshöz lehet szerencsénk: főleg málna, eper. Ízben elegáns, karcsú szépség, tele izgalmas, megfejteni való Pinot-s árnyalatokkal, szinte súlytalannak ható teste ellenére kellő tartással. Lecsengésében meglepően sós ízek bukkannak föl, melyet nem először érzek Ferenczi-Debreczeni vörösborokban. Kecses, kifinomult szépség, mely étel nélkül, magában szól a legszebben. Olyan bor, ami igényli, hogy figyeljenek rá.

Tovább

Ripka Gergely

Ferenczi Cuvée 2008.

Zömében Cabernet franc, mellette Cabernet sauvignon és egy kicsi Merlot. Illatban már a 7-essel se nagyon tudtam kibékülni: elég vegetális, kicsi paprika és zord, sötét kontúrok, főként mákkal. Szellőzve a pincére jellemzőbb édesebb hordófűszeresség bújik elő. Az íz meglepetést hoz: vaskos és telt korty, kis keserű csokoládé, a hordó háttérből asszisztál az érett gyümölcsök játékának. Kicsit szemcsés tannin, de finom. Meggyőző ez a közepesnél nagyobb test, magabiztos, erőteljes bor, mely már majdnem a klasszis 6-os előd nagyságát kezdi újraidézni. Utóíze mintha egy kis ásványosságot mutatna, egészen sós árnyalatokat érezni.

Tovább

Ripka Gergely

Ferenczi Pinot noir 2008

Hasonlít elődjére. Csupa hordóvanília, édeskés hordófűszer, ami egyelőre kissé fedi, bevonja a felszín alatt túlcsorduló érett és lédús gyümölcsöket: eper, főtt, sötét húsú csonthéjasok. Ízben kerekség jellemző, kicsit hevíti az alkohol, de nem vészesen, az édeskés elemekből itt is több van, mint az üdítő savból, de finom, zamatos, gazdagon gyümölcsös bor, mely még az út elejénél jár.

Tovább

Ripka Gergely

Debreczeni Szőlőbirtok PÍ Pinot Noir 2009

Újabb ár-érték bajnok bor Debreczeni Kálmánéktól. Ezúttal Etyekről ezúttal vörösben. Tudjuk már jól, hogy ez a borvidék egyáltalán nem csak a fehérborokról szól…példának okáért egy egész szélsőséges és kényes fajta, a Pinot noir remekül otthonra lelt Etyek környékén. Az Etyeki Kúria mellett a Debreczeni Pinot-k is rendre izgalmasan teljesítenek. Most a classic Pinot-juk mellett készült egy elérhetőbb árú 2009-es tétel, mely a PÍ nevet kapta (több, mint egy évet töltött hordóban). Illatban is, ízben is csupa huncutság és vidámság ez a zamatos bor. Epres, puncsos, édes fűszeres bukéval kényeztet az áttetszően bíbor bor. Ízben a folytatás is rímel erre: gömbölyded, édeskésbe forduló, közepesnél rövidebb korty, melyet nagyon finom ihatóság jellemez. Lágy, kicsit lehetne hosszabb. Egy kis hordóvaníliás massza vonja be, s teszi még gördülékenyebbé, közérthetőbbé. Nem kell mellé semmi, csak jó társaság és elegendő pohár.

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#20

Megvolt Márton-nap. Itt vannak az évjárat első borai is,aki nem kóstolja meg, az egy évig szomjazik. Sorban érkeznek az első 2010-es óborok is, egyelőre mindkettő a friss gyümölcsösségről szól. Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Debreczeni Szőlőbirtok Pinot Noir Rosé 2011

Közepesnél intenzívebb, pirosas rosé szín. Friss eperlé és egy kis vegetális fűszeresség határozza meg az illatot. Bár fekete pohárban lehet, hogy hamarabb tippelném laza fehérbornak (mondjuk Sauvignonnak). Ízben folytatódik a málnás-epres tengely menti tobzódás. Elég tartalmas és meglepően krémes íz, kis gyógyszeres mellékzöngével a végén. Ahogy a 2011-es Mayer, úgy ez sem a savakról szól. Lágyabb, behízelgőbb világ egy átlag 2010-es rosénál.

Tovább

Ripka Gergely

Ferenczi szekszárdi Cabernet franc 2008

Első szippantásra jönnek a gyümölcsök: rumos szilva, szilvalekvár, kompót, szamócadzsem árad a borból. Később Ferenczi borokra jellemző érleltségi bélyegek jönnek elő: hordó vaníliája, fűszerek, fekete bors. Színe közepesen mély rubint. Szájban gömbölyded, nem túlsúlyos, kis alkoholédességgel (14,5 v/v %), illetve ismét hordós kávéval és édes paprikával a lecsengésben. Könnyed, jó ivású vörös, akár kerti sütögetéshez (pl. bárányhoz, sertéshez) is fogyasztható...

Tovább

Ripka Gergely

Két jó fehérbor ünnepléshez

most volt márton nap

A bejegyzés eredeti címe az volt, hogy Két nagy fehérbor ünnepléshez, de mivel a kettő közül az egyik nagy kiesett egyelőre, ezért lett két jó fehér a cím. Történt nemrég ugyanis, hogy 1 éves lett a bolt, ahol dolgozom, ezért úgy döntöttem, kicsit exkluzívabb módon mondok köszönetet leghűségesebb vevőimnek, kibontok egy-két számomra kedves/ígéretes bort a koccintáshoz, melyek egy része már forgalomban sincs, a borhűtőben fektettem el őket valami jeles alkalomra várva. Hát eljött...

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#8

12 bor

Nyakunkon a november, közelít a téli időjárás is, de azért néha meglep minket egy kis jóidő. Sillerek, nehezebb fehérborok és persze vörösek esnek jól, egy jól fűtött szobában kortyolgatva, meghitten kettesben, vagy a kedvenc zenénkkel.
Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Debreczeni Sárga Muskotály 2009

Vakon bárki azonnal fölismeri benne a muskotályt. Szinte toporzékol az illat: szappan, virágok, frissen szüretelt szőlő. Ízben enyhe, légiesen könnyed, fiatalos bor, diszkrét savakkal, direkt, muskotályos zamattal. A kezdők és a házibulizók kedvence lehet, amivel mindenki rögtön megbarátkozik.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább
Tokaj aranya, melyet az alkimisták is kerestek

Ripka Gergely

Tovább