X

CSOMORIKA

Ripka Gergely

Tornai Csomorika-Korona 2005.*

A 2005-ös száraz tokaji sor végén kóstoltuk nem rég a somlói nagyborászat Classic sorozatának borát, s bár ár tekintetében annak a sornak bőven alá ment, mégis képes volt velük tartani a lépést minőségben (még korával együtt is). Elegancia terén, arányok terén, struktúrálisan messze nem volt az előtte kóstolt Szepsy vagy a Demeter borok szintjén, de mégis értékelhető, komoly bort ismerhettünk meg benne is, úgyhogy örültem, hogy Laci elhozta ráadásként (ő fél éve nagyon kedvelte ezt a bort egy Hungarikum kóstolón).
Szépséges aranyszín, mély, barnás, borostyánosodó árnyalat. Illatban elsőre bazalt, ols-school, kissé fülledt, de hamisítatlan somlói jegyek, szellőzve dohányos, avaros, érett fűszerességgel. Az újfa illatban is, ízben is elég harsány (6 hónapot töltött hordóban). Aromáit a tercier jegyek határozzák meg, mégis mindenekelőtt: méz, sárgabarack, desszertborosság (talán még enyhe botritiszt is érzek??). Első kortyaiban nem nyílik ki igazán. Jó somlóiaknál megszokott módon, napokkal bontás után az igazi! Eleinte a hordó krémessége fed el sokmindent, de szerencsére később háttérbe vonul. Savai inkább elégségesek, de azért helytállnak, mégha nem is tobzódak igazán. Kicsi kesernye, sok ásvány, elég hosszú íz, némileg alkoholos, mégis arányos felépítésű testtel megtöltve. Izgalmas bor, két ritka fajtánkból, szép érési jegyekkel, melyek mutatják, hogy Somlón sem volt annyira gyatra évjárat 2005.

Tovább

L. Nagy László

Tornai Csomorika 2005

100 Hungarikum Bormustrán találkoztam ezzel az egészen meglepő borral. A viszonylag ritka fajta valószínűleg magyar eredetű és sok helyütt pezsgő alapbornak ajánlják. Nem tudom mennyire felel ez meg az igazságnak, de Tornaiék 2005-ösét ritka nagy vétek lett volna pezsgőkészítésre használni. Aranyba hajló szín, ellenállhatatlan, lehengerlő mézes hársos illat. Kortyban sem jelent csalódást, hozza amit az illat ígér. Nem lóg ki a 13-as alkohol sem. A nap meglepetés fehérbora, egyszerűen csúcs! **/***

Tovább

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább