X

CHARDONNAY

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció IV.: Michel Gonet

A következő állomás: Avenue de Champagne (Épernay)

Az első olyan termelő Épernay-ben, akinek nagyon megörültem a neten keresgélve, mivel vasárnap délelőtt, sőt délután is fogad vendégeket (gyanúsan korrekt árképzéssel). Oldalaik tanúsága szerint 1802 óta termesztenek szőlőt, sőt Vignobles Gonet néven csendesbort is készítenek (és ha ez nem lenne elég, még egy csodás vendégházuk is van Épernay Champagne sugárútján, melyről utcaképet ig-videón osztottam meg múlt héten). Amiatt is izgalmas célpont volt, mert 100-150 km távolságból, egészen délről is dolgoznak fel szőlőt, ami számomra teljesen ismeretlen világ. Vajon ezek a területek tényleg annyival gyengébbek, mint az északiak?

Tovább

Ripka Gergely

Dom. de Montille Bourgogne Blanc 2018

Diszkrét, de igen elegáns fehér burgundi illat: só, olajos mag, sós mogyoró, halványan citromhéj és egy kis naspolyás dísz. Nem hivalkodik, de nem is kényeztet. Ízben is a tipikus, kimért, neutrális chardonnay-stílus. Szép test mellett finom, élő savak, a sós mogyoró a kortyban is megjelenik, fehér húsú gyümölcsöket is érezni. A fajta széles ízei, mély burgundias szerkezete arányos és finom, de az igazat megvallva egy idő után lankad a figyelmem és azt érzem, hogy a bor kicsit egysíkú élményt nyújt. Félreértés ne essék: mindenben hibátlan fehérbor, akár csillagot is érhetne, hisz mindene a helyén van patentul, amolyan burgundiasan, de...szintén amolyan burgundiasan mégsem köt le egész este (ami fele árban egy jó rieslinggel például sosem esne meg). Maga a megtestesült burgundi-paradoxon.

Tovább

Ripka Gergely

Koch Vinart Brut Pezsgő

Noha tiszta chardonnay pezsgő, mégis muskotályos, illatos pezsgősség, rózsás díszítés jelenik meg benne érdekes módon. Édeskés, magas dosage érezhető, de izgalmas bukés, virágos karakter és szerkezet a meghatározó. Pezsgőként szép munka, kérdés, hogy a pezsgők rajongói közt mennyire talál magának utat.

Tovább

Ripka Gergely

Gervai Chardonnay 2019

A sommelier, Gervai Jani alighanem első bora, amiről írok. Pedig nem mostanság kezdte Etyeken: Sauvignon blanc-jai közül már többet is kóstoltam korábban, de ez az első Chardonnay, ami furmintfan-szomszéd palackjából kóstolva kiváltképp tetszett. Tiszta, friss, fiatalos, egzotikus, sárga húsú gyümölcsös illat, némi olajos maggal. Ízében is kristálytiszta, Chardonnay-san kerek, etyekiesen virgonc savú tétel. Összességében élénk, friss gyümölcsös bor, ami így fiatal állapotában fogyasztandó, és megannyi lehetőséget tartogat a gasztronómiában. Kíváncsian várom a folytatást.

Tovább

Ripka Gergely

Várszegi Wieland Selection Chardonnay 2018

Egy másik korszakból hoz át stílusjegyeket a bor. - Sok hordó, vanília, kókusz, fűrészpor, túlzó fahasználat, egy kis gyógynövény krémmel. Ízben is túlzó vanília, eleganciát nélkülöző hordóhasználat, ami elfed a borban minden mást.

Tovább

Ripka Gergely

Paulus Gold Chardonnay 2019

Direkt, fajélesztős, populáris jelleg. Ízben CO2, virgonc, csípős a nyelven. Vastag anyag, fiatal korty, dús, húsos, édeskés zamatokkal díszítve. Tetszetős fejlődő jelleg, fiatal korty, fehér húsú gyümölcsökkel, sok őszi barackkal. Kissé még rendezetlen, disszonáns bor, ami mintha nem lenne még kész...

Tovább

Ripka Gergely

Illés Borház Chardonnay 2019

Virágos, szép illat: megnyerő, tiszta, kedves. Mandulás, kesernyés íz. Szép tartalom, jó hossz, húsos korty, gazdag, bár nem túl izgalmas. A lendület is kevés, a sav is, de érezhető a jó alapanyag is benne. Levegőn fárad, fakul...

Tovább

Ripka Gergely

Bárdos Chardonnay selection 2016

Füstös, kicsit fülledt, nehézkes illat, de mély, súlya van, átható és vulkáni termőhelyekre is utal közben. Ízben sajnos nem tűnik tisztának, pici doh/botritisz/gomba bujkál benne, kár érte, mert a terroirról is sokat mesélne közben...

Tovább

Ripka Gergely

Gál Szőlőbirtok balatonmelléki Chardonnay 2018

Füstös, körtés, virágos, összetett és nagyon tiszta gyümölcsillat. Sok primer gyümölcs ízben is, alma, körte, lágyság, kevés savval, de kicsit kiürül a vége. Mandulásság, kicsit egysíkú íz, de összességében korrekt, tiszta próbálkozás egy általam eddig nem ismert pincétől!

Tovább

Ripka Gergely

Szőke Paskomi Chardonnay 2018

Érett, érlelt vonal, a hordó bujkál illatában, mellette sárgadinnye, barack. Súlyos anyag, vastag, savakban szegényes, széles chardonnay, elég lapos és pufi. Hosszú és nagyon szépen beérett gyümölcsöket érezni a korty végén. Összességében tetszett és érezni benne a potenciált is, de a forró év talán közbeszólt...

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább