X

CABERNET SAUVIGNON

Ripka Gergely

Kaiken Cabernet sauvignon 2019

Örök etalon a fajtából, igazi iskolapélda: fűszepaprikával, borssal, rengeteg elragadó és őszinte fűszerrel, gyógynövénykerttel, érett fekete gyümölcsökkel. Ízben elég újvilági édességgel indul, aztán előbújnak benne a nyelven a fajta kifejező fűszerei is. Elég sűrű és komplex ízvilág, ami rengeteg zamatos sötét húsú gyümölcsöt tartogat: cassis, szilva, áfonya. Enyhék a savak, s épp annyira újvilágias és (édeskésen) buja, ami még nem zavaró vagy unalmas ezen az árszínvonalon. 

Tovább

Ripka Gergely

Dourthe No. 1 2018

A Bortársaság klasszikus alapbordóija, merlot-sauvignon összetétellel. Paprika, fűszerek, bors, grafit, füst, tipikus ornamentika, melyben szellőzéssel a cabernet kerekedik felül. A kortyban sok fűszer, bors, markáns tanninok tapadnak fel a fogínyre, erős szárítással a korty végén. Nam túl hosszú vagy testes, száraz sötét húsú gyümölcsökkel és paprikás lecsengéssel búcsúzik, igaz ezért az árért Bordóból kár is katartikus dolgokat várnunk.

Tovább

Ripka Gergely

Mikóczi Cabernet sauvignon 2017

Hordós dohányfüstös, pörkölt kávés, animális, paprikás aromavilág. Ízben is füstös, eléggé régi vágású nagy vörös, pörkölt kávés jegyekkel. Testes, vastag, hosszú és izgalmas bor, szép hordóval, a 90-es évek trendjei mentén megformálva.

Tovább

Ripka Gergely

Thummerer Cabernet sauvignon Válogatás 2016

Paprika, bors, sok zöldfűszer és mák érződik orrban. Tapadós, durva tannin kapaszkodik az ember ínyébe, sőt fogába. Durva szárítás a végén, ami már kissé sok… Vastag, hosszú, komoly anyag, de kevés szépség, nem igazán jó inni. Brutálsok mindenben.

Tovább

Ripka Gergely

Garai Pince Cabernet sauvignon Prémium 2017

Primer hangsúly illatban. - Finom érett gyümölcsök, sok fűszer, izgalmas és egyedi illatok. Élénk, vitális, modern és mozgékony korty. Étcsoki, kávé díszíti. Szép sav, érett tannin, bár eléggé tapad és cseres a korty végére. Sokminden történik a kortyban, egyénisége is van. Csípős, energikus, fiatalos cabernet. De még lehet belőle valami… Mehet a steakparty mellé, ha klasszikust keresünk.

Tovább

Ripka Gergely

Ruppert Cabernet sauvignon 2017

Szép, drága hordó illatban, sok kókuszos fa, fűszerek, paprika, bőr, nemes és komoly villányi vörösboros jegyek. Ízben telt, vastag, cseresen tapad, de szép széles és komoly vörös, a modernebb megközelítés mentén. Nagyon fiatal, de még messzire juthat. A végén simaság, gazdagság, szélesség érződik. Szárító végszó, kifejezetten szép iskolázással, minőségi fával. Tetszett!

 

Tovább

Ripka Gergely

Cézár Pince Cabernet sauvignon Reserve 2017

Finom fűszeresség, fajtajelleges bors, finom és kifejező buké, kis cappuccino, amolyan nagyboros hangvétellel. Finomszemcsés szerkezet, egyensúlyos, szép elegáns és selymes vörösbor. Finoman érett tannin. Remek arányok!

Tovább

Ripka Gergely

Kiss Attila Fauna 2018

Ibolyás, parfümös illat, bájos gyümölcsökkel. A korty tapadós, húzósan cseres, és eléggé vaníliásan fás. Elég klisés a hordó jelenléte, kevés gyümölccsel, étcsokis kesernyével a korty végén. Kimondottan hevít a vége.

Tovább

Ripka Gergely

Vakon a klubban: magyar vörösök//2013

Van kiút az elegancia felé

Ismét azok fognak örülni ezeknek a soroknak, akiknek már a könyökén jön ki Tokaj. Ma kizárólag hazai vörösökről lesz szó, melyek egytől-egyig a méltán nagybecsű 2013-as évjáratot dicsérik. Azt tudom, hogy Hegyalján kiemelkedő év volt, de elmondható, hogy országszerte egy kiegyensúlyozott, a forró 2011 és 12 után mérsékeltebb klímájú év volt, mely a legtöbb bortípus számára kedvező feltételekkel szolgált. Bernáth Józsi barátunk összegyűjtögetett az évek folyamán jónéhány tételt ebből az évből, és most látta elérkezettnek az időt, hogy 22 tételből kikerüljön a dugó. Lássuk vakon az izgalmas tanulságokat az évjáraton keresztül.

 

Tovább

Ripka Gergely

Günzer Cabernet sauvignon 2017

Cappucino és kávé illata. Emelkedett, drágaboros, villányias jegyek érződnek vakon is. Ízben tapadás, erős cser, cabernet-s paprika és fűszerek. Fiatalos szerkezet, markáns és férfias, vérbeli villányias cabernet. Alapvetően szép arányok, felismerhető karakter, de kevéssé kifinomult részletek.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább