2 HA Cabernet franc 2019
Sötét rubin szín, fekete maggal. Erős brett-gyanú orrban, animális és kellemetlen karakterrel. Rendezetlen korty, itt is uralkodó az animalitás, nem szép sajnos... (4)
Sötét rubin szín, fekete maggal. Erős brett-gyanú orrban, animális és kellemetlen karakterrel. Rendezetlen korty, itt is uralkodó az animalitás, nem szép sajnos... (4)
Csillagvölgy-dűlő. Szép rubin színek. Animális, fűszeres, sajnos nem túl megnyerő illat elsőre. Ízben aztán szép közepes test, moderált, remekül összeérett íz, húsos gyümölcsök, finom sötét fűszerek, szép érettség, majd étcsoki. Kár az illatért. De vissza kell térnem rá később! (5+)
Halványabb rubin szín. Illatban sok szép érett gyümölcs és fűszerek. Közepes test, sok fűszer érezhető ízben is, hordós kerekséggel, szép tanninnal. A korty végén hordóval köszön el, intenzív vaníliás lecsengéssel, ami talán lehetne integráltabb és elegánsabb is. (5+)
Szép rubin szín. Elegáns érlelési jegyek orrban, finom fűszerekkel, jó intenzitással. Ízben fiatalos, határozottan étcsokis, fűszeres fajtajelleg jelenik meg. Szép tannin, tiszta, arányos ízvilág. Elegáns, intelligens bor, bölcs középutas arányokkal. A pincétől az eddigi kedvenc, végre makulátlan élmény. (6+)
Érett, gránátos szélek. Paprikás, zelleres illatában nem teljesen tiszta: dohgyanú villan be. Ízben sem makulátlan sajnos, fűszeres és tanninos, de összeségében rendezetlen képet mutat...
Sötét mag, gránát szél. Gyógynövényes, mély illat, animális jegyekkel. Ízben érett, sőt helyenként már öregedő vonások. Durva tannin, kevés szépség, a végén kávéval, csokoládéval búcsúzva. Érzésem szerint ez a tanninhangsúly a legfontosabb kérdés a villányi franc körül. Persze lehet mondani, hogy ez is ízlés dolga, de integrált tanninok nélkül ezekből a borokból nagyon nehéz egy pohárnál többet meginni... (5)
Gránát szél, fekete mag. Némileg az illat is érett már, tercier aromákkal, feltűnő animalitással. Durva, romboló tannin érezhető ízben, sok fűszer, összességében kissé rendezetlen kompozíció. A végén fekete húsú gyümölcsök, étcsokoládé, mindvégig nagy test, de örömet nem nagyon találtam benne (a Decanter ezüsttel sem sajnos...). (5)
(Nem az ezüst címkés drága verzió, egy ideje készül egy siklósi változat, alacsonyabb árban.) Sötét rubin szín, gránát széllel. Szép elegáns hordósság, izgalmakkal, fűszerekkel, nemességgel. Drága boros vonások ízben is, de el is hiszem neki: fiatal, de széles, intenzíven fűszeres, prémium tanninnal. Remekül egyben van a bor. Vörösben valahogy egyre ritkábban lep meg a pince, de most sikerült nekik! (6+)
Frissen őrölt kávé, étcsokoládé, kakaó árad illatából. Édeskés gyümölcsök, széles, mély íz. Húsos korty, sok babérral, már finom tercier jegyek jelenléte mellett. Némileg hagyományos stílusú vörösbor. Finom selymes korty, érett jegyek, szép kávésság. Tetszik az érettsége, de a szép kimunkált test mellett gyümölcsös részleteket is mutat. (7)
Rengeteg fűszer, sötét húsú gyümölcsök, fekete ribizlivel, tipikus bordói jellegű zöld paprikás, vegetális jegyekkel. Meglepően fiatalos, gyógynövényes íz. Friss savak, izgalmas tannin, cassis, áfonya, mindez közepes testtel és koncentrációval. Finom szárítás, hűvösebb terroirkarakter érződik a korty végén. (6)
Egy viszontagságos évjárat egy évtized után
Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:
Érlelt löszborok tanulságai Tokajból
Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:
Eszterbauer vs. Sebestyén
Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény
Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!
I/IV. klubest (2024) részletei
I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):