X

BORMŰHELY

Ripka Gergely

Pálos Miklós Rokka Vörös Házasítás 2007.*

Izgalmas rumosmeggyes aroma árad a pohárból. Finom savak, önmagát itató gyümölcsösség, ahogy azt már Pálos Miklós alapsorozatától, a Rokkától megszokhattuk. Ugyanakkor Szekszárd kellemes fűszeressége ugyanúgy jelen van a borban, mint az erdei gyümölcsök kellemes játéka.
A könnyed hétköznapesti programok ideális bora

Tovább

Ripka Gergely

Borműhely De Facto Kékfrankos Válogatás 2007

Nem a szokványos kékfrankos stíl. A hízelkedő, meleg fűszeresség helyett hűvösebb aszalt szilva és rumos meggy érződik az illatban. Színre intenzív és mély. Az íz hosszú és húsosan gyümölcsös, igen komoly savakkal, tanninokkal. Egy újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar fajták is képesek komoly, nagy testű vörösborokat adni.

Tovább

Balla Márton

Szekszárdi vakfrankos

Összegyűlt néhány szekszárdi kékfrankos a pincében és úgy döntöttünk tartunk egy vaktesztet. Volt közöttük néhány, amiket nagyra tartok, és pár, amikre igazán kíváncsiak voltunk, és még egy kakukktojás villányi is. A kóstolás elég dinamikusan zajlott, ezért csak tőszavakban jegyzeteltem. Egy-másfél órás szellőzés után, pontszám szerint sorba rakva visszakóstoltuk a résztvevőket.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább