X

BORÁSZOK BORÁSZA

Ripka Gergely

Berecz Stéphanie, a borászok borásza

A Tokaj Kalauz 2014-ben ez jelent meg februárban a 2014-es év borászáról, Berecz Stéphanie-ról:


Lehet, hogy hazánk legizgalmasabb borászegyénisége nem is magyar? - Berecz Stéphanie Franciaországot hagyta maga mögött, s lelte meg a szerelmet Tokaj-Hegyalján. Itt, a szőlősorok közt ismerte meg későbbi férjét, Berecz Zsoltot is, s miután a messziről jött hölgy a Disznókőnél annyi mindent letett az asztalra, megalapították saját családi birtokukat 2002-ben, Tarcalon. Ha pedig Tarcal, akkor lösz. A Kikelet pedig napjainkra a löszös termőhelyek egyik legmagabiztosabb mívelője lett, melyhez teljesen önálló, egyedi borstílus párosul! Kezük munkája nyomán a löszös borok oly csodás strukturába rendeződnek, hogy másodpercre sem hisszük azt, hogy ez a közeg kevesebbet tudna, mint a vulkániak. A Kikelet borok is azt jelzik, hogy a virágos Hárslevelű mutatja kedvesebb arcát löszön. - Akár Lónyai, akár Kassai vagy Váti Hársat választunk, biztos, hogy a borvidék legdíszesebb, legkecsesebb arcaival fogunk testközelből megismerkedni. Tehetség és tisztaság.

Our most exciting winemaker might actually be from abroad. Stéphanie Berecz finally left France when she finally found love in Tarcal, on two levels. She found it among the vines, along with her husband, Zsolt. After working really hard and effectively in Disznókő, they finally established their own boutique winery in Tarcal, named Kikelet, in 2002. When someone says Tarcal, it always means loess and on loess soil Kikelet is always one of the best choices, with an unmistakable and innovative style. Such lovely structure can be found in those Hárslevelűs thanks to their work, so much so in fact that everybody is now convinced that loess is no longer second-rate when compared to the volcanic vineyards. As a result the dry Hárslevelű with its floral character works well on loess, showing each others charm. Whether you choose Lónyai, Kassai, Váti or Farkas, there’s no doubt that you’ll learn about the most graceful and most vital face of Tokaj. Oozing talent and purity.

Ez pedig a róla készült interjúnk: http://tancolomedve.hu/atfogo-irasok/1124-interju-berecz-stephanie-val

A tavalyi 'év felfedezettje' - díj után, szerintünk is jobban kijár neki ez az elismerés. Tavalyi beszéde is fontos és világos üzenetekkel szolgált, az idei díjátadón is felemelő volt hallgatni gondolatait a díjazása kapcsán (video hamarosan...)

Gratulálunk neki. Igen nagyra értékeljük eddigi életművét.

Tovább

Ripka Gergely

Borászok Borásza/2012

újdonságok a borászok borásza választás háza tájáról

Megvan a jelöltlista!
Új társadalmi különdíj
2 új taggal bővült a Kuratórium


Ki lesz a Borászok Borásza?
A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összeállította annak az ötven borásznak a listáját, akik esélyesek a Borászok Borásza díj elnyerésére. A győztest egyszerű szavazással választják meg. Szavazati joga az 50 jelölt borásznak, illetve a díjat a korábbi években elnyert borászoknak van. A 2011-es díjátadó gálán kihirdetett szabálypontosítás szerint ugyanis a Borászok Borásza örökös cím, amelyet nem lehet újra elnyerni. A Borászok Borásza cím birtokosait tehát újra nem lehet jelölni, de szavazati joguk örökre megmarad.

Tovább

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább