Sós, ásványos illat, tele csodás déli gyümölcsökkel. Szép szerkezet, finom, arányos íz, kerek sav, de mellette izgalmas beltartalom. Tiszta, telt zamatú olaszrizling, finom almás, körtés lecsengéssel. Szép munka.
Liszt, kenyér, enyhe illat, szép fűszeres, vegetális jegyekre vált a levegőn, levendulával. Ízben fajtajelleges kesernye, szárító, kissé nyers, szikár, sorjás (zöldes) savérzet kelt bennem rendezetlen benyomást.
Visszafogott, vegetális jegyek orrban. Friss, fiatalos ízek, sok gyümölcs, sok zöldség, de összességében tiszta, finom, korrekt, laza tétel, egy kis cukorral kerekítve.
Borsóhüvelyes, vegetális, enyhén parfümös fiatalosság jelenik meg illatban. Meglepően telt íz, széles, zamatos bor. Kevés sav, sőt érezni némi cukorot is: édesség, tiszta ízek mellett. Érnie kell még… Kedves, behízelgő karakterű, igaz szokatlan arányokkal rendelkező olaszrizling.
Kedvelem a a szentantalfai családi pince tiszta borait! Moderrált, neutrális illat, enyhén chardonnay-s vonal: fehér virág, krémesség, fehércsoki. Vastag, telt íz, kis vegetálissággal. Testes, igen széles korty, pici só, szép elegáns szerkezet itt is. Tetszett.
Sok-sok mandula, fehér virág, mogyoró, majd hordóvanília és kókusz. Ízben visszafogott, de szép részletekkel bír, érett alapanyag, finom hordó, hosszú íz, kicsit chardonnay-s jelleg… Szép, sós, tüzes bor. Végtelen izgalmas, profi munka Balatonról, a pincétől nem először (vakon).
Elsőre kissé fedett riesling illat, de aztán szépen felül emelkednek benne a fajta friss, üde citrusai, fehér húsú őszibarackos, licsis, finom, érett egzotikus gyümölcsei. Ízben is fehér és zöldes húsú lédús gyümölcsök, finom sav, amit némi édesség lágyít, sok-sok őszibarackos, érett lime-os, tiszta zamattal, kerekséggel, kitűnő arányok mellett. Nem bonyolult, de játékos, jóleső és szépen elkészített rajnai, ami napról napra szebben viselkedik bontás után. Rég kóstoltam ilyen kedves hazai rieslinget, mely egyúttal bizonyság, hogy a balatoni bazalton ez a fajta nagy dolgokra lehet még képes.
Illatban érett fehér húsú gyümölcsök, sok barack, és némi illós szúrás is akad benne. Egyszerű, sima korty, kevés kifejezőkészséggel, elég üres végszóval, mutatóban némi barackos gyümölcsösséggel.
Zárt, diszkrét illat, egy kis cassis, szeder, áfonya és bútor. Idővel nyílik valamelyest, kis kávéval. Viszonylag moderált tannin és sav, húsos, dzsúzosabb textúra, sok szilva, kis hordóvaníliával kísérve, finom szárítással, közepesen hosszú lecsengéssel búcsúzva.
Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:
Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?
A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.
Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.
Múlt héten osztottuk ki meseíró-pályázatunk nyerteseinek a fődíjakat Bodó Judittal (Závada Pál író sajnos nem tudott velünk tartani). A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és a mádi Koroknay Dániel Általános Iskola egy-egy diákja lett a két nyertesünk. A héten mindkét nagyszerű mesét szeretnénk megosztani. Bízunk benne, hogy vannak olyan családos olvasóink, akik a bekuckózós adventi estéken örömmel olvassák fel ezeket a sorokat otthon is, akár saját gyermekeik számára. Még egyszer gratulálunk Silai Ineznek is ezért a szuper meséért! Fogadjátok szeretettel: