X

BALATON

Ripka Gergely

Dereszla balatoni cabernet franc 2020

Halványabb rubin szín. Illatban sok szép érett gyümölcs és fűszerek. Közepes test, sok fűszer érezhető ízben is, hordós kerekséggel, szép tanninnal. A korty végén hordóval köszön el, intenzív vaníliás lecsengéssel, ami talán lehetne integráltabb és elegánsabb is. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

ABELES - helyszíni szemle

Somlói kitérő egy régi ismerősnél// Vol. II.

Soká fejtegettük (id.) Halász Imre nagyszerű barátommal somlói kispincéje mélyén a rozé töltése közben, mikor is fogtunk kezet először. Van annak már hét éve is. Golopon, Setét Péternél (Míves Borház) találkoztunk: csodás 2013-as borokat mutattak nekem, melyekért azóta is rajongok, meg házi krémsajtot. Ő most a két fejes töltőn adagolta a natúr rozébort a palackokba, kollégája a koronazárat nyomta rájuk, én pedig a kalodákba pakoltam a készárut. Reggel érkeztem, délutánra meg már Sütő Zsoltiékat vártuk morva termelők kíséretében. A kettő közt szerencsére sok minden belefért a napba, és volt is mit bepótolnunk történetekben. A legfrissebb borai terén sem kevésbé, hisz évek óta nem láttuk egymást…

Tovább

Ripka Gergely

Androsics Olaszrizling Hegybor 2021

Illatában egyedi, kifejező, sós termőhelyi jegyek. Ízben sima, vegetális, fajtajellegesen kesernyés vonások, közben sajnos elég enyhe a sav, és a végére kevéske izgalom. (Halvány 5)

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Birtok rózsakő 2021

Meglepetés, egy kevéssé felfedezett fajtából, de remek forrásból, egy régi kedvenctől, akiktől bár az elmúlt években kevés (átütő) bort kóstoltam. Diszkrét grapefruitos illatjelleg, de leginkább makulátlan tisztasága gyönyörködtet. Aztán friss, fiatalos íze, sok-sok eleven citrussal, igazi gasztróbor, igazi balatoni stílus, remek arányokkal, csupa eleganciával. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Androsics 'Gyöngyike' 2021

Friss, behízelgő, virágos és kedves illat, mely vidám és tiszta jelleget áraszt. Ízben intenzív buborékok, majd finom cukor teszi populáris bubis borrá, friss, egyértelmű ízekkel. Profi munka. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Mádai Családi Pince Szentbékkállai Olaszrizling 2021

Fejes Olivér nagyszerű barátunk első borainak egyike (ex-Szent Donát). Kellemes és elég tipikus balatoni olasz illat: fehér húsú barack, fehér réti virágok, zöldalma, primer üdeség, lazaság orrban (fölösleges komolykodás nélkül). Ízre is üde és fiatalos bor, kellemes savval, épp csak jelzésnyi olaszrizlinges keserű mandulával (pedig én érzékeny vagyok rá). Citrusok, könnyed test, de kellő hossz, tiszta ízek mellett. Semmi sallang, direkt, laza szövetű, lineáris lefutású korty. Szép, profi munka.

Tovább

Ripka Gergely

Garamvári délidő chardonnay prémium 2021

Banános, őszibarackos, egzotikus gyümölcsös aromák. Chardonnay létére egyedien direkt, megnyerő világ. Szép élénk savak folytatják a meglepetéseket. Körtés, almás, puha gyümölcsösség érződik ízében. Korrekt darab e "nehéz" fajtából. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Androsics Királyleányka 2021

Balatonöszöd éppenséggel kevésbé a borairól híres, de lenne rá ok, hogy ez változzon. Ahogy királyleánykát is ritkán iszunk, pedig szuper hétköznapi opció lehetne, ha már unjuk az Irsait, cserszegit. Tiszta barackos illat, zöldalma, friss, primer aromák. Ízben is kristálytiszta, friss és nagyon fiatalos jelleg, elegáns, almás karakterrel. Régen ittam a fajtából ilyen meggyőző tételt. (Erős 6)

Tovább

Ripka Gergely

Liszkay Cabernet franc 2016

Rengeteg fűszer, sötét húsú gyümölcsök, fekete ribizlivel, tipikus bordói jellegű zöld paprikás, vegetális jegyekkel. Meglepően fiatalos, gyógynövényes íz. Friss savak, izgalmas tannin, cassis, áfonya, mindez közepes testtel és koncentrációval. Finom szárítás, hűvösebb terroirkarakter érződik a korty végén. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Nem mind tokaji, ami arany…

Winelovers Top 100: édes borok kóstolója

Felettébb izgalmas kóstolót volt szerencsém megtartani a Borkollégiumban múlt pénteken. Az idei Winelovers Top 100 legszebb édes borai kerültek terítékre, melyek közt számos váratlan meglepetés is helyet kapott. Az idén nemzetközileg és itthon elismert szakértőkből verbúvált zsűriben én is helyet kaphattam. A mi panelünk csak édeseket kóstolt (szegény szerb hölgy mellettem a végén már úgy szuszogott, fujtatott a sok cukortól), elnökünk pedig Lenka Sedlackova MW volt; öröm volt látni (később), hogy a legtöbb bornál hasonló értékeléseket adtunk. Elképesztő, hogy milyen keveset ismerünk az édes borok stílusai közül, pedig mennyi színt, mennyi árnyalatot lehet találni a műfajon belül akár csak ebben a honi merítésben. A legnagyobb meglepetések persze most is Tokajból jöttek, de bizony a Balaton-felvidékről, sőt Aldebrőről is érkezett a pohárba eleddig számomra ismeretlen érdekesség. Lássuk is, hogy honnan!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább