X

ÁSZÁR NESZMÉLY

Ripka Gergely

Hilltop Irsai Olivér 2009

Egy igazi topsláger. A neszmélyi irsai, melyet naponta (nem egyszer) keresnek minden borkereskedőn, pedig minden hiperben elérhető. Nem olyan régen az új címkés Hilltop Chardonnay összességében tetszett. Akkor ezt az Irsait is kóstoltam vele együtt, ha igaz, de most mégis kicsit csalódtam benne. Étteremben ittam, egy meglehetősen szerencsétlen kialakítású pohárból. Már akkor is szinte biztos voltam benne, hogy emiatt nem érezhettem igazán az Irsaiban az Irsait. Nagyon halvány muskotályosságot tudtam mindössze kipörgetni a pohárból, egy kimondottan tartályos jegy által elhomályosítva (ami engem újabban kicsit tejfölre emlékeztet, és egyébként komolyabb, friss, tokaji reduktív borokban, friss német rieslingekben is rendszeresen éreztem mostanság...nem tartozik a kedvenc illataim közé). Savai metszőek, szinte kaparnak, ami nekem kicsit idegen ettől a fajtától. Utána egy Szürkebaráttal is tettünk egy próbát (nem volt túl terjedelmes a borlap), az valamivel testesebb, kerekebb, tartalmasabb volt, de élvezetesnek ő sem bizonyult sajnos. Fröccsnek korrekt lenne bármelyik, de most engem nem kápráztatott el egyikük sem magában (sem étel mellett, de bizonyíték volt ez az eset arra is, hogy a megfelelő pohár biztosítása nélkül a legtöbb bor hátrányból indul, de egy illatos mindenképp). Ismerek ennél jobb irsait is (pl. bármely etyeki, éttermi célokra vagy társasággal azok rendre beválnak). Nem tudom, ő miért vesztette el az illattal minden báját. Ha nem muszáj, nem nagyon szoktam 5 pont (vagy pláne az) alatti borokról írni, ezután sem fogok, de bizony létezik ez a kategória...közelebb az átlag fogyasztóhoz, mint hittem, s jóval közelebb, mint azok a borok, melyek hasonló árban számomra sokkal többet nyújtanak.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Prémium Chardonnay 2009

A művelt alkoholisták 4 pontos alappéldája. Trópusi gyümölcsös, Chardonnays illatok, de még a légiesebb vonalból. Jó arányokkal rendelkező, korrekt ivóbor a hétköznapokra, kis kesernyével a végén.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább