X

BALATON

Ripka Gergely

Konyári Vörös Loliense 2020

Cabernet, merlot és franc. Mély rubin szín, de a kora nem látszik megjelenésében. Érdemes szellőztetni. - Illatban hordófűszerek, édes fűszerek, kis paprika, mák, fekete bors, kis dohány, babér, csupa mély bordói jegy, moderáltan, elegáns pörkölési jegyekkel. Ízben is telt, széles, nagy test, komoly, szárító tannin, de szépen illeszkedő alkotóelemekből áll össze. Jól áll neki a hordó is. Lecsengésben jönnek az illatban érezhető bordói fűszerek, borssal, paprikával, mákkal, és bevillan egy kis oda nem illő pincés jegy is, amitől el tudok tekinteni, ha muszáj... Összességében profin elkészített magyar vörös, a pincétől megszokott minőségben.

Tovább

Ripka Gergely

Petrányi Pince Furmint 2022

Ez érdekes. - Nem nagyon írtam ugyanis még Petrányi borról, és aki közelebbről is ismeri a pályámat, az talán tudja, hogy három és fél évet dolgoztam a csopaki borászatnál. Öt év talán elég türelmi idő, hogy már írhatok róluk minden elfogultság nélkül (aki szerint nem, az ne olvasson tovább:)
Szalmaszínű bor. Illatban kenyér, neutrális vonások, visszafogott aromatika elsőre, szellőzve aztán finom mézzel. Ízben csupa barack, finom sárga húsú gyümölcsök, termőhelyi jegyek, szuper szerkezettel. Komplex és elég hosszú bor, mintha egy kis cukor is bujkálna benne (de lehet, hogy csak a meleg év motoszkál benne). Remek munka Bakó Ambrustól!

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

Figula Száka Olaszrizling 2022

Halvány szalmaszín. Kedves illatában olaszrizlinges olajos magok, közte mandula, széna, citromfű, de nem harsány. Ízében fajtajelleges kesernye, hosszú, sós, eléggé lágy savú (2022), viszont szép széles a test, enyhén édes tónussal szinezve. Komplex, csiszolt, hosszú és izgalmas szerekezet, finom balzsamos textúrával, kerekséggel. Annyira nem markáns egyéniseg, mint egynémely elődje, de az átlag olaszrizlingeknél mindenképp több az élmény! Ne hűtsük túl, jól áll finom részleteinek a 12-13 fok!

Tovább

Ripka Gergely

Légli Géza Matacs Chardonnay 2022

Szalmaszinű fehérbor. Illatában csupa elegancia: egzotikus gyümölcsök, főleg zöldes citrusok, érett lime, grapefruit, mandarin, tisztaság. Friss savak, feszes citrusok játékossága és sok-sok gyümölcs: őszibarack, sossag, enyhén rieslingeket idéző csiszoltsággal. Szép bor, egyéniseg, egyedi borászati fefogassal.

Tovább

Ripka Gergely

Feind Pincészet The Reason 2019

Érett sötét húsú gyümölcsök, finom fűszerek. Délies, mediterrán, közepes test, arányos, finom édes fűszerek, szép, populárisra hangolt balatoni vörös, melyet bármikor (bármivel) öröm fogyasztani. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Káli Balázs Rolling Rock Öregtőkék Olaszrizling 2021

Füstös, tűzköves termőhelyi jegyek, alatta friss citrussal, kis szúrással. Széles, mandulás ízjegyek, sósság. Hosszú és telt íz, finom szárítással, jó testtel, sima és hosszú lecsengéssel. Izgalmas példa a fajtára. (Halvány 6)

Tovább

Ripka Gergely

Dobosi Birtok Bio Rajnai Rizling 2021

Friss primer gyümölcsök, sárga húsú citrusok, tiszta, vidám aromatika. Friss sav, csiszolt íz, kellő tartalom, populáris stílusban. Viszonylag egyszerű rajnai, könnyed és laza bor, ismét citrusokkal a korty végén. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

IKON Borászat Tulipán 2019

Kifinomult, elegáns, egyedi illat. Sötét húsú gyümölcsök, likőrös szilva és csoki. Különleges jelenség. Ízben aztán intenzíven szárító tannin, kemény és fiatalos szerkezet. Nagy formátum, de talán kicsit túlzásba esik cseresség terén (egyelőre?). Finomodnia kell. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Bujdosó Cirkáló 2021

Virágos, szépen nyíló, kellemes illat. Jóleső tartalmas íz: sós, komplex, izgalmas, citrusos primer jelleg teszi közérthető borrá. Egyszerű, de tetszetős tétel Balatonról, profi kivitelezéssel. (6)

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább