X

6 PUTTONYOS

Ripka Gergely

HOLDVÖLGY Culture Tokaji Aszú 6 puttonyos 2014**

Illatában szép gomba, sok botritisz, de mellette gyümölcsök, főleg érett sárga húsúak! A hűvösé évjárat szép sava, ismét sok gomba, még több barack, és végtelen korty, finom egyensúllyal. Tiszta, eleven, modern aszú, igen kifinomult stílussal! (Halvány 8)

Tovább

Ripka Gergely

Bognár 6 puttonyos tokaji aszú 2017

Tavaly két csillagig is jutott. Még mindig nem sokat tudunk a pincéről (egy korábbi kereskedő által felvásárolt és forgalmazott egyedi, vsz egyszeri kiadásról van szó a Sparból). A dugó ugyan penetránsan dohos szagú, de a bor illatának érdekes módon több pohárban tesztelve sincs semmi tünete. Fiatalos barackosság, érett, lédús sárga húsú gyümölcsök, egzotikus jegyek, nem túl intenzíven, egy kis virágporral, virágmézzel, lekvárral. Ízben magas cukor, elégséges sav, sok gyümölcs (itt motoszkál egy kis dugó sajnos). Remek egyensúly, jó arányok, hosszú íz, szép aszú és szuper vétel (de vsz enyhén dugós lehetett).  

Tovább

Ripka Gergely

Dorogi - helyszíni szemle

Megnyugtató, stabil minőség Tarcalról

Vannak azok a borászok, akiknek simán az alaptermészetük és munkájuk nyugalmat áraszt. Dorogi István például nem ült fel a trendekre, borai így is elég jók, hisz bennük, egyediek, és sokat mesélnek a termőhelyről. Nem akar egyik nap a pezsgővel kitűnni, másik nap a narancs borral, egyszerűen magas minőségű száraz és hagyományos édes borokat is képes tisztességesen elkészíteni. Az ehhez hasonló stabil értékekből pedig sajnos egyre kevesebbet találunk ezen a borvidéken, ahol István elmondása szerint is két három évente újabb nagy, világmegváltó ötletek jönnek, miközben a kisméretű termelők számára ez igen csak labilissá teszi a működést és hosszú távú sikerességet. Pedig rendíthetetlen véleményem, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis családi borászatok jelentik a borvidéken a legfontosabb értékeket, amit a leginkább védeni kell. Dorogi Pistinél meg lehet nyugodni Hegyalján: minden értelemben. - Egyrészt a terasza, vendégháza igazi kis eldugott helyszín, ahol (még én is) le tudok kicsit lassulni, másrészt a borok is megnyugtatóan szépek. Lássuk most, hogyan fejlődnek a régebbi évjáratok:

Tovább

Ripka Gergely

Kvaszinger Relique Tokaji Aszú 2019**

Szépséges arany szín. Illatban gomba, barack, finom és felismerhető aszús stílusjegyek. Ízben mély, dzsemes, barackkompótos textúra, őszibarackos zamatokkal. Hosszú, jellegzetes modern aszús világ, mely nagyon fiatal képet mutat még. Ismét igen figyelemre méltó minőség a fiatal olaszliszkai tehetségtől! (8)

Tovább

Ripka Gergely

*Kikelet 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Friss, mérhetetlenül fiatal, de élénken citrusos aszúkarakter, a pincére jellemző elegáns megfogalmazással. Ízben löszösen puha, de cizellált savú, mégis krémes, a végére pedig vastag, csodásan barackos ízű aszú, a birtok tiszta és precíz stílusában megkomponálva. Nagyon fiatal még, de már most érezni benne a nagy évjáratot és a kiváló alapanyag szépségét. (8+)

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2019***

Még egy igazi csemege az ünnepi hétvégére! Mérhetetlenül tiszta, fiatal, fejlődő aszúkarakter fehércsokis díszekkel, a 16-os aszúban már megismert vonások köszönnek vissza ismét (szerencsére). Mindenben nagy: savban és cukorban is, fehér húsú őszibarackos, fiatal zamataival pedig nem lehet beteleni. Végtelen korty és utóíz, határtalan mélység, csupa elegancia és kifinomult szerkezet, mindez még kialakuló köntösben. A 2016-os kiadást persze nagyon nehéz megközelíteni minőségben, de az új találkozás után úgy érzem, sikerült... Az évjárat eddigi legszebb aszúja lehet (?). (8+)

Tovább

Ripka Gergely

Erzsébet Pince 6 puttonyos tokaji aszú 2017**

Ha ünnep, akkor aszú! Halvány arany szín. Sok gomba, érettség, de elég zárt illatot mutat most a korábbi élményekhez képest. Sok cukor a kortyban, széles, mádias íz. Barackos, mézes, intenzív édesség végig. Hosszú, finom botritiszjelleg, karamell, aszalt gyümölcsök jellenek meg a tartalmas, kiadós kortyban. (7+)

Tovább

Ripka Gergely

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú Culture 2017**

Húsvétra is aszút! Arany színek. Gombás, enyhén szúrós karakter, érezhetően nagyon fiatal, fejlődő stádiumban van még mindig. Narancs, sárga húsú egzotikus gyümölcsök érkeznek szellőzve. Fiatalos íze hosszú, tömör szövetű, mádias koncentrációval, lekváros tapintással, végig tele finom, zamatos aszalt gyümölcsökkel. (7+)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott aszúk: all in!

Ilyen se volt még (vélhetően nem is lesz)...

2023-ra mindössze 4 zártabb körű TokajMagic eseményt ütemeztem (egyrészt ennyire jut kapacitás, másrészt ebben a formában tud fenntartható lenni a rendszer). Évente gy **Bott tematika immár hagyomány. - Tavaly ősszel Határikat kóstoltunk, aztán Judit bedobta, hogy kéne egy ‘aszú összest’ is tartani valamikor. Mondja ezt pont nekem... Több se kellett: fél év múlvára már be is írtam a naptárba. Pár gyűjtői és egyéb szálat megmozgatva végül össze is állt a komplett sor, kiegészítve a legújabbakkal (a frissen töltött 2019 és az érdekesség/perverzió kedvéért 2021, egyenesen a hordóból, Keresztúrról). Ritka, de kivételes alkalom: nem csak amiatt, mert ennyi féle **Bott aszú egyetlen estén még sosem volt a poharakban, de amiatt is mert ez az első TM-kóstoló, amit meghirdetni sem kellett, elég volt egy kicsit kiszivárogtatni, és másnap már Varsóból jött az első két foglalás. 12 szerencsés résztvevővel végülis igazán parádés élményben lehetett részünk. A kétcsillagos pince továbbra is a tisztaság egyik legszebb példája a borvidéken. Bizony aszúban is:

Tovább

Ripka Gergely

Hétszőlő - helyszíni szemle

Tokaji-hegy, déli oldal, nyugati szinteken

Sok kedves meghívást kapok termelőktől folyamatosan, igyekszem eleget tenni annyinak, amennyinek csak tudok. Makai Gergővel is már tavaly óta toljuk a látogatás dátumát. Múlt héten végre összejött ez is. Kovács Tibor visszavonulása után fiatalos, új energiákat lehet érezni a Rákóczi Pincében. 2017-ben már a borvidék első hivatalosan organikus aszúja is elkészült a francia alapítású tokaji pincében, és ha az ember a Hétszőlő dűlőiben sétál, olyan érzése támad, mintha nyugat-európai borvidékeken járna: látványos, gyönyörű, méltóságteljes bio birtok, mely méltó a tokaji aszúbor első említéséhez (1671). A címkéken is történtek újítások, de egyetértettünk a fiatal birtokigazgatóval abban, hogy azért az is pozitív, hogy az 5 puttonyosnál megmaradt a hagyományos (franciás) címeres címke. És hát igen: az is világossá vált ismét, hogy ez a birtok történelmileg is és ma is az aszúborok egyik legizgalmasabb bölcsője. Lássuk, mely friss tételek tettek erről tanúbizonyságot ottjártamkor!

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább