X

2015

Ripka Gergely

Liszkay Cabernet sauvignon 2015

Régen írtam a monoszlói pincéről, pedig emlékszem, már a kezdetektől sokan szerettük vöröseiket. Határozottan érett illat, sötét gyógynövények és fűszerek. Ízben is sötét tónus, fekete gyümölcsök, érettség és gyógynövényes jegyek a meghatározóak. Erőteljes tanninnal tapad mindvégig, a végén kesernyés ízjegyekkel. Egyfajta hűvösebb terroirjelleg is megjelenik, ami nagyon egyedivé teszi e monoszlói tételt. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

LAN Gran Reserva 2015*

Közepes rubinszín. Szép érlelés, balzsamos illat, finom édes fűszer, bounty szelet, érett gyümölcsök orrban. Mély, telt, vastag bor, édes tónussal, hosszú ízzel. Bársonyos simaságba öltözött kimunkált test, bőr, sötét húsú gyümölcsök. Tanninjai tapadnak kissé, de nagyon szép vörösbor.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: **Bott Határi határok nélkül

2015-2009, meglepetésekkel

Március elején volt már egy kóstoló furmintfan nappalijában, ahol 2015-ig visszamentünk az időben a **Bott Határi határait feszegetve. Ezúttal még mélyebbre engedjük a szondákat: a TOKAJMAGIC szeptemberi kiadásában 2009-ig nyúltunk vissza az időben. Mindig elmondom, hogy mennyire szeretek Bott borokat kóstoltatni: egyszerűen nincs okunk félni előtte; jól tudom, hogy a borok rendben lesznek, őszinték és szépek lesznek, ahogy igaz ez azok  készítőire is. Épp ezért minden évben szinte kötelező állomás egy tematikus Bott-sor, ahol ismét rácsodálkozhatunk, mennyire szépen fejlődnek ezek a borok, néha a legmeglepőbb évjáratokból is. A Határi még nem került sorra (a pince Csontosa mindig ellopja a show-t előle), pedig az északabbi termőhelyek közt igazi klasszikussá érett híres termelőinek köszönhetően. Most pótolunk!

Tovább

Ripka Gergely

PAJZOS 30 - Száraz emlékek

I/IV: Furmint selection és száraz szamorodnik 1993-2019

A rendszerváltás utáni évtized a kedvenc korszakjaim közé tartozik Hegyalján. Azzal együtt is, hogy a privatizáció időszaka Magyarországon talán nem mindenhol a legjobb forgatókönyveket követte, kérdésként az is felmerülhet, hogy láncainkat letépve, a hirtelen jött szabadság adta lehetőséggel mennyire sikerült élnünk. A Tokaji borvidéken az állami borkombinát romjain megjelent 5-10 olyan külföldi befektető, akiknek a szándékai tiszták voltak, az aszú renoméját mindenképp igyekeztek fényesre csiszolni. Érzésem szerint eközben leginkább a régi és új szereplők közti kohézió, illetve a hosszú távú, közös piaci víziók hiánya vetette vissza a borvidék fejlődési ütemét. A Pajzos és a Megyer kezdetben szinte külön márkaként épült és alakult: a szárazban izgalmasabb pataki Megyer történelme, a bodrogolaszi Pajzos-dűlő klasszifikált mivolta, aszús potenciálja pedig egy sor emlékezetes borral örvendeztetett meg minket a francia tőkével alapított birtoknak köszönhetően. Közben számos korszakot megélt a Pajzos, mely mára a hazai piacon kizárólag ezt a márkanevet erősíti, új arculattal és immár 30 éves múlttal. Laurent Comas birtokigazgatóval és lelkes, fiatalos csapatával közösen szervezgetjük a birtok jubileumának kóstolóeseményeit. A furmint selection nyitja a sort.

Tovább

Ripka Gergely

Határik határai

**Bott Pince Határi: 2015-2020

Indult egy kis sorozat a minap az instagram oldalamon, ahol a praxisom alatti legeredményesebb dűlőket járom körbe 1-1 szép fotóval. Homonna Attilának, majd a **Bott Pince remek borainak hála a Határi is felkerült a toplistába (mely egyébként a legutóbbi TokajGuide Borkatalógusánál is átböngészhető). Kétségkívül a modern TokajDry borok egyik formabontó terroirja volt az Erdőbénye és Olaszliszka határán húzódó termőhely. Extrém meredek soraiból komplex, mégis izgalmas savú, csiszolt borok születtek 2003 után. Aztán az érlelés egy olyan örök talány számomra is, ami rendszeres meglepetésekkel szolgál ennyi évnyi szüntelen kóstolás után is. Lássuk, a legutóbbi hat kiadás Bodóék Határijából, miképp fejlődik az üvegdugók alatt furmintfan barátunk gyűjteményében!

Tovább

Ripka Gergely

Furmint Február - idén kicsit másképp/Vol. #2.

Az érlelés kérdése Barta-borokkal

Alig, hogy az előző furmintos cikknek a bevezetőjét megírtam, már hívott is Barta Károly, hogy lesz nekik egy retrospektív furmint-kóstolójuk a belvárosban, közvetlenül az előző kóstoló után, ugorjak be oda is, ha van kedvem. Persze, hogy volt. A legtöbbeknek nem lehet újdonság, hogy a Barta-kronológia két jól elkülöníthető korszakra bontható: 2008-2015-ig Homonna Attilával, 2016-tól pedig Ujvári Viviennel a kormány mögött. 2017-ig kizárólag a mádi Királyból készültek a nagyszerű furmintjaik (2018-tól bejött a képbe a Kővágó is, mely dűlő rögtön az egyik legelegánsabb mádi és hegyaljai mosolyát villantotta meg furmint-hárs vonalon). Nos ezúttal mindkét borász korszakába sikerült kicsit belenyúlni, igazi ritka kincsekkel a pohárban. 

Tovább

Ripka Gergely

Polgár Pince Merlot Selection 2015

Érettebb illat, finom fűszer, magyaros vörösborjelleg, kis animalitás és likőr, gyógyfüvekkel. Szárító íz, komoly sav, kicsit üres már a vége, de tiszta és még erényei is vannak…szárít a vége.

Tovább

Ripka Gergely

Furmint Február - idén kicsit másképp/Vol. #1.

Az érlelhetőség kérdései **Bott-borokkal

Ha jól értesültem, Kézdy Dániel idén eltolta a nagy FF-eseményt tavaszra (merthogy covid meg stb), így 2022-ben is kicsit felemásan telik a furmint hónapja, de azért telik. Sőt így legalább több időt szánunk a műfajra, nemde? Szerencsére, hogy ne múljon el a február tematikus poszt nélkül, a Mitiszol csapatától, Juhász Pankától és Kató Andrástól kaptam kedves meghívást egy izgalmas kóstolóra. A **Bott Pince borai, Bodó Judit vezetésével, ahol olyan flight-ok, olyan ritkaságokkal kerültek terítékre, hogy erre képtelenség volt nemet mondani. Hársak, furmintok és hárs-furmintok dűlős csokrokba szedve. Lássuk a medvét:

Tovább

Ripka Gergely

Oremus - helyszíni szemle/Vol. #1.

Egy szép, elegáns generációváltás közepette

Az Oremusnál kóstolni mindig különleges élmény. Ha a spanyol tőkével (Vega Sicilia) alapított birtokról van szó, nem lehet nem említeni Bacsó András értékteremtő munkájának súlyát és ennek ma is látható finom nyomait a birtok szinte minden négyzetcentiméterén. De immár nem ő, hanem fia, ifjabb Bacsó András és a birtokigazgató, Kindl Róbert fogadnak Tolcsván, a vinotékánál. A fiatal borász 2017-től vesz részt a borok készítésében, édesapja komoly életpálya után pár éve visszavonult. Meg kell mondanom már az elején, hogy több, mint méltó az utód: ezt onnan is látni, hogy roppant határozott, magabiztos és mégis mérhetetlenül alázatos szakmaisággal képviseli az Oremus-márkát már most. Őszintén mondom, nagy élmény volt a vezetése mellett kóstolni és beszélgetni a lassan 30 éves nagybirtok jelenéről, jövőjéről…

Tovább

Ripka Gergely

Vin Art Pincészet 899 Merlot 2015

Koch Csabáék villányi borműhelyének bora. Illatban intenzív lakkozott bútor, erős, de minden bizonnyal drága fahordó. Ízben masszívan szárít, likőrös, rombolóan cseres, porszáraz korty, amiből hiányzik egyelőre a kedvesség, a jó ihatóság.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább