x

Ripka Gergely

A megújult Pannon Bormustra/2011 eredményei

a helyes úton....

Kis túlzással soha ennyi MW nem járt, kóstolt, de leginkább nem bírált még kishazánkban, mint nem rég Pannonhalmán, a kívül belül megújult Pannon Bormustrán (Caroline Gilby MW - Egyesült Királyság, Matt Kramer - Egyesült Államok/Wine Spectator, Andreas Larsson - Svédország/sokszoros sommelier bajnok, Isabelle Legeron MW - Franciaország, John Szabo MS - Kanada, Ronn Wiegand MW & MS -  Egyesült Államok, mellettük Mészáros Gabriella és Kató András AIWS-k képviselték a hazai szakmát, azt gondolom, reprezentatív módon). A korábban is talán legátfogóbbnak tartott (bár az elmúlt esztendőkben talán kicsit elszürkülő patinát öltő) hazai megmérettetésnek azt gondolom, nagyon jó, pozitív töltetű hátszelet nyújt ez a fajta nemzetközi energia, amit az igen neves külföldi szakemberek építő jellegű (!) és szerintem egyértelműen bátorító észrevételei, bírálatai mutatnak (a jogos/kevésbé jogos kritikákat pedig tudni kell elviselni, megszívlelni legalább egy kicsit...). Bevallom, én személy szerint még soha egyetlen magyar/külföldi borverseny eredményeit nem vártam annyira, mint most a 2011-es mustráét! Mert ugyebár a legmesszebb menőkig szkeptikusak vagyunk "Nehogy már olyan bort kelljen innom, amin arany plecsnik vannak!! Nekem ne mondja meg semmilyen önjelölt szakértő, mit kell megvennem! Van nekem saját, józan értékítéletem (és abba aztán nem lehet belekötni) stbstbstb...ha már a borírókat modorossággal vádolják..." Nem tartom feltétlen elhibázott döntésnek, hogy a fölkért Sziget Kft kicsit a hóna alá nyúlt a történetnek (hiszen vegyük észre: hirtelen mindenki erről a történésről kezdett beszélni, aminek nyertesei nyilván nem feltétlenül csak a szervezők, hanem a dolog tárgyát képező díjazott borok, borászok és talán végső soron az ágazat is tesz egy apró lépést, melynek remélhetőleg legalább ilyen színvonalú folytatása is lesz minden évben). A nyertes borokat bemutató Budai Gourmet-t sokan kényszerülnek kihagyni anyagi vonzatai miatt (bevallom, részben én is), de én mégis úgy látom, az érdeklődés tán ott sem volt még soha ekkora. - Ez valamennyire megintcsak a Bormustra érdeme; ahogy az is, hogy megjelent a kiállítók, előadók közt pár olyan szaktekintély is, aki tudom, hogy csak akkor adja a nevét bármihez, ha az tényleg azt a bizonyos "jó célt" szolgálja.

Külön üde pozitívum a 'Legjobb vétel' verseny-kategória kiírása is, az autochton fajták borainak különdíjazása is, de talán még fontosabb, hogy a verseny - talán kimondhatjuk: valóban fair playnek tekinthető. - Sokan szorgalmazták korábban is, hogy a versenyző borokat ne a borász adja a zsűri kezébe, azokat kereskedelmi forrásokból ellenőrizzék is (jelenthetem: ez megtörtént, én is adtam el kontrollpalackot Szigetes számlára, visszakóstolási célra pár nappal a Gourmet előtt). Mindezek miatt bátorkodom közzé tenni én is az elsők közt az eredményeket. (Nem volt olcsó a nevezési díj, de a 270 borból csak 51, elég komoly magyar tétel kapott díjat, Tokaj édes borai lenyűgöztek mindenkit, ezért édes kategóriában ki kellett tolni a díjazottak számát... A nyertes borok valóban hazánk legjobbjai közt tarthatók számon mind. A díj rangját minősíti, hogy számos olyan kimagasló borászat is nevezett, akik eddig - valljuk be, érthető módon - nem igazán hittek a versenyekben (Demeter Zoltán, Somlói Apátsági Pince, Tokaj Kikelet stb). Nekem most azonban - a legnagyobb - külön öröm, hogy végre a somlói Kolonics Károly méltó díjazást kapott. Sajnálom, hogy nem lehettem ott ezen az ünnepen.):

Legjobb vétel (2000 Ft-ig):
Béres Tokaji Furmint 2010
Cezar Winery Cabernet Sauvignon Rozé 2010
Ostoros-Novaj Egri Kékfrankos Rozé 2010
Patricius Tokaji Furmint 2009
Pannon Tokaj Sárgamuskotály 2009

Fehér csúcsborok:
Kreinbacher Somlói 2007
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008 [1.]
Kolonics Károly Somlói Juhfark 2009
Sauska-Tokaj Tokaji Furmint Birsalmás 2009
Oremus Tokaji Furmint Mandolás 2009
Kreinbacher Birtok Öreg tőkék bora 2007
Hilltop Neszmély Art Álom 2009
Bujdosó Altanus Cuvée 2009
Béres Tokaji Lőcse Furmint 2009
Csutorás Ferenc Egri Leányka (második szüret) 2008
Somlói Apátsági Pince Somlói Furmint 2009
Tokaj Nobilis Tokaji Barakonyi Furmint 2009 [1.]
Királyudvar Tokaji Sec 2008
Figula Köves Pinot Gris 2009
Hollóvár Somlai Hárslevelű 2009

Vörös csúcsborok:
Bock villányi Capella Cuvée 2006
Bodri szekszárdi Cabernet franc 2008
Günzer Tamás Villányi Mátyás Reserve 2007
Pósta Borház szekszárdi Kékfrankos 2007
Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2009
Sauska villányi Cabernet franc 2007
Sauska Cuvée 7 Villány 2008
St. Andrea Hangács Egri Bikavér 2008
Takler Szekszárdi Bikavér Reserve 2007 [1.]
Heimann Franciscus 2008
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir Válogatás 2009
St. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2008
Takler szekszárdi Syrah Reserve 2008
Vylyan villányi Pinot Noir 2008
Weninger-Gere Villányi Pinot Noir 2008

Édes csúcsborok:
Barta Pince Furmint-Muskotály (Késői Szüret) 2008
Béres 6 puttonyos Tokaji Aszú 2005
Disznókő Furmint Késői Szüret 2009
Dobogó Pincészet Mylitta 2007
Dobogó Pincészet 6 puttonyos Tokaji Aszú 2006
Királyudvar Tokaji 6 puttonyos Lapis Aszú 2006

Patricius 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003
Tokaj Nobilis Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007

Szepsy Pincészet Tokaji Szamorodni 2008 [1.]
Royal Tokaji 6 puttonyos Tokaji Aszú/Nyulászó 2003
Royal Tokaji 6 puttonyos Tokaji Aszú/Szent Tamás 2003
Hétszőlő Hárslevelű Késői Szüret 2009
Tokaj Kikelet 6 puttonyos Tokaji Aszú 2007

Különdíjak

  • Figula Mihály emlékdíj (legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült száraz fehérbor): Kreinbacher Birtok - Somlói 2007
  • Gál Tibor emlékdíj (legjobb Bikavér): St. Andrea - Merengő Egri Bikavér Superior 2008
  • Champion díj (a versenyen legmagasabb pontszámot elért bor): Tokaj Kikelet Pince - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007

"Magyarország olyan borokat képvisel, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzék, vagy inkább újra felfedezzék őket. Kevés bortermelő ország van a világon, amely olyan jelentős múlttal rendelkezik, mint Magyarország." - Matt Kramer (a Pannon Bormustra kapcsán...)

http://www.pannonbormustra.hu/pbm/hirek/pannon_bormustra_dijatado_es_eredmenyhirdetes.11235.html

Ronn Wiegand MW & MS

"Több mint 20 éve követem a magyar bortermelés fejlődését, de igazán 2007-ben,(amikor találkoztam a feleségemmel, Hajnalkával) merültem bele a magyar borok megismerésébe. Soprontól Tokajig, Egertől Villányig rengeteg kitűnő, első osztályú bor készül, a pezsgőtől az édesig, a fehértől a vörösig."

Feliratkozás hírlevélre



Feliratkozom

Vendégkönyv

  • gratulálok a sitehoz. a vásárlók és érdeklődök... (2011.03.24. 14:49)
    írta Andrea
  • Komoly zsűrinek ígérkezik! (2011.03.24. 10:00)
    írta Tibor
  • végre lett normális weboldala a Bormustrának! (2011.03.23. 07:29)
    írta Laci
  • Szép ez az oldal (2011.03.22. 00:37)
    írta Anka
Belépés a vendégkönyvbe

A XII. Pannon Bormustra díjazottjai

Legjobb vétel díjak

  • Béres Szőlőbirtok - Tokaji Furmint 2010
  • Cezar Winery - Cabernet Sauvignon Rozé 2010
  • Ostoros-Novaj Bor Kft - Egri Kékfrankos Rozé 2010
  • Pannon Tokaj Kft - Tokaji Sárgamuskotály 2009
  • Patricius Borház - Tokaji Furmint 2009

Csúcsbor díjak - Fehér

  • Béres Szőlőbirtok - Tokaji Lőcse Furmint 2008
  • Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Altanus Cuvée 2009
  • Csutorás Ferenc - Egri Leányka (második szüret) 2008
  • Demeter Zoltán - Szerelmi Hárslevelű 2008
  • Figula Pincészet - Köves Pinot Gris 2009
  • Hilltop Neszmély - Art Álom 2009
  • Hollóvár Pincészet - Hárslevelű 2009
  • Királyudvar - Sec 2008
  • Kolonics Károly - Somlói Juhfark 2009
  • Kreinbacher Birtok - Öreg tőkék 2007
  • Kreinbacher Birtok - Somlói 2007
  • Sauska Tokaj - Birsalmás Furmint 2009
  • Somlói Apátsági Pince - Furmint 2009
  • Tokaj Nobilis Szőlőbirtok - Barakonyi Furmint 2009
  • Tokaj Oremus - Mandolás Furmint 2009

Csúcsbor díjak - Vörös

  • Bock Borászat - Capella 2006
  • Bodri Pincészet - Cabernet Franc 2008
  • Günzer Tamás Pincészete - Villányi Mátyás Reserve 2007
  • Heimann Családi Birtok - Franciscus 2008
  • Konyári Pincészet - Jánoshegyi Kékfrankos 2009
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Pinot Noir Válogatás 2009
  • Pósta Borház - Kékfrankos 2007
  • Sauska és Társa - Cabernet Franc 2007
  • Sauska és Társa - Cuvée Villány 2008
  • St. Andrea - Merengő Egri Bikavér Superior 2008
  • St. Andrea - Hangács Egri Bikavér 2008
  • Takler Pince - Bikavér Reserve 2007
  • Takler Pince - Syrah Reserve 2008
  • Vylyan Pincészet - Pinot Noir 2008
  • Weninger-Gere Kft - Pinot Noir 2008

Csúcsbor díjak - Édes

  • Barta Pince - Furmint-Muskotály Késői Szüret 2008
  • Béres Szőlőbirtok - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2005
  • Disznókő Birtok - Furmint Késői Szüret 2009
  • Dobogó Pincészet - Mylitta Álma 2007
  • Dobogó Pincészet - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006
  • Királyudvar - Tokaji 6 puttonyos Lapis Aszú 2006
  • Patricius Borház - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003
  • Royal Tokaji Borászat - Tokaji 6 puttonyos Nyulászó Aszú 2003
  • Royal Tokaji Borászat - Tokaji 6 puttonyos Szent Tamás Aszú 2003
  • Szepsy Pincészet - Tokaji Szamorodni 2008
  • Tokaj Kikelet Pince - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
  • Tokaj Hétszőlő - Hárslevelű Késői Szüret 2009
  • Tokaj Nobilis Szőlőbirtok - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007

Különdíjak

  • Figula Mihály emlékdíj (legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült száraz fehérbor): Kreinbacher Birtok - Somlói 2007
  • Gál Tibor emlékdíj (legjobb Bikavér): St. Andrea - Merengő Egri Bikavér Superior 2008
  • Champion díj (a versenyen legmagasabb pontszámot elért bor): Tokaj Kikelet Pince - Tokaji 6 puttonyos Aszú 2007
X

Ripka Gergely

Kardos Gábor – gyorsszemle

Önálló mádi utakon

Kalandozunk tovább Mádon, a borvidék tán legfelkapottabb településén. Kardo Gábor neve sokak számára csenghet ismerősen a pesti borbár univerzumból (de a mádi színtéren akár a régieknek is). Az egyik legfelkapottabb borbárlánc első üzletének vezetője volt évekig. Édesapja mádon vezetett kocsmát, aztán ahogy Gábor színre lépett igyekezett a házi bort megtölteni minőségi tartalommal és a Kardos Pince megindult a hazai és a nemzetközi piacokon (2009 körül). Sok év telt el. - A kocsmából mostanra borbár lett, modern enteriőrrel, mádi sajttal és természetesen kimért bor helyett immár letisztult dizájnnal csomagolt és okosan felépített mádi szortimenttel. A nagyszerű elhelyezkedésű kis vendéglátóhely üzemeltetésére persze nehéz feladat csapatot találni ezen a környéken, a fix nyitvatartás egyelőre várat magára. Gábor az a fajta borász figura, akinek konkrét víziói vannak Tokajról, Mádról és saját szerepeiről, saját brandjének esélyeiről. Korábbi munkahelyeinek is köszönhetően remekül átlátja a piacot és sok olyan ziccert észrevesz, melyet mások, akik egész életüket a borvidéken töltik, sajnos talán soha nem fognak meglátni. Kóstoltunk is: 

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább