Borfesztivál 2010/útmutató (2 felvonásban)
iránytű
Ha lenne rá időm, és nem lennék megfázva, illetve minden kóstolás ingyen lenne, én ezeket a standokat biztosan meglátogatnám az idei borfesztiválon:
FEHÉR-szakasz (alsó oldal):
(84) Törley pezsgők (indításnak stílusosan egy kis hazai pezsgő, miért ne...) (64) miklóscsabi - itt és Mór, miklóscsabit és borait muszáj lassan közelebbről is megismernem (ezerjók jöhetnek száraztól édesig) (74) Sike Tamás - egy finom egri leányka, aztán egy jó Chardonnay (de lehet, hogy vörösre is elcsábulnék) (70) Bolyki Pince - a másik egri kedvencnél megkóstolnám a fehérek mellett az Indián Nyárt és a bikavért is (209) Kolonics Károly - át Somlóra, itt minden újdonságot megkóstolnék az akáchordókból hárstól, rizlingen át juhfarkig (189) Terroir Club - Hollóvár borok mellett biztosan kóstolnék Demeter Zoltán 2009-es birtokboraiból is (15) Balassa Bor - az ifjú hegyaljai tehetség száraz újdonságait biztos nem hagynám ki, régi kedvencem (10) Royal Tokaji - végül megnézném, hol tartanak a nagyok. Innék egy jó new school aszút Áts Károlytól (9) Disznókő - folytatva a Tokaji Udvarban a kirándulást, megnézném, mik vannak a Disznókőnél (6) Degenfeld - itt vagy egy új Andantet vagy aszúkat kóstolnék megintVÖRÖS - szakasz (felső oldal):
- (106) Németh Attila NAG - sárgamuskotályokat, Syrahkat biztos innék
- (108) Pannonhalmi Apátság - még nem kóstoltam az új Infusiot sem, de náluk mást is érdemes kipróbálni
- (116) St. Andrea - itt is előbb talán fehéreket, aztán pár vöröset (monjuk Merengőt, Pinot-kat)
- (178) Tüske Pince - Szekszárdhoz érve először a Tüskének a Merlot-ját, Kékfrankosát, Franc-jával indítanék
- (180) Heimannékat szintén nem hagynám ki, az új Barbár állítólag mesés, de náluk sok vörösre igaz ez
- (170) Luka Enikő: nála is érdemes elidőzni mindig. Egy jó Cabernet vagy Pinot, esetleg Zweigelt szintén nem hiányozhat a sorból
- (165) Franz Weninger - kedvenc biodinamikus soproni borászunk izgalmas borai közül is választani kéne valamit
- (166) Pfneiszl Nővérek -Sopron gyümölcsösebb oldala...
- (204) Ráspi Pince - nem tudom, hogy a fertőrákosi mester volt-e már kinn borfesztiválon, de én még nem voltam nála soha. Itt a lehetőség egy jó kékfrankos vagy zweigelt kóstolásához
- (147) Balla Géza - az idei vendégek a határon túliak. Balla Géza ménesi Kadarkái megkerülhetetlenek, először szárazat innék, majd a kóstolósor legvégén visszatérnék egy Cadarissimara is.
- (130) Sauska - hozzájuk is érdemes ellátogatni mindig. Hazai viszonylatban és villányi viszonylatban is komoly vöröseket készítenek, de nem föltétlenül csak a prímszámokra koncentrálnék...
- (123) Malatinszky - egy szűretlen Malatinszky borral már régóta tartozok magamnak
- (109) Oremus - akárcsak a Balla kadarka aszú után egy Oremus Esszenciával is, melynek íze garantáltan elkísér majd hazáig
(Igazság szerint édesanyám dániai ismerőseinek állítottam össze ezt a kis sort, kifejezetten hungarikumokra specializálva.)
Jó fesztiválozást, szép időt és sok érdekes borélményt mindenkinek!