Nyári borok
hőségriadóra
Így, hogy (kicsit nemhogy jobb lett az idő s megérkezett a nyár), de lassan kezd kibírhatatlanná válni a hőség, - kicsit a vörösborokat az ember szívesebben pihenteti a jó, hűs pincéjében és fölhozza a hűtőbe az összes mozdítható, könnyebb fehérbort és rozét, melyeket 5 fokon a 40 fokban, lehúzott redőny mellett, a légkondi alatt hűsölve mind megérdemlünk egy rázós nap után. Sör helyett/után 1-2 gyors tipp, vészhelyzet esetére vagy csakúgy a VB-meccs mellé.
Azok, akik még nem merültek el a friss, 9-es rosék közt, azoknak az én tippjeim ezek volnának:
- Mészáros Pál @ Pinot Noir Rosé 2009.
- Konyári @ Cabernet-Merlot Rosé 2009.
- Malatinszky @ Le Sommelier Rosé 2009.
- Sauska @ Rosé 2009.
- Takler @ Rosé 2009.
- Tenuta S. Anna Prosecco Spago (ez nem rosé)
Akik inkább a fehérborokat favorizálják, azoknak sokszor Sauvignont szokás ajánlani, de az se csüggedjen, aki minden vinotéka polcán most szinte csak azokat látja, mégsem kedveli:
- Béla és Bandi @ Sauvignon Blanc 2009
- Sike Tamás @ Egri Leányka 2009
- Pannonhalmi @ Sauvignon Blanc 2009
- Patricius @ Furmint 2008
- Pálffy @ Köveskáli Tramini 2009
- Figula @ Muscat Lunel 2008
Persze az sem baj, ha a fentiek mellé becsúsztatunk a hűtőbe egy üveg szódát is, és fröccs formájában isszuk őket, de a proseccot is érdemes kipróbálni, az olaszok azt isszák fröccs helyett.
Perverzebbek, egy meghitt esti együttléthez kortyolgassatnak egészen hideg desszertborokat ilyenkor is, melyek alkoholtartalma csekély: Royal Tokaji @ Áts Cuvée 2007/Demeter Zoltán @ Birtokbor 2008, vagy édes gyümölcsborokat.