(Cikkünk folyamatosan frissül.) Világszerte az újabb szélsőségek jellemezték az évet, tüzekkel, árvízekkel, hazánkban elég komoly nyári csapadékokkal. De több, mint százéves csapadékrekord dőlt meg már januárban, és a tavasz eleje is egészen esős és hűvös volt aztán. A tél enyhe volt, ami a növényvédelemnek nem kedvezett. Az áprilisi fakadás is némileg megcsúszott, és hideg májussal folytatódott. Júniusban elmaradt a kánikula, volt csapadék bőven, kissé elhúzódott a virágzás vége. A júliusi eső és pára a borvidék egyes részein komoly lisztharmatnyomást hozott (Egerben például a peronoszpóra is nyomást jelentett a szőlőre), a hó végén forrósággal.
Sokmindenben az ellentéte az év 2022-nek, de kiszámíthatatlanságában mindenképpen! A hűvösen induló augusztus nem hozott túl sok megnyugvást a gazdáknak. Hó elején komoly esőzések voltak, egyes helyeken havi, kéthavi mennyiségek estek le 1-1 nap, néhol komoly áradásokkal és belvizekkel (pl. Mátrán az éves csapadék negyede-ötöde is bőven elég lett volna). A sok csapadék Hegyalján is komoly fertőzésveszélyt hozott magával a borvidék egyes pontjain. Nagy évjáratra ezen a ponton nem volt túl sok kilátás... Enyhe augusztus, lassú éréssel, elhúzódott a bogyók fejlődése (közben pedig sajnos a szürkerothadás is felbukkant a fürtök közt). Az optimális éréshez az augusztus végi kánikula is nagyon kellett, míg a Balaton észak-nyugati partjainál sajnos súlyos jégkárokat is hozott a meleg idő.
A szeptember első fele szép napos volt, ami rengeteget tett hozzá a megfelelő érettség eléréséhez, és a remek idő majdnem egész októberben kitartott (az utolsó napokban intenzív esőkkel, így aki pl. előtte kiaszúzott Hegyalján a területein, az járt jobban). Nagyjából így jött el a szüret vége. - Kétségeim vannak, hogy a novemberi alapanyagból még bármi szépet lehetett-e készíteni, a többség befejezte előtte, és több termelő kisebb megváltásként élte meg a szüret utolsó pillanatait. Finom mustok és újborok híre előzte meg az első palackos tételeket.
Érdekes, hogy mennyire vegyesek az érzelmek az évjárat nyomán: sokan panaszkodtak az időjárásra, kórokozókra, kártevőkre (araszoló-hernyó), de végül mégis készültek aszúk, sőt eszencia is, ami rosszat biztosan nem jelent... Kíváncsian várjuk az első 23-as borokat (főleg amiatt is, mert Lujza lányom is ennek az évnek a szülötte). Egyelőre maradjunk az óvatos 3 csillagnál.
Tovább
A csillagozást még ne tekintsük véglegesnek! Simán felkúszhat ez az első kóstolásokkal akár 4 csillagig is. Alighanem orszgászerte egyedi módon kihívásos, extrém száraz év volt 2022. Hegyalján is forró évjárat: enyhe, csapadékszegény tél, majd két héttel megcsúszó fakadás és egészen augusztus végéig nagyon kevés éves csapadékkal (különösen a borvidék délebbi pontjain extrém aszályokkal, pl. Tarcalon). Az ilyen csapadékszegény, korai érésű évek mindig a száraz borok egyensúlya kapcsán okozzák a legtöbb fejtörést (vö. 2018 vagy 2012). - Kis bogyók vastag bogyóhéjjal, magas polifenol-tartalommal, így az évjárat pezsgőiben is sokkal kevesebb eleganciára lehet számítani, főleg a forró déli fekvésekből.
Főleg a hárslevelű szenvedett a nyári csapadékhiánytól, s lehetett látni augusztusra, hogy mennyiségben biztosan nem lesz bőtermő év. Mádon az elmúlt 100 év legmegelebb, legszárazabb nyara volt a 2022-es, mely a száraz alapanyagok korai szüretét tette indokolttá.
Tovább bonyolította a szeszélyes évjáratot, hogy aztán hirtelen szeptemberi lehülés és nagyobb esők érkeztek (akkor amikor már nem igazán hiányzott ez), elhúzva az édes borok szüretét. Október elején aztán váratlanul mégis csodás és hosszú vénasszonyok nyara köszöntött be és érkezett meg a párás reggelekkel a botritisz. Október végére több helyen gyönyörű minőségben fejlődtek az aszúszemek (a héjon kevésbé gombás, belül lédús bogyókkal) és komoly édes borok szempontjából is helyenként ígéretessé teszi 2022-t (melyhez talán 2012 áll legközelebb stílusban). Vibráló savakra egyelőre nem számítok.
Az aszály miatt 20 % körüli kiesés volt átlagban jellemző a borvidéken (fiatalabb tőkéknél és/vagy meredek, déli kitettségű parcellák esetében ennél jóval magasabb is lehetett ez a szám). Van, ahol a furmintot már augusztus végén szedni kezdték. A kóstolások, benyomások, pontok és csillagok hamarosan megválaszolnak nekünk minden kérdést.
Tovább
Egy meleg évtized után hűvösebben, de szépen indul az új dekád! Hegyalján mérsékeltebb, nem túl meleg évjárat 2021. Elég jellemző volt, hogy a savak szépen megmaradtak a bogyókban a teljes érésben, sőt a túlérés fázisaiban is. Így ahol például a botritisz is meg tudott érkezni erre a gyümölcsre, ott igen szép savú aszúborok is tudtak születni. Nagy évjáratnak ígérkezik 2021 a vibráló szárazak minősége alapján, de minden jel arra mutat, hogy érdemes várni tehát az édes borok megérkezésére is...
Az enyhe és csapadékos telet meglepően hideg tavasz váltotta fel. Ennek következményeként a szőlő jóval később fakadt, későn is virágzott (néhol akár két hetes lemaradásokkal)*. A nyár száraz, időnként igen forró időjárása segített ledolgozni a lemaradást, majd enyhébb augusztus és szeptember következett, viszonylag késői száraz szüretekkel. Nem a nagy hozamok éve, de cserébe vibráló, ropogós savak maradtak a bogyókban. Az elhúzódó erjedések után kóstolva a borokat időnként meghökkentő, de érett savasság teszi egyedivé 2021-et, ami az aszúk szerkezetében lesz majd igazán izgalmas jelenség.
2017 után tehát úgy fest, itt a következő 5 csillagos évjárat. Egyes termelők bizony a legnagyobb aszús évjáratokat is emlegetik 2021 kapcsán...
*Tisztán és világosan emlékszem, hogy 2021 nyarán egy tarcali borászat kommunikációján dolgoztam. Készült egy évközi kis értékelő anyag, leírva, hogy mennyire szokatlanul indult a tenyészidőszak stb. A birtokigazgató és a marketinges kollegína is bőszen magyarázták nekem, hogy ez a késői tenyészidőszak mennyire kérdésessé teszik az ávjáratot és hogy ezt kozmetikázzuk így meg úgy a kommunikációban; nem hitték el nekem, hogy ez az év ezektől a fordulatoktól még simán lehet az évszázad évjárata is, egyáltalán nincs mit szégyelni rajta (sőt izgalms sztori), és az, hogy egy év hűvös, manapság inkűbb érték, mint nehézség. Azt hiszem, teljes mértékben igazolta vélekedéseimet az idő.
Tovább
Az évjárat megosztó országos viszonylatban nézve. Dunántúlon nem volt az extremitások éve, sőt szerették kiszámíthatósága miatt a Batalonnál és Villányban is. Míg Egerben közepes év, addig nem nagyon messze, Tokaj-Hegyalján egyértelműen kihívásokkal teli, esős és nyártól főként feketerothadás áltat erősen fertőzött év. Bio művelésben sokan elengedték az évjáratot, de konvencionális művelésben is egész későig nagy kihívás volt megvédeni a fürtöket (ez pedig ugyebár a kötelező permetezés utáni várakozási idő miatt okoz fejtörést). Esetleges minőség Tokaj környékén szárazban és édesben is.
Nem igazán hideg, viszont csapadékszegény tél után a tavasz is igen aszályos és hűvös volt. A nyár jellemzően csapadékos és hidegebb volt a napjainkban szokványoshoz képest. Jócskán megkésett a virágzás is, majd a fürtök is lassaban értek a megszokottnál. Magas páratartalom indokolta a szüret közben a komoly válogatást. Friss savú szárazak, limitált termés volt a jellemző (különösen bioban). Szamorodninak még csak-csak, de aszúnak nagyon nehézkes év volt 2020. Eleinte jónak tűnt, aztán a sok őszi eső kilugozta a bogyókat és így a szép aszús év reményei is szertefoszlottak novemberre, és más borvidékeken is sajnos fennmaradt a szőlő egy része a rothadásos betegségeknek köszönhetően. Szamorodni típusú borokkal lehetett kármenteni, de úgy fest 2010-hez, 2014-hez hasonló (vagy még nehezebb) évvel van dolgunk.
Tovább
A tíz legmelegebb évből nyolc az ezredforduló utáni, ahogy az ENSZ időjárási szervezete, a WMO is megállapította, hogy globálisan a valaha mért négy legforróbb év volt 2016-2019.
Ehhez képest Magyarországon május közepén beköszöntött a november: 10 fok alatti hidegekben dideregtünk (míg 2018-ban ugyanebben az időben kánikula volt). 2019 júliusa volt az eddigi legforróbb hónap a Földön, a magyar nyár pedig 1901 óta a második legmelegebb volt.
Tokajban korán indult a botritisz és szépen fejlődött is a legtöbb aszús területen, ami jó kilátásokat tartogat aszúfronton, különösen az északabbi területeken.
Hideg tél után a langyos tavasz viszonylag korán jött el. Enyhe és csapadákos május, igen meleg június és fordulatos július és augusztus jellemezte 2019-et. Szüret szempontjából korai év volt. Szép, harmonikus és érlelhető száraz borok, illetve telt, krémes aszúborok éve (enyhébb savakkal). Egy kellemes, közepesnél szebb évjárat, klasszikus 4 csillag.
Tovább
Egy meleg év után a valaha mért legforróbb esztendő Magyarországon (már májusi kánikulával). Extrém korai érés, sokszor kényszerérett fürtök, elég gyenge botritiszesedéssel. Száraz boroknál nagyon észnél kellett lenni, ha valaki a savakat szerette volna megőrizni (de érett és nem zöld savakkal). Az elmúlt évtizedek egyik legkorábbi szürete, de akik időben tudtak lépni, ott meg tudták őrizni a savak mellett a megfelelő beltartalom reményét is. Kevés édes bor, és az északabbi területek, hűvösebb fekvések értéke megintcsak beigazolódni látszik. Az évjárat egyik sajátossága Hegyalján, hogy egy korai, november végi hirtelen és tartós fagy hatására lehetőség nyílt jégborok szüretelésére is.
Száraz borokban gyors érés várható. Édesekben is inkább a cukor lesz hangsúlyos. Aszúból kevés tudott készülni.
Tovább
Tokajban inkább aszús év, igen figyelemreméltó évjáratnak mondták már pár hónappal a szüret után is. Meleg évjárat, korai botritiszesedés alapvetően a magas minőségben készült hagyományos bortípusoknak kedvez inkább (szamorodni, aszú). Száraz borhoz nagyon észnél kellett lenni a szüreti időponttal és a válogatással.
Országosan nézve rendkívül korai szüretű év. Nagyon hamar elszaladtak a mustfokok, ezért voltak fajták, melyeket a tankönyvhöz képest nem pár héttel, hanem akár több mint egy hónappal korábban kellett szüretelni. A korai érés, gyors cukrosodás és meleg idő miatt számítani lehet a magas alkoholokra és az alacsonyabb savakra. Tokaji szárazaknál viszont a savak is szépen megmaradtak sok helyen.
Tokajban összességében jobb egyensúlyú és szebb savú év, mint 2016 vagy 2018, ami minden bortípus alapján izgalmasnak tűnik, de kiváltképp nagy és soká érlelhető, koncentrákt aszúkra lehet számítani 2020-tól. A szárazakban remek savak, nagyszerű struktúra jellemző, hosszú érlelési potenciállal.
Tovább
Országosan egy mérsékeltebb, eléggé csapadékos év volt. Tokaj-Hegyalján nehéz évjárat volt, ami nagyon sok munkát és gondos válogatást igényelt a borászatoktól. A sok kézi munka a szüretet költségessé tette, a válogatás során pedig a termés egy részét le kellett dobni a földre. A szüretet egy masszív eső vágta ketté, ezért klasszikusan a kétarcú évjáratok közé tartozik száraz borokban (eső előtti nagyobb mennyiségű tételek: több savval és eső utáni limitáltabb tételek, érettebb alapanyaggal). Az aszúk fiatalon csodásak, vibráló savúak.
Nehéz évjárat volt, ami nagyon sok munkát és gondos válogatást igényelt a borászatoktól, limitált hozammal (főként ezért a 3 csillag). A sok kézi munka a szüretet kötségessé tette, a válogatás során pedig a termés egy részét le kellett dobni a földre.
A kóstolt borok alapján azt mondhatjuk, hogy a jól megválasztott szüreti időpont és gondos válogatás eredményeként szép borok születtek 2016-ban Tokaj-Hegyalján.
A száraz borok általában alacsonyabb alkohollal készültek: karakteres borok, jó egyensúlyúak, tiszta ízűek.
A szélsőséges időjárás miatt a különböző dűlőkben eltérő volt az érés menete és az aszúsodás mértéke.
Aszúborok és késői szüretelésű édes borok nagyobb palackszámban a borvidék északi részén készültek. Összességében azonban sajnos kevesebb édes bor készült a borvidéken, mint egy átlagos évjáratban. Az első hullámban képződött aszúszemek koncentráltabbak és tiszta ízűek voltak. A legszebb egyensúly a 6 puttonyos borokban alakult ki, hiszen a (sokszor extrém) magas savtartalom szép egyensúlyban van a 200-230 g/l cukortartalommal (időnként érezhető illósavval). Trópusi gyümölcsös jegyekben gazdag, élénk savú aszúborok éve, melyek már fiatalon, hordóban is igen szépnek mutatkoztak, de komoly érlelési potenciállal is kecsegtetnek. A jóból nem adott sokat 2016, de az tényleg izgalmas.
A Dél-Pannon országrészben nyáron nem voltak túl szélsőséges időjárási körülmények. Sok csapadék okán viszont, erős fertőzés nyomás alatt volt jellemző augusztus végéig. A szeptemberi remek meleg és sok napsütés megmentette az évet, szinte minden be tudott érni.
Tovább
Országszerte forró, meleg év, kevés csapadékkal és kevés savval. Tokaj környékén kiegyensúlyozottan induló tenyészidő. Folyamatos nyári kánikula, extrém kevés csapadékkal. Gyors érés a forróság miatt, amit az öreg ültetvények bírtak jobban. Száraz borban jó évjárat, de a botritiszesedés is korán megindult.
Országszerte izgalmas év. Elég meleg volt mindenhol, aminek az eredménye lágyabb karakter, kerekebb savak, sok-sok gyümölcs és intenzív illatok. Az ilyen években a savaikat könnyen elvesztő fajtákra kell nagyon vigyázni (tramini, olaszrizling, irsai olivér stb). Tokaj környékén szárazban sok izgalmas, sőt érlelhető nagybor készült. Kevés botritisz, így viszonylag limitált aszúmennyiség, melyben a magas cukor, alárendelt savak a jellemzőek.
Tovább
Tokaj-Hegyalján kihívásokkal teli év, sok esővel, soha nem látott betegségekkel. Nehéz volt megvédeni a szőlőt. Korai botritiszesedés, de végül volt, aki édes bornak való alapanyaggal ki tudott hozni valamit a viszontagságos évből. Országosan sem kecsegtetett sok jóval.
A suzuki muslica megjelenése csak egy dolog volt, az ecetes rothadás és a sok eső országszerte gyér mennyiséget és minőséget is produkált. A 2010-es évjárat óta már a modern borfogyasztó sem lepődik meg: az ilyen évek savas, vékony, rövid életű borokat adnak és ez sajnos így is lett. A vörösbort termelő borvidékek és borászaik sem jártak sokkal jobban. Eseti jelleggel sülhetett el néhány borvidéken, néhány dűlőben, néhány fajta. Egyedül talán a lédigbor-termelésnek kedvezett 2014.
Minden éremnek két oldala van. Vannak bortípusok, ahol meglepetések várhatók (ahogy az a legrosszabb éveknél is mindig benne van a pakliban). Ennek alapvető feltétel persze a gondos válogatás. Pezsgő alapborok tekintetében is számíthatunk érdekességekre. Illetve a sok eső miatt a túlérett szőlőből készül borok sokkal koncentráltabb, savakban élőbb, vitálisabb karakterűek, mint a forró évjáratok (2012, 2015) édes borai. Aszúban a botritisz karakter biztos, hogy nem prémium kategóriát képvisel, de a borok feszessége, savai izgalmas tételeket jelenthetnek a szerencsésebb birtokoknál.
Tovább