x

Ripka Gergely

Tokaji Ősz

hegyaljai programajánló szeptemberre

A rendezvény küldetése, hogy eme világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről-évre megrendezésre kerülő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra, az általános- és borkultúra összeolvadására.

A Tokaji Ősz Részletes programja:

Péntek (2013. szeptember 20.)

Termőhelye: Mád
10 birtok 10 borának kóstolója Szepsy István és Alkonyi László vezetésével
Alana, Demeter Zoltán, DemeterVin, Erzsébet Pince, Lenkey, Királyudvar, Royal-Tokaji, Sauska Tokaj, Szent Tamás Szőlőbirtok, Szepsy
Az eseményen borkorcsolyákat kínálunk.

Helyszín: Mád
Időpont: 17 óra

Nem része a programcsomagoknak.
A részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Szombat (2013. szeptember 21.)

„10 birtok - 10 évjárat - 10 bor - Tokaj-Hegyalja"
Jubileumi nyitó rendezvény a Gróf Degenfeld Kastélyszálló parkjában az elmúlt 10 évjárat 10 borának bemutatójával és ültetett ebéddel.
Bott, Béres, Degenfeld, Demeter Zoltán, Disznókő, Királyudvar, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis, Tokaj Oremus, Szepsy
Az esemény házigazdája Rókusfalvy Pál.
Időpont: 12 óra

Borvacsorák
19 órakor borvacsorák kezdődnek több helyszínen. Borászatok, vendégborok, éttermek, séfek kavalkádja szerte a borvidéken.

Vasárnap (2013. szeptember 22.)

Dűlő és Bor
Dűlőtúrák Tokaj-Hegyalja egyediségét tovább kutatva, kóstolva, kiváló termőhelyeken járva.
Indulás: 10 óra

Záró rendezvény
A hétvége lezárása a Disznókő Szőlőbirtok Traktorgarázsában.
Ebéd - Borfesztivál - Helyi termékek piaca
12 órától folyamatos érkezéssel
A borfesztivál 10 borászata: AZ Nektár, Ábrahám Pince, Andrássy, Árpád-hegy Pince, Bodrog Borműhely, Budaházy, Hímesudvar, Paulay Borház, Tokajicum, Vineum

Délutáni hazautazás.
X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább