x

Ripka Gergely

Új fejezet nyílik Tállyáról

A legtöbben alighanem csak elvétve találkozhattunk emlékezetes borral Tállyáról. Pedig még Bél Mátyás is úgy vezette föl klasszifikációs könyvében a települést, hogy „Nem is tudom, Mád és Tarcal után mi következzen, Tállya vagy Tolcsva.”. Tállyának nagyon komoly múltja van. Adottságai egyedülállóak. Aki járt már Tállyán az talán azt is tudja, hogy igen ősi település, mezőváros, mely egyedülálló módon mégis kapott városfalat és az egész kis falunak van egy nagyon kellemes hangulata, bája, ami nagyon szerethető. De mit tudunk borairól?

A határban találunk nem kevés első osztályú dűlőt (majdnem annyit, mint Mádon). No de ezek után hol keressük Tállya nagy borait? A többségnek egyelőre nem hinném, hogy a nagy dűlős borok, a csiszolt késői szüretek vagy az elképesztő aszúk ugranak be Tállyáról, de ha neveket kéne sorolni, ugyancsak bajban lennénk (talán sokkal inkább a pet palack és a mustsűrítmény jut, főleg a környékbeliek eszébe). S az olyan nagyra becsült termőhelyek, mint a Hasznos, a Görbe vagy a Patócs, mindezidáig nem tudták megvillantani mélyben szunnyadó önmagukat. - Nem volt, aki előcsalogassa azt belőlük méltó módon…

Az elmúlt pár évben viszont valami mégis megmozdult a felszín alatt. A történesek motorja közismert szaktekintély Hegyalján. Alkonyi László révén egy (vagy két) maroknyi lelkes befektető sorakozott föl a komolyabb helyi borászok mellé (pl. a Zsadányi féle Vineum, Szent Benedek, Homoki Pince), azzal a céllal, hogy egy egészséges borászközösséget alkossanak. A néhai Borbarát, a Tokaj - Iránytű, a Szabadság Bora és a Dűlőmitológia szerzője elmondta, hogy a terv az volt, hogy ezek a kívülről jött emberek úgy jussanak területhez, hogy mindenkinek meglegyen a határban a maga kis „királysága”, ahol mind ki tudnának teljesedni és emellett mindenki értékes területekhez juthasson. Érzékeny és kényes folyamat ez, mely még most is start-fázisban van. Itt-ott még pince sincs; ahogy az ültetvények is vegyes állapotúak, összetételűek; a többség nem szőlész-borász végzettségű; többek számára a Budapest-Tállya távolsággal eleve meg kell küzdeni stb. - Márpedig tudjuk jól: magas szintű borminőséghez időben, térben és fejben is maximálisan jelen kell lenni, pláne ha valaki egy olyan borvidék mezőnyében szeretne kitűnni, mint Tokaj-Hegyalja.

Mégis Tállya történelmében úgy néz ki tehát, új fejezet indult, új energiák szabadulnak föl. Nem nagyon találunk a múltban példát olyasmire, hogy egy nagy múltú településen hasonló koncepció mentén nyitnának hasonlóan új fejezetet. A Tállyára érkező újdonsült tulajdonosok előtt rengeteg feladat áll, melyhez nem kevés kitartásra lesz szükség, de a szerencsés évjáratok remélhetőleg igazolni fogják őket és 5-10 év múlva elmondhatják, hogy ezek az új energiák új alapokra helyezték egy nagy múltú település borászati kultúráját. S ki tudja, talán az ősi, romos tállyai házak újra megtalálják gazdájukat, aki kicsinosítja őket; talán nem sokára, hétvégi programokon kíváncsi látogatók százai sétálnak majd Tállya utcáin pohárral a kézben, hogy megtudják, mit tud, miért volt történelmi első osztály többszáz éve is a Hasznos, a Görbe vagy a Patócs. Komoly misszió, legyen sikeres és példaértékű!

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább