x

Ripka Gergely

KAPI 2017: újabb legenda születik?

Itt az ötödik évjárat!

Az első három évjárata csak 6 évente tudott elkészülni, a legutóbbi 2015-ös volt, mi az? Hát persze, hogy a *Disznókő Szőlőbirtok dűlős aszúja, a Kapi. Akik járják a borvidéket, azok naponta elmennek a csodás dűlő mellett, mely balra látható, ha elhagyjuk a Sárga Borház alatti új körforgalmat Sátoraljaújhely felé. Vastag, idős tőkék, abszolút déli kitettséggel részben az Alföldre, részben a Tokaji-hegy felé tekintve, mely kizárólag egy borászat művelésében van. A Disznókő dűlőinek különleges képessége, hogy itt minden évben tud több-kevesebb aszúszem születni, ha megvan hozzá a kellő türelem, de a löszös-rioliotos-agyagos Kapit még savai teszik egyedivé. Az idén 30 éves birtok pedig éppen az aszúiról vált híressé. A kiemelkedő évjáratok közül eddig mindössze 1999, 2005, 2011, 2015 adott nekünk önálló Kapi aszút, mely a minap  2017-ből ötödik kiadásával is bemutatkozott a szakma előtt.

 

Egy bomba évjárat ígéretei

Érdekes, hogy 1999-et leszámítva egyébként egyik Kapi sem klasszis aszús évjáratokból került ki eddig (2005 elég esős év volt, míg 2011 kimondottan aszályos, aztán 2015-ben az egész borvidék viszonylatában is alig-alig készült aszú). 2017-et ellenben már nagyon sokat méltatattam mindenhol: az elmúlt nehéz, forró évtized egyértelműen két legszebb évjárata közé tehető (akárcsak 2013, de 2017 tán még szebb, még egyensúlyosabb, még gyümölcsösebb). 

Kellően hideg tél, szép tavasz, meleg, de nem sivatagias nyár után szép tavaszi idő jött a szüretre, melynek során a botrtitisz remekül tudott fejlődni, krémes textúrájú aszúszemekkel. Buja, komplex és csodás egyensúlyú aszúk születtek (sőt szárazakban is az egyik kedvencem, azaz minden tokaji bortípusban ideális esztendő 2017). Mennyiségben és minőségben is remek év.

A 2016-osok magas savai után 2017 aszúi eleinte eléggé cukorhangsúlyosnak, krémesnek tűntek, de lehet látni, hogy igazán szépen érő tételek várnak minket a palackban. Kapkodni a Kapival tehát most sem kell: 2017 hosszabb érlelésre is ideális évjárat, érdemes lehet eltenni pár palackot (ha valaki megteheti).

Elmondható az is, hogy mindegyik Kapi aszú máig szuper formában van (a 99-es nem különben), úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, mai állapotát követően mivé fejlődik a 2017-es bor, de került a pohárba sok régi ismerős is közben:

 

1413 Szamorodni 2017

Fiatalos szamorodni jelleg, sok friss barackkal, finom primer jegyekkel. Ízben mézes édesség, barackos korty, viszonylag enyhe savak, enyhén szirupos édesség a végén, de tisztán, jóleső ízekkel. Szép. 6+

 

Kapi 6 puttonyos tokaji aszú 2017*

Sajátossága, hogy kivételesen borban áztatták az aszúszemeket, nem murciban. Tisztán furmintaszú (ahogy a másik kettő is). Meglepően enyhe illat. Pörgetve egy kis körte, birs, barack, déli gyümölcsök bújnak elő lassan, de mindez nagyon diszkréten. Fejlődő benyomást kelt és nagyon fiatal még (egy pici illóval). Ízben viszonylag laza szerkezet az előző évjáratok után. Kifejezett hordó, nagy édesség, almás, körtés ízek viszik szépen, a végén vaníliás hordókarakterrel. De hosszúnak nem mondanám. Egy kissé még rendezetlen összkép, enyhe savak, friss, fiatalos kompozíciót mutat, aztán meglátjuk... Most erős 7

(12,36 %, 164, 7.32)

 

Kapi 6 puttonyos tokaji aszú 2015**

Gyönyörű, kialakult, tiszta buké. Körte, sok citrus, definiált, remekül fejlődő aszúkarakter, egy kis virágmézzel (még mindig nagyon fiatal). Szép hordó, mézes, édeshangsúlyos évjárati karakter (a pince történetének egyik legmelegebb éve). Vanília, sok fa, krémes konzisztencia, sok cukor, de jóval komplexebb az előzőnél. Csodás aszús szerkezet, olyannyira mély ízekkel, hogy az enyhe savat sem bánja az ember. Gyönyörű. Vastag 8

(11 %, 187, 7,65)

 

Kapi 6 puttonyos tokaji aszú 2011**

Mészáros László (birtokigazgató) egyik kedvence a 2011-es év, és mostani állapotában érezni igazán, hogy miért. Virágporos, enyhén vegetális és méhviaszos illatkavalkáddal vesz le a lábunkról a bor: még mindig fejlődő aromatika! Meleg év ez is, mégis a három Kapi közül messze itt a legélénkebbek, kirobbanóak a savak. Kortalan, sárga gyümölcsös, narancsos íz. Meglepően fiatal, primer ízek, vibráló gyümölcsös savakkal mindvégig. Akinek van még belőle, nem kell kapkodni a fogyasztásával. Nekem a sor legszebbje. 8+

(12 %, 164, 10)

 

5 puttonyos tokaji aszú 2013*

Ez a tétel mindig visszafogott orrban, most is az. Tiszta botritisz, finom és kialakult aszús jegyek, de nem az illatok bora. Ízben azonnal tipikus 13-as botritiszesség, krémes, tiszta, mézes díszítés. Igazi klasszikus aszújelleg. Finom szerkezet, profi arányok, tökéletes balansz a cukor és a sav között. A végén almás, körtés, barackos díszítéssel jelzi, hogy még most is bőven vannak tartalékai. Nem emelkedik ki igazán ebből a sorból, de ilyen erős mezőnyből nem is könnyű most… 7+ 

 

5 puttonyos tokaji aszú 2007**

Nagyon régen kóstoltam (jobbra a borkatalógusból visszakereshető). Meglepően fiatalos, sárga húsú gyümölcsös aromatika, csupa citrus orrban, tisztán, csipet vegetális, kapros díszítéssel. Ízben teafű, méz, kifinomult Disznókős arányokkal, jóleső savak játékával (a meleg év ellenére is). Gyönyörű, fiatalos íz, zöldfűszeres zamattal ízben is. Maga a kortalan csoda. Klasszis. 7+

 

6 puttonyos tokaji aszú 2016**

Két éve fiatalon is tetszett, tavaly kevésbé. Most kezd készen lenni. Friss, kirobbanóan citrusos illatok, baracklekvárral. Mondanom se kell talán, hogy még ez is javában fejlődő képet mutat. Ízben robban a magas sav, feszes, energikus, csodásan vibráló aszú mesél nekünk csilingelő hangon az évjáratról. Tiszta, szárító lecsengés, csupa friss citrus, vérbeli modern iskola. Kiváló aszútétel, ami nagyon nagy potenciált ígér. Erős 8

 

6 puttonyos tokaji aszú 1997*

A birtoknál érezhetően szerették ezt az évjáratot: pár éve egy 97-es aszúeszencia is szépen szerepelt a kóstolómon. Kapros, kamillás, barackos palackérettséget mutat orrban, de bőséggel mutat erényeket még. Ízben is remek savak, szép érettség, sok-sok fűszer, kimunkált szerkezet tartja egyben ennyi év után is a bort. Finom tercier jegyek, egy kis dió kíséri a bort, de így is egy igazi, tipikus modern Disznókő aszú, ami ennyi év után sem okoz csalódást. 7+

 

6 puttonyos tokaji aszú VPTS 2017**

Vinum Passum Tokajense Summum, ahogyan régen forgalomba került Tokaj nektárja. Az aszúeszencia helyett ez lenne a Disznókő aszúk ‘summája’, azaz egy magasabb szintű kifejeződés a 6 puttonyosok kicsúcsosodásaként (100 % furmint ez is). Szépséges illat, szinte eszenciákat idéz (sőt alighanem van is benne), de a karamell mellett bogyós gyümölcsök, ribizli, csipkebogyó is frissíti. Ízben aztán extrém cukor, erős édességhangsúly, finom hordó, lekváros, dzsemes jegyek, végül hosszú birses, barackos lecsengéssel búcsúzik. Enyhék a savai, de maga a bor óriási. Krémes textúra, mélység, egyértelműen desszertbor. Cukortoleranciától függően 7+/8

(9,5 %, 277, 7,1)

 

Programajánló:

December 14, 18:00: TOKAJMAGIC: Top Aszúk - 2oo2! Idén ismét egy remek évjáratot kóstolhatunk vissza 20 év után. Az év, amikor Hegyalja a UNESCO Világörökség része lett: 2oo2 most hat boron keresztül mesél majd nekünk a Borkollégiumban: *Disznókő, Oremus, Zemplén Hegyhát (azaz * Királyudvar), Hímesudvar, ***Demeter Zoltán és egy Patricius aszúbor kerül a poharakba. Ár: 19900.- (vészesen fogynak a helyek).

Regisztráció: hello@tokajmagic.hu vagy +36 20 2446097

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább