Ripka Gergely

Nemzetközi hangolódás a nyárra

Herczeg Ági MasterTasting/6

A múltkori vörös mélyvíz után most fehérek következtek hasonlóképp vegyesen. Sokan vártuk már a rajnais kört, meg is kaptuk pár bor erejéig és pár nagyon rajnais más fajta erejéig! Látható ebben a sorban is, hogy a rajnais borvidékek sikere nagyon sok olyan borvidéket is inspirál, akik esetenként teljesen más adottságokkal és fajtákkal rendelkeznek. Hazai meglepetés és közel-keleti klasszis is jutott a sorba a fokozva a hangulatot:

Tovább
Bodó Judit mesél a tisztaságról (poszt lejjebb)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Vörösök tengerén át...

Herczeg Ági MasterTasting/5

A Herczeg Ági-féle MW felkészülő kóstolók jegyzetei kicsit sokat időztek a fiókomban az elmúlt hetekben, de sietve pótolnám is őket. Ez azért is izgalmas számomra, mert így az utólagos begépeléssel talán még többet tanulok: hisz azóta elfelejtettem a borok sorrendjét, a pontos neveket is és most a jegyzetek alapján kapcsolom össze utólag is fejben a borokban tapasztalt mintázatokat a borsorral (ami külön lapon van). Az eddigi kóstolók legnehezebb vak sora következik: vörös cuvée-k a nagyvilágból. Eléggé szeszélyes vízeken járunk tehát. Ági persze semmit nem mondott el előre. Így gyakorlatilag kikövetkeztethető tematika és fogódzók nélkül kóstoltunk végig 12 vörösbort a nagyvilágból. Öt fajtabor, a többi a legkülönfélébb házasítás. Mélyvíz a javából. Kezdjük is el a kalandos utazást szépen:

Tovább

Ripka Gergely

Montium gyorsszemle

Két jóbarát Legyesbényén

Legyesbénye bár nem a legfelkapottabb települése a borvidéknek, hangzásra sem egy Hercegkút, de minden településnek szüksége van hősökre, akik felemelik, megtöltik élettel és a hagyományok mentén kibontják az adottságokban rejlő lehetőségeket. Ezek a pionír pincék aztán életre hívnak másokat is, inspirációt adva a hasonlóan bátraknak. Csorba Péter és Ringer Ferenc kollégák a napi munkájukban és a közös birtokban is. Más korosztály és mindketten hozzá is teszik szépen a Montium-történethez a maguk stílusát: Péter a fiatalosabb, lazább hangulatot, míg Ferenc a kicsit megfontoltabb komolyságot. Bár leginkább a lelkes optimizmus, humor, jókedély és az örömborászat szavak jutnak eszembe, ahogy beszélgetek velük. A pincénél rend és patikatisztaság, Bott Juditék a kezdetek óta besegítenek, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy annyira jó tanítványokká lettek, hogy már lassan nincs borászat a környéken, aki többet válogatná a termést, mint ők. A ragyogó 2015-ös borok sikere nyomán hosszú ideje terveztem a látogatást náluk. Végre eljött a napja.

Tovább

Ripka Gergely

Gizella Pince frissítés

Egy trükkös évjárat tanulságai

Volt mit bepótolni Szilágyi Lacinál is. Egy teljes délelőttöt töltöttem vele, hogy megtudjam, hol tartanak a nagy Szilvölgyes tervek, álmok. Szilágyi László még mindig az egyik legjózanabb, legtisztábban gondolkodó borásza a borvidéknek, aki ráadásul tényleg gondolkodik is, és ezen nem szabad csakúgy átsiklani. Ez a borász tényleg minden apró rezdülését elemzi az évjáratnak, szőlőnek, bornak és ennek különösen is nagy jelentősége van akkor, amikor arról folytatunk szakmai vitát, hol tart 10-15 év után a szárazboros históriája Tokaj Hegyaljának. Laci mindent megtett, hogy minden szüreti nehézség és időjárási viszontagság ellenére 2016-ból is sikerüljön értékes borokat készíteni.

Tovább